Bramboračkou k obědu nebo večeři nikdy nic nezkazíte. Je docela sytá a tak jí někdy podávám jako hlavní jídlo. Kdybych si měla zvolit nejoblíbenější polévku, asi bych řekla právě tuhle polévku. Mám ji spojenou s návštěvou u babiček. Obě babičky vařily polévky bez receptu a vždy je měly perfektně dochucené. Léta praxe se na jejich polévkách podepsaly a s bráškou jsme si vždycky několikrát přidali.

Já jsem s polévkami začala teprve před pár lety. Nikdy jsem na polévky moc nebyla. Pak se ale něco změnilo a teď už si jídlo bez polévky nedovedu představit. Bramboračku dělám pěkně tmavou, plnou hub. Ještě že mám nasušeno z minulého roku.

V současné situaci si nakupuji na delší dobu dopředu. Normálně jí dělám trochu jinak, ale protože jsem některé suroviny neměla, musela jsem recept upravit. Například jsem místo čerstvé zeleniny použila mraženou. Na výsledku bych ale tyto změny ani nepoznala. Je to poctivá domácí polévka z hub, brambor a zeleniny, jak má být😊.

 

Suroviny:

  • 1500ml zeleninového vývaru*
  • 500g brambor
  • 40g hladké mouky
  • 30-40g sušených hříbků
  • 100g mrkve (mražené nebo čerstvé)
  • 1 velká cibule
  • 1 lžíce másla
  • 4 lžičky cukru
  • 2 lžičky soli (10 gramů)
  • 2 lžičky sušené majoránky
  • 1-2 stroužky česneku
  • ½ lžičky drceného kmínu
  • Trochu mletého černého pepře (1/4 lžičky)

 

Postup:

Jako první si dejte namočit houby. Zalijte je teplou vodou a nechte 20-30 minut namočit. Dříve jsem to nedělala, ale pak jsem zjistila, že jsou takhle chutnější. Vodu zhub slijte a ještě lžící houby zmáčkněte. Když dáte houby namočit teď, bude to akorát, než doděláte základ polévky.

Cibuli nakrájejte na kostky.

         Na cibuli používám ruční sekáček. Je to super věc, pokud nemáte rádi krájení cibule tak, jako já:-).

 

Česnek utřete. Brambory nakrájejte na kostky. Nedělejte je malinké, jinak se rozvaří.

Cibuli a brambory nasypte na rozpálenou pánev.

Přidejte lžíci másla a 4 lžičky cukru. Za stálého míchání opékejte, dokud zelenina nezezlátne.

Zalijte vývarem a přidejte všechny zbylé suroviny, kromě hladké mouky. Někdo sušené houby namáčí do teplé vody. Já to nedělám, protože jsou po 15 minutách vaření krásně měkké.

Vařte, dokud brambory nezměknou, asi tak 15 minut (chce to hlídat a zkoušet, jestli už jsou).

Když jsou brambory skoro měkké, rozmíchejte si v hrníčku hladkou moukou s troškou vody. Přidávám dostatečné množství studené vody, až je mouka pěkně rozmíchaná a vznikne mi tekuté těstíčko (50-100ml). Když dáte vody málo, budou v polévce hrudky. Takhle stačí nalít a promíchat a polévka je krásně zahuštěná bez hrudek. Kdo dělá jíšku, může udělat jíšku. Já jsem zvyklá dělat to takhle😊. Každý má to své.

Vařte ještě 5 minut a polévka je hotová.