Na výrobu celozrnné mouky nepotřebujete mlýn nebo nějaké speciální zařízení. Stačí vám obyčejný mixér! Stačí když si koupit celé žito v prodejnách zdravé výživy nebo na internetu. Pro bio mouku zvolte žito v bio kvalitě.

Celozrnná mouka vzniká tak, že rozemelete žito i se slupkou. Zachová si tak větší obsah vlákniny a výživových látek. Z žitné celozrnné mouky si můžete upéct skvělý chleba, ale i koláče nebo pizzu. Také jí můžete použít k zahušťování omáček a polévek. Kupované mouky často obsahují přidané látky zlepšující kvalitu mouku nebo proti hrudkování. U domácí mouky máte jistotu, že nic jiného než žito neobsahuje. Kupované celozrnné pečivo často místo obsahu tmavé mouky pouze dobarvují a i když se tak tváří zdravé není. U pečiva doma upečeného si můžete být jistí že pro své zdraví opravdu něco děláte.

Suroviny

  • 1000g žito celé

Příprava

  1. Žito rozmixujte na mouku. Při mixování můžete občas zastavit a promíchat.
  2. Prosijte a to co zbylo v sítu znovu rozmixujte.
  3. Mouku uložte do uzavíratelné nádoby

Skladování: při pokojové teplotě v uzavíratelné nádobě

Trvanlivost: podle data spotřeby na obale použitého žita.

Kde koupíte celé žito?

Většinou ho kupuji v prodejnách zdravé výživy, ale někdy i na internetu.