Dnes mám pro vás recept, který jsem dělala už více než stokrát. Je to recept na indický chléb naan. Jedná se o kynuté pečivo, které se namísto trouby opeče na pánvi s troškou ghí. Dá se jíst i samotný – nejlépe ještě teplý, potřený ghíčkem a posypaný špetkou soli. Na jeho přípravu budete potřebovat pouze hladkou mouku, vodu, sušené droždí, trošku cukru a sůl.

Indický naan dělám nejčastěji k indické kuchyni. Například k polévce z červené čočky, kuře tikka masala anebo tandori kuřeti. Neznám nic lepšího než čerstvě upečený naan namočený do polévky z červené čočky. To je vám taková dobrota!

Indická polévka s červenou čočkou

 

Ochutnejte ho a dejte mi vědět, co na něj říkáte😊.

 

Suroviny:

  • 500g hladké mouky
  • 360g vlažné vody
  • 1 sáček sušeného droždí
  • 1 lžička cukru
  • 1 lžička soli
  • + ghí na potření i smažení

 

Postup:

Vlažnou vodu smíchejte s cukrem a sušeným droždím. Dobře promíchejte a nechte 10 minut vzejít kvásek.

Mouku nasypte do misky, přidejte sůl a připravený kvásek. Dobře propracujte. Těsto můžete zadělat vařečkou anebo v kuchyňském robotu.

Zakryjte utěrkou a nechte 30 minut kynout.

Těsto rozdělte na 8-16 dílů. Pro menší naan o velikosti housek nakrájejte 16 dílů, pro naan větší na 8 dílů. Většinou to dělám od oka, nijak to nepočítám.

Vál posypte moukou a každý díl vyválejte na 0,5cm vysoké těsto.

Na pánvi zahřejte trochu ghí, stačí veice málo. Vložte 1 nebo více naanů (podle toho, kolik se vám vejde na pánev) a opékejte, dokud se na spodní straně nevytvoří hnědé flíčky. Poté otočte a opékejte. Vychází to přibližně 2 minuty strana.

Naan se dá opékat i na sucho, ale budete potřebovat nepřilnavou pánev anebo palačinkovač. Já používám palačinkovač. Mám ho už 3 roky a nic se na něj ještě nepřilepilo😊.

Každý naan potřete rozpuštěným ghíčkem a posypte špetkou soli. Ochutnejte, je vynikající:-P. Vždycky minimálně jeden sním, než se zbytek dopeče😊.