Máte doma brambory a nevíte, co připravit k večeři? Udělejte bramborové sabdží. Je to indické jídlo, které se dá jíst jako hlavní jídlo anebo jako příloha.

Kromě brambor budete potřebovat ještě ghí, trošku vývaru nebo vody a koření. Právě koření dodá tomuto jídlo tu pravou indickou chuť. Do bramborového sabdží budete potřebovat: hořčičná semínka, římský kmín, mletý koriandr, mletou kurkumu a garam masalu (směs koření). Dohromady chutnají fantasticky!

Toto jídlo si navíc můžete dopřát i pokud se stravujete podle ajurvédy😊.

 

Suroviny:

  • 750g brambor uvařených ve slupce
  • 60ml zeleninového vývaru (4 lžíce)
  • 2 lžíce ghí
  • 1 lžička hořčičných semínek, žlutých
  • 1 lžička soli (můžete použít i himalájskou)
  • 1 lžička římského kmínu
  • ½ lžičky mletého koriandru
  • ½ lžičku koření garam masala 

 

Už nějaký ten rok nakupuji na www.korenikralu.cz , Nyní mám i slevový kód VERONIKA15, tak ho můžete využít a budete mít slevu na celý nákup. Seženete tam klasiku jako je kmín, pepř, ale i koření Garam masala, chlebové koření, různé kořenící směsi, mlýnky s čokoládou a další. Líbí se mi, že máte na výběr jestli chcete sáček nebo kořenku, to je skvělé. Vše je na výběr v různě velkých baleních, což je super u koření, které používáte ve velkém:-).

 

Garam masala

Toto koření si můžete i namíchat doma. Recept najdete tady na blogu:-).

 

Postup:

Brambory očistěte a dejte vařit ve slupce. Až budou uvařené, sceďte a nechte vychladnout.

Vychladlé brambory oloupejte a nakrájejte na kostky.

Hořčičná semínka dejte do hmoždíře a rozemelte na prášek. Nebo pokud nemáte hmoždíř dejte všechno koření do elektrického mlýnku na kávu a rozmixujte.

Na pánvi zahřejte ghí. Přidejte všechno koření a brambory. Míchejte 3 minuty.

Nandejte na talíř, ozdobte čerstvými bylinkami a podávejte. Většinou používám petrželku nebo pažitku.

 

Poznámky k receptu:

  • Místo žlutých hořčičných semínek můžete koupit rovnou namletý hořčičný prášek. Jsou to jen rozemletá hořčičná semínka, tedy přesně to co do tohoto receptu potřebujeme. Prášku použijte o něco méně, tak ½ lžičky.
  • Římský kmín má svoji typickou chuť, ale pokud ho neseženete, lze použít i klasický kmín.
  • Recept na zeleninový vývar je tady na blogu:)
  • Kromě ghí lze použít i kokosový olej. Jednou jsem použila i kurkumové ghí od České ghíčko.