Kaiserky mám moc ráda. Nedávno mi emailem přišlo, co taková kaiserka vlastně obsahuje. Bylo mi jasné, že tam je něco navíc…ale tohle jsem netušila.

 

Skutečnost:

Cereální kaiserka není celozrnná, je uměla dobarvená, obsahuje 30 chemikálií a z toho 8 éček a je chemicky chráněná proti zvlhnutí. No a samozřejmě je ze zmrazeného polotovaru, ale to všichni víme. Kolikrát se mi odrolí, než jí donesu domů a druhý den je tak tvrdá, že už se nedá jíst.  Kromě toho je také dost přesolená. 

Tady je to pěkně ukázané:

 

 

Raději jsem začala zkoušet upéct kaiserky doma. řeknu vám, že ty domácí jsou tedy mnohem lepší. Zatím mám jen světlé, ale snad se mi časem podaří i ty celozrnné (zatím byly vždy takové tuhé, nechutnaly nám).

Recept je vlastně docela jednoduchý. Dokonce jsem se naučila, jak takovou kaiserku uplést. Každá je trochu jiná, to je ovšem v pořádku – je to znak ruční práce. Nikdo nejsme stroj, abychom měly jednu jako druhou:-).

Tak co, vyzkoušíte tyhle vynikající na povrchu křupavé a uvnitř krásně nadýchané kaiserky?

 

Suroviny:

  • 650g hladké mouky
  • 350ml vlažného mléka
  • 60ml slunečnicového oleje
  • 30g změklého másla
  • 20g cukru (pokud nesmíte, vynechte ho nebo nahraďte čekankovým sirupem)
  • 2 vejce vel. M
  • 1 a 1/2 lžičky soli
  • 1 sáček sušeného droždí

Volitelné: Na posyp lněné semínko, kmín, mák, hrubozrnná sůl…

 

Postup

Vlažné mléko smíchejte se sušeným droždím a lžičkou cukru. Dobře promíchejte. Nechte 10 minut vzejít kvásek.

Poznámka: Na obalu sušeného droždí často uvádějí, že se má přidat rovnou do mouky (žádný kvásek). Já mám ale vyzkoušené, že těsto krásně nakyne, zatímco když jsem jen všechno smíchala, bylo takové tuhé. S kváskem je to taková jistota, že těsto vykyne jak má. 

 

Do velké mísy nebo robota dejte mouku, olej, změklé máslo, zbytek cukru, sůl a vajíčka. Na to nalijte kvásek a dobře propracujte. Já používám robota, protože propracovat těsto ručně zabere dost času. Kdyby těsto lepilo, přidejte ještě lžíci mouky, to by mělo stačit.

Zakryjte utěrkou a nechte hodinu kynout.

Poté těsto propracujte a rozdělte na 15-20 kousků. Odeberte si jeden díl a zbytek zakryjte utěrkou, aby těsto neoschlo.

Plochu jsem nepodsypávala moukou, není to nutné. Těsto nelepí.

Vyválejte váleček o délce 35 cm (od oka:-))

Udělejte uzel:

Levou konev uzlu takto zahněte směrem dolů:

 

Opakujte s druhou stranou:

 

Není to tak dokonalé jako ty kupované, nevadí:-).

Kaiserky rozložte na plech, potřete olejem a zakryjte potravinovou folií nebo alobalem (já použila včelobal). Nechte dalších 60 minut kynout.

Sundejte folii. Nyní je potřete vajíčkem rozšlehaným s troškou vody. Kdo chce, může posypat lněným semínkem, mákem či hrubozrnnou solí.

Pečte v předehřáté troubě na 200 stupňů 15-20 minut dozlatova.