Bramboračkou k obědu nebo večeři nikdy nic nezkazíte. Je docela sytá a tak jí někdy podávám jako hlavní jídlo. Kdybych si měla zvolit nejoblíbenější polévku, asi bych řekla právě tuhle polévku. Mám ji spojenou s návštěvou u babiček. Obě babičky vařily polévky bez receptu a vždy je měly perfektně dochucené. Léta praxe se na jejich polévkách podepsaly a s bráškou jsme si vždycky několikrát přidali.

Já jsem s polévkami začala teprve před pár lety. Nikdy jsem na polévky moc nebyla. Pak se ale něco změnilo a teď už si jídlo bez polévky nedovedu představit.

Je to poctivá domácí polévka z hub, brambor a zeleniny, jak má být😊.

 

Suroviny:

  • 1500ml zeleninového vývaru
  • 500g brambor
  • 40g hladké mouky
  • 30-40g sušených hříbků
  • 100g mrkve
  • 1 velká cibule
  • 1 lžíce másla
  • 4 lžičky cukru
  • 2 lžičky soli (10 gramů)
  • 2 lžičky sušené majoránky
  • 1-2 stroužky česneku
  • ½ lžičky drceného kmínu
  • 1 bobkový list
  • Trochu mletého černého pepře (1/4 lžičky)

 

Postup:

Cibuli nakrájejte na kostky.

Česnek utřete. Brambory nakrájejte na kostky. Nedělejte je úplně malinké, jinak se rozvaří.

Cibuli a brambory nasypte na rozpálenou pánev.

Přidejte lžíci másla a 4 lžičky cukru. Za stálého míchání opékejte, dokud zelenina nezezlátne.

Zalijte vývarem a přidejte sušené houby a všechny zbylé suroviny, kromě hladké mouky. Někdy houby namáčím na 20 minut do horké vody. Tu vodu pak použiju místo části vývaru. Můžete tedy i nemusíte namáčet, jak chcete:-).

Vařte, dokud brambory skoro úplně nezměknou, asi tak 13-15 minut (chce to hlídat a zkoušet, jestli už jsou).

Když jsou brambory skoro měkké, je třeba polévku zahustit. Někdy dělám záklechtku, takže rozmíchám v hrníčku hladkou moukou s vodou. Přidávám dostatečné množství studené vody, až je mouka pěkně rozmíchaná a vznikne mi tekuté těstíčko (50-100ml). Když dáte vody málo, budou v polévce hrudky. Takhle stačí nalít a promíchat a polévka je krásně zahuštěná bez hrudek. Jindy zase dělám klasickou jíšku z másla a mouky (dávám tolik másla, kolik mám mouky). Vyberte si, co vám vyhovuje. I když s tou jíškou je to o fous lepší, přeci jen je tuk nositelem chuti a je to na chuti znát:-).

Vařte ještě 5 minut a polévka je hotová.