Závin z perníkového těsta (nekynutého) plněný domácími povidly. Tedy alespoň je jsem použila domácí, kupované můžete samozřejmě použít také. Pokud byste ale chtěli pravá domácí povidla dole najdete odkaz na povidla pečená v troubě, které se udělají skoro sami a bez míchání! Švestičky z naší zahrádky bohužel nemáme, ale povedlo se nám natrhat krásně švestky když jsme byly výletě s kolem. Měli jsme jen dva malé batohy a tak jsme je narvaly co to jde. Domů to bylo asi 30 kilometrů tak jsme se pěkně pronesly😊 Naštěstí i když venku bylo docela teplo ze švestek nevznikla slivovice ani pyré a tak máme povidel až do další švestkové sezóny. Závin sypu jen moučkovým cukrem, ale Jarda mě prosil, jestli bych ho příště polila čokoládou. Švestky, čokoláda, perník, myslím že to půjde dohromady😊

SUROVINY

  • 300g hladké mouky
  • 200g moučkového cukru
  • 60ml rostlinného mléka (hodí se například sójové nebo mandlové)
  • 40g medu
  • 1 kypřicí prášek do perníku
  • 1 vejce

Na slepení

  • Cca 200g povidel na slepení

*recept na domácí povidla najdete také na těchto stránkách

 

PŘÍPRAVA

  1. Mouku, cukr a kypřicí prášek smíchejte. Přidejte vejce, med a mléko. Vypracujte vláčné těsto a dejte ho asi tak na hodinu uležet do lednice.
  2. Připravte si pomoučněný vál. Těsto rozdělte na půl a každou vyválejte na obdélník vysoký asi 0,5mm. Když vezmu velký plech tak můj obdélník byl ze všech stran menší tak o 10cm. Těsto je lepší udělat silnější než nižší, protože to nižší se snadno přepeče a není tak měkké.
  3. Obdélník potřete půlkou povidel. Pokud jsou moc tuhé přidejte do nich trochu vařící vody a promíchejte. Používám domácí tak nevím jak vypadají ty kupované.
  4. Nejdřív závin začněte rolovat z první delší strany až do půlky. Pak začněte rolovat druhou delší stranu a skončete u druhé srolované strany. Poté závin a položte rovnou částí nahoru. Ještě vezměte do ruky kraje a založte je pod závin. Takto bude závin vyšší, než kdybyste ho jen zatočily. Zkoušela jsem to a je to tak opravdu lepší.
  5. Postup opakujte i s druhou půlkou těsta. Záviny tolik nenabydou, můžete je tedy upéct oba najednou. Kousek mezi nimi ale nechte.
  6. Záviny potřete mlékem a vložte do předehřáté trouby na 180 stupňů. Pečte 20-25 minut dozlatova (záleží na velikosti tvarů). Pekla jsem je na středním roštu a před koncem jsem zapnula větráček, aby záviny pěkně zhnědly (nebo ho na chvilku můžete dát o patro nahoru). Až povrch zezlátne můžete závin vyndat. Při delším pečení by těsto bylo tvrdé a musely byste čekat až těsto změkne.