Suroviny
- 365g pšeničné celozrnné mouky
- 350ml vlažné vody
- 100g hladké mouky
- 35g žitné celozrnné mouky
- 8g soli
- 1 sáček sušeného droždí
- Na posyp: ovesné vločky, kmín, sezam, len, slunečnicové semínka (jen jeden druh nebo všechno)
Příprava
- Vlažnou vodu o teplotě asi 45 stupňů smíchejte se sušeným droždím.
- Nechte 5 minut stát.
- Přidejte všechny mouky a sůl
- Ručně nebo v kuchyňském robotu vypracujte pružné těsto. Trvá to asi 5 minut než bude těsto dobře propracované.
- Zakryjte utěrkou a nechte 30 minut kynout ideálně na teplém místě.
- Znovu propracujte a opět něchte 30minut kynout.
- Vykynuté těsto podsypte moukou a vypracujte z něj bochánek. Také můžete použít formu na chleba a těsto do ní vložit.
- Chleba potřete vodou a posypte semínky.
- Pečte v předehřáté troubě na 220 stupňů po dobu 25-30 minut. K pečení používám spodní část trouby. Když jsem chleba dávala výše vršek byl připálený.
Skladování: při pokojové teplotě. Ideální je sáček nebo obal trochu pootevřít. V uzavřeném obalu se při delším skladování může vytvořit plíseň nebo se chleba zapaří.
Trvanlivost: max. 3 dny
V čem pečivo skladovat?
Často se mě ptáte, co máte dělat, aby vám chleba nebo jiné pečivo dlouho vydrželo. Jestli vám mohu něco z vlastní zkušenosti doporučit, tak je to funkční pytlík na chleba Wrap up. Je vyrobený tak, že pečivo dýchá a netvrdne. Také má protiplísňovou úpravu. Prodává se v různých velikostech i vzorech. Dá se použít na chléb, bagety, housky i jiné pečivo. Nebo si ho můžete vzít s sebou na bezobalový nákup pečiva.
Podívejte se na test pytlíku a jeho výsledky: Funkční pytlík na chleba Wrap up . Já jsem s ním maximálně spokojená. Nemusím díky němu péct obden nové pečivo. Teď už mi vydrží mnohem déle:-).