Křupavé krekry z celozrnné mouky a několika druhy semínek. Najdete v nich dýňové semínka, sezam, slunečnici a také ovesné vločky.  Na nízký obsah vlákniny si určitě stěžovat nemůžete, protože jí je tu víc než dost. Znamená to, že jsou dobré pro trávení a také po nich jen tak nebudete mít hlad. Semínka můžete použít i jiná. Krekry budou pokaždé chutnat jinak.

Na krekrech je skvělé, že mají dlouhou trvanlivost. Díky své tvrdosti vydrží bez problému i několik měsíců. Beru si je i na kolo jako svačinu, na tůry po horách nebo když jedeme na vodu. Taky jako sváču do práce spolu s nějakou dobrou pomazánkou. Jarda si z nich zase dělá mini sendviče. Naplní si je pomazánkou, přidá šunku, sýr, zeleninu a zaklopí druhým krekrem. Takhle si připraví celý talíř mini sendvičů a pak u televize jí tyhle domácí jednohubky😊.

Můžete je jíst samotné, polévce, salátu nebo jako náhradu za pečivo. Tak a teď už zbývá jen recept:

 

Budete potřebovat:

  • 100g celozrnné žitné mouky
  • 70g vody
  • 40g slunečnicového oleje (lze nahradit olivovým)
  • 25g dýňových semínek – loupaných
  • 15g bílého sezamu
  • 15g slunečnicových semínek – loupaných
  • 15g ovesných vloček (používám jemné)
  • ¼ lžičky mořské soli/himalájské soli…
  • ¼ lžičky kypřicího prášku do pečiva (lze nahradit i jedlou sodou)

 

Příprava:

Vše co vidíte na seznamu, dejte do mísy: mouku, vodu, olej, semínka, ovesné vločky, sůl i kypřicí prášek. Dobře propracujte. K vypracování těsta použijte ruce, vařečku nebo kuchyňského robota.

Připravte si pomoučněný vál. Těsto na něj vyklopte a vyválejte na obdélník o velikosti velkého plechu. Podle potřeby těsto podsypávejte.

TIP: Těsto můžete válet rovnou na pečícím papíru. Je nutné ho také podsypávat, ale ušetříte si mytí válu/prkénka a také  přenášení krekrů.

Nyní těsto nakrájejte na čtverečky nebo jiné libovolné tvary.

Krekry přeneste na plech. Nemusíte mezi nimi nechávat velké mezery, pokud se při pečení dotknou, stačí je odlomit.

Pečte v předehřáté troubě na středním roštu – 175 stupňů, 15-20 minut. Až začnou hnědnou okraje, plech vytáhněte.

Po vychladnutí uložte chipsy do uzavíratelné dózy.

 

Krekry jsou skvělé samotné nebo s pomazánkou. Taky je používám k polévce namísto chleba😊. Hodí se k nim slané i sladké. Na sladko používám džem, ghítelu nebo arašídové máslo. 

 

Skladování: při pokojové teplotě

Trvanlivost: Velice dlouhá. Krekry jsou upečené dokřupava a díky tomu vydrží hodně dlouho. Jen se k nim nesmí dostat voda.