Recept na indický chléb Naan tentokrát s bílým jogurtem. Chléb se používá jako příloha k omáčkám, polévkám nebo luštěninovým jídlům. Chutná nejlépe potřený rozpuštěným máslem nebo ghí. Naan se natrhá na menší kousky a místo příboru používá k nabírání jídla. Mimo indická nebo jiná orientální jídla se hodí i jako náhrada pečiva. Nahradí tortilly i pita chléb. Naplňte ho jako twister zeleninou, masem a dresingem, podávejte jako přílohu ke gyrosu či kebabu. Všechny varianty chutnají skvěle a to je jen příklad k čemu se dá naan využít. Vyzkoušejte tento skvělý chléb a ochutnejte ho jen tak s máslem a solí nebo jako přílohu. Pojďme se podívat na to jak si naan vyrobit:

Suroviny

  • 390g hladké mouky (3 hrnky)
  • 150ml teplé vody
  • 85g bílého jogurtu (pokojové teploty)
  • 30ml oleje
  • 1 balíček sušeného droždí
  • 1 vejce
  • 1 lžička cukru
  • 1/2 lžičky soli 

Příprava

  1. Cukr, sušené droždí a teplou vodu smíchejte.Kvásek nechte na teplém místě vzejít 10 minut.
  2. Přidejte olej, vejce a jogurt a dobře promíchejte.
  3. Potom přidejte mouku a sůl a vypracujte těsto.
  4. Zakryjte utěrkou a nechte 1 hodinu kynout.
  5. Po vykynutí těsto rozdělte na 8 kusů pro větší placky nebo 16 pro malé.
  6. Na moukou posypaném vále z těsta vyválejte placky čtvrt až půl centimetru vysoké.
  7. Rozpalte pánev a postupně na ní placky upečte. Pánev ničím nepotírejte, chleba se smaží nasucho. Z každé strany opékejte 1-2 minuty. Hotový naan poznáte když se na těstě začnou tvořit bublinky a na spodní straně se začnou tvořit hnědé flíčky.
  8. Ještě horký naan potřete rozpuštěným máslem a posypte špetkou soli (ochutnejte, čerstvý chutná nejlépe)

Podávejte politý máslem jen tak samotný nebo jako příloha k různým indickým jídlům a polévkám (i k české kuchyni: třeba k polévce nebo guláši). Druhý den nebo při skladování v lednici můžete trochu ztvrdnout. Vložte do do sáčku a dejte na chvilku ohřát do mikrovlnné trouby.

 

Trvanlivost: spotřebujte do 3 dnů

Skladování: v lednici nebo při pokojové teplotě v uzavřené nádobě nebo sáčku (na vzduchu tvrdnou).