Polévka z červené čočky patří mezi mé nejoblíbenější. Dělám jí hned na několik způsobů. Například indickou polévku s chlebem naan.

indický chléb naan

Polévka se nabírá čerstvě upečeným chlebem a je to vynikající. Indický chléb se od toho našeho liší, jak docela dost – peče se na pánvi, potírá rozpuštěným ghí a nejlépe chutná ještě teplý. Za posledních pár let jsem ho pekla snad stokrát a pořád ho nemám dost:-D.

Dále dělám čočkový krém, a právě na jeho přípravu se podíváme dnes. Na přípravu čočkového krému budete potřebovat zeleninový vývar, pasírovaná rajčata, červenou čočku a mletý koriandr. Jelikož se jedná o čočku červenou, je to velice rychlý recept. Žádné probírání, jestli v čočce nejsou kameny nebo namáčení čočky přes noc. Jen vše dáte do hrnce, uvaříte a rozmixujete.

Další recepty na čočkové a jiné polévky budou brzy následovat. Podzim je pro mě totiž čas polévek, takže jich bude víc než dost😊.

 

Suroviny:

  • 300ml zeleninového vývaru
  • 160g pasírovaných rajčat
  • 75g červené čočky
  • 1 cibule
  • ½ lžíce třtinového cukru
  • ½ lžičky soli
  • Špetka mletého černého pepře
  • 1/8 lžičky mletého koriandru

Volitelné: Kdo má rád pálivé, může přidat mleté chilli. Já používám chilli od Chilli Doctor. Střídám to podle chuti – habaňero, jalapeňo, chipotle…každá je jinak silná, takže se dávkování liší. Po přidání bude mít polévka zahřívací účinek, nejlepší, když přijdete z venka a dáte si talíř téhle polévky:-).

 

Množství: 2 porce

 

Mletý koriandr:

Koriandr mám z www.shams.cz. Prodávají tam zajímavé egyptské potraviny a plno dalších zajímavých věcí:-).

 

Recept na zeleninový vývar, který jsem použila najdete tady: Zeleninový vývar

Mám ho připravený v mrazáku, takže ho jen nechám rozmrazit.

 

Postup:

  1. Cibulku oloupejte a nakrájejte nadrobno.

TIP: Krájení cibule nepatří mezi mé oblíbené a proto jsem si na to pořídila ruční sekáček. Objevila jsem ho u Tescomy (odkaz). Nakrájí malé i velké množství cibule a hlavně bez slz.

  1. Do hrnce dejte kapku oleje nebo ghí a cibulku na něm opečte pěkně dozlatova.
  2. Když je cibulka opečená, můžete do hrnce přidat všechny suroviny ze seznamu.  Poznámka: Červenou čočku není nutné probírat, takže ji můžete rovnou nasypat do hrnce. Také se nemusí namáčet, to je další výhoda.
  3. Polévku přiveďte k varu a vařte 25 minut.
  4. Když je čočka měkká, polévku odstavte a rozmixujte dohladka. Hustotu polévky lze upravit přidáním vody nebo dalšího vývaru. Já jsem ještě přidala 50ml vody, abych byla spokojená s konzistencí.
  5. Podávejte ozdobené čerstvým koriandrem nebo petrželkou.

Jistě by bylo skvělé i kokosové mléko nebo zakysaná smetana, ale to ještě musím vyzkoušet😊.

 

Poznámky:

  • Pasírovaná rajčata používám z Lidlu, v plechovce. Jsou organická a ze všech, které jsem vyzkoušela mi chutnala nejvíce.
  • Polévka je vynikající i bez rozmixování, klidně ji tak můžete nechat😊. Chutná mi jak krém, tak polévka, kdy čočka zůstane vcelku.