Domácí celozrnný chléb obsahuje jak žitnou tak pšeničnou celozrnnou mouku. Pro odlehčení jsem použila i trochu mouky hladké. Celý chleba je bohatě posypaný ovesnými vločkami, kmínem sezamem, lnem a slunečnicovými semínky. Celozrnná mouka má vyšší obsah vlákniny a výživových látek protože vzniká umletím celého zrna včetně slupky. Vyzkoušejte ho a uvidíte že dobrý chleba nevyrobíte jen v domácí pekárně, ale i v normální troubě.

Suroviny

  • 365g pšeničné celozrnné mouky
  • 350ml vlažné vody
  • 100g hladké mouky
  • 35g žitné celozrnné mouky
  • 8g soli
  • 1 sáček sušeného droždí
  • Na posyp: ovesné vločky, kmín, sezam, len, slunečnicové semínka (jen jeden druh nebo všechno)

Příprava

  1. Vlažnou vodu o teplotě asi 45 stupňů smíchejte se sušeným droždím.
  2. Nechte 5 minut stát.
  3. Přidejte všechny mouky a sůl
  4. Ručně nebo v kuchyňském robotu vypracujte pružné těsto. Trvá to asi 5 minut než bude těsto dobře propracované.
  5. Zakryjte utěrkou a nechte 30 minut kynout ideálně na teplém místě.
  6. Znovu propracujte a opět něchte 30minut kynout.
  7. Vykynuté těsto podsypte moukou a vypracujte z něj bochánek. Také můžete použít formu na chleba a těsto do ní vložit.
  8. Chleba potřete vodou a posypte semínky.
  9. Pečte v předehřáté troubě na 220 stupňů po dobu 25-30 minut. K pečení používám spodní část trouby. Když jsem chleba dávala výše vršek byl připálený.

Skladování: při pokojové teplotě. Ideální je sáček nebo obal trochu pootevřít. V uzavřeném obalu se při delším skladování může vytvořit plíseň nebo se chleba zapaří.

Trvanlivost: max. 3 dny