Receptů na boršč je asi tak stejné množství jako na svíčkovou. Základem boršče je maso, zelí, řepa a brambory (v různých zemích se složení může lišit). Připravila jsem si pro vás můj recept a doufám že si ho oblíbíte stejně jako jsem si ho oblíbila já. Většinou dělám jen menší množství jídla, ale u boršče dělám 4 litrový hrnec a celé tři dny na něm hodujeme. Většinou stejné jídlo tolikrát po sobě nejím ale u boršče jsem udělala výjimku. Den ode dne chutná ještě lépe a hlavně je tak dobrý, že nás neomrzí. Je to vydatná polévka, ale používám ho i místo hlavního jídla protože se ho vždycky tak přejíme, že už se do nás další jídlo nevejde. Na ozdobu používám kopec zakysané smetany která celému jídlu dodá kyselou smetanovou chuť, která k němu prostě patří. Pokud chcete menší množství polévky můžete si recept upravit na menší várku. Ochutnejte tuto polévku plnou zeleniny a masa. Je skutečně vynikající a stojí za vyzkoušení.

Suroviny

  • 1,5 litru vody
  • 500g čerstvého bílého zelí (1/4 hlávky)
  • 500g vepřového masa
  • 500g vepřových žeber*
  • 250g brambor (3 střední)
  • 250g červené řepy (1 střední)
  • 3 polévkové lžíce cukru
  • 3 kuličky nového koření
  • 2 bobkové listy
  • 1 a 1/2 lžičky soli
  • 1 stroužek česneku
  • 1 polévková lžíce citronové šťávy
  • 1/4 lžičky mletého černého pepře
  • 1 plechovka červených fazolí ve slaném nálevu
  • Na podávání: 1-2 vaničky zakysané smetany *žebra dodají polévce masovější chuť a vytvoří dobrý vývar. Pokud je tam nechcete můžete je vynechat. Místo nich nepoužívejte nic nebo přidejte 1 vaničku/kostku hovězího bujónu)

Příprava

Na začátek si vše začněte krájením jednotlivých surovin aby se vám lépe pracovalo:

Zelí očistěte a odstrante spodní tvrdou část. Ze zelí odkrojte čtvrtku kterou použijete do polévky. Zbytek obalte papírovou utěrkou a uložte do chladné a tmavé místnosti. Zelí tak vydrží déle a můžete ho pak použít do jiného receptu. Nebo z něj můžete udělat kysané zelí. Recept na nej naleznete dole

Mrkev oloupejte a nakrájejte na tenká kolečka

Řepu oloupejte a nakrájejte na kostky 1 až 1,5 cm

Cibuli oloupejte a nakrájejte na kostičky

Česnek oloupejte a nechte vcelku

Maso očistěte od tvrdých částí, ale nechte vcelku

Fazole přeceďte přes síto a nechte okapat nebo promyjte studenou vodou

Brambory po olupání nakrájejte na kostky

Zakysanou smetanu vyndejte z lednice a nechte během vaření ohřát na pokojovou teplotu

Postup:

  1. Maso a žebra dejte do velkého hrnce spolu s cibulí, česnekem, bobkovým listem a novým kořením zalijte studenou vodou
  2. Přiveďte k varu a vařte dokud maso nezměkne. Většinou používám tlakový hrnec kde mi to trvá 35-45 minut (podle druhu masa). Bez papiňáku DOHLEDAT.
  3. Mezitím než se maso uvaří rozpalte pánev se lžičkou másla. Přidejte nakrájenou řepu, mrkev a 1 lžičku citronové šťávy.
  4. Podlijte naběračkou vody a pod pokličkou 15-20 minut poduste. Občas zamíchejte a pokud se voda vyvařila dolijte i vodu (jinak se zelenina připálí)
  5. Když je řepa i mrkev měkká můžete sundat ze sporáku.
  6. Uvařené maso vyndejte, nakrájejte na kostky a žebra oberte.
  7. Koření vyndejte a vyhoďte
  8. Maso vraťte zpátky do vývaru, žebra už ne
  9. Nyní přidejte do vývaru všechny ostatní ingredience včetně vařené řepy a mrkve. To znamená: řepu ,mrkev, fazole, brambory, zelí, sůl, pepř, citrónovou šťávu a cukr.
  10. Znovu přiveďte k varu a vařte do změknutí brambor a zelí. Občas promíchejte
  11. Podávejte ozdobený kopečkem zakysané smetany.

Bonus: Recept na kysané zelí abyste spotřebovali i jeho zbytek