Dnes vám mohu konečně představit recept na domácí Big mac hamburger od McDonalds. Trvalo mi to déle než jsem čekala, ale chtěla jsem si být jistá, že hamburger bude chutnat tak jak má. Popravdě mi chutná více než u McDonalds. Nechci se nějak vytahovat, jenže ta domácí houska je fakt vynikající😊

V hamburgeru najdete vše co v něm má být. Je tam ale ještě jedna ingredience navíc a proto budou vaše hamburgery pokaždé chutnat lépe než originál: láska. Když si s něčím dáte tu péči, strávíte nad tím čas…musí to být zákonitě znát na chuti výsledného jídla. Uvidíte sami až se do hamburgeru poprvé zakousnete. Opečená domácí houska se sezamem, big mac omáčka, kyselá okurka, čedar, dvojité masíčko i houska….jedním slovem: MŇAM!

Ach jo, já už je mám snědené. Teď abych udělala další várku, protože se mi zas sbíhají sliny 😀 😀

Slevový kód VERONIKA15 na všechno koření i další produkty z www.korenikralu.cz

Počet porcí: 4 hamburgery

 

Na 8 housek  budete potřebovat:

  • 580g hladké mouky
  • 250ml teplé vody
  • 80ml oleje
  • 50g cukru
  • 2 balení sušeného droždí
  • 1 vejce
  • 1 lžička soli
  • vejce na potření
  • sezamová semínka na posypání

 

Big mac omáčka:

  • 250g majonézy
  • 45g cibule
  • 15g kyselé okurky
  • 30g cukru
  • 30g plnotučné hořčice
  • ¾ lžičky mletého černého pepře
  • ½ lžičky soli

Hamburgerové maso:

  • 1kg mletého masa: hovězí nebo mix vepřového a hovězího
  • 2 lžičky soli
  • 1/4 lžičky černého pepře

Dále budete potřebovat:

  • 2 rajčata (velká)
  • ledový salát
  • kyselé okurky
  • plátkový sýr čedar- tavený* 8 plátků

*prodává se po 8-10 plátcích, které jsou uvnitř jednotlivě zabalené (seženete v Lidlu, Bille, Tescu…)

 

PŘÍPRAVA

Hamburgerové housky:

  1. Teplou, ale ne vařící vodu (40-45 stupňů) smíchejte s droždím a lžičkou cukru.
  2. Nechte 10 minut vzejít kvásek
  3. Do větší mísy dejte mouku, olej, cukr, vejce a přidejte i kvásek. Ručně nebo v kuchyňském robotu vypracujte těsto. Stačí když jsou suroviny smíchané, není třeba několik minut těsto hnětat.
  4. Vytvarujte housky a položte je na plech. V troubě dost naběhnou tak je vždy rozdělím na dva plechy, aby měli dost místa (ale můžete je upéct i najednou, jen se možná na pár místech dotknou což jim trochu ubere na kráse).
  5. Housky nechte 10 minut kynout. Poté je potřete rozšlehaným vajíčkem a posypte sezamem.
  6. Mezitím si předehřejte troubu na 190 stupňů a když jsou housky vykynuté vložte do trouby. K pečení používám střední rošt. Zjistila jsem, že mi housky více naběhly a zezlátly když použiji horní i dolní ohřev s větráčkem Pokud ale tuto možnost nemáte můžete je upéct i na běžný program (možná bude doba pečení o pár minut delší).
  7. Housky pečte až zhnědnou 12-15 minut. Až budou hnědé jako na fotce můžete vyndavat.
  8. Upečte druhou várku a housky jsou hotové. Zkoušela jsem péct oba plechy najednou ale nebylo to ono, raději tedy postupně.

Big mac omáčka:

  1. Cibuli pokrájejte na co nejjemněji to půjde, stejně tak nakrájejte i kyselou okurku.
  2. Majonézu smíchejte s cukrem, hořčicí, pepřem a solí. Dobře promíchejte a pak teprve přidejte okurku s cibulí.
  3. Omáčku nechte alespoň půl hodinky uležet v lednici aby se chutě propojily.

 

Maso na hamburgery:

Maso, sůl a pepř dobře propracujte.

Rozdělte ho na 8 dílů a z každého udělejte placku. Pro usnadnění můžete použít tvořítko na hamburgery. Dělám to tak, že si udělám kouli a tu pak opatrně rozmačkám do stran. Nebo přes maso dejte pečící papír či folii a válečkem vyválejte do potřebné velikosti. Jako podklad používám pečící papír. Maso z něj jde snadno sundat.

Podívejte se jak velké jsou hamburgerové housky. Maso udělejte o něco větší, ještě se srazí tak to bude akorát. Zjistila jsem, že kvalitnější mleté maso (vyšší obsah masa) se tolik nesrazí. Zato levné mleté maso se srazí i na polovinu a tím se ve výsledku nevyplatí.

Maso opečte na grilu nebo pánvi dozlatova. Olej není nutný protože mleté maso má v sobě tuku dostatek, ale pokud se vám vše na pánev dost přichytává trochu oleje přidejte.

 

Zelenina:

  • Rajčata nakrájejte na kolečka, salát posekejte na malé nudličky. Kyselou okurku nakrájejte na kolečka nebo plátky. Sýr se při vyšších teplotách rozteče. Než ho použijete nechte ho v lednici. Když se nechá u plotny mohl by jít špatně vyndat z obalu.

 

POSKLÁDÁNÍ HAMBURGERU:

  1. Hamburgerové housky rozřízněte. Pro lepší chuť můžete obě strany housky krátce opéct na sucho a pánvi (položte je na ni řeznou plochou). Budete potřebovat 4 housky a 4 spodky housek.
  2. Spodní housku potřete omáčkou.
  3. Poté posypte pokrájeným salátem.
  4. Další budou plátky rajčat.
  5. Nyní je na řadě maso, které zakryjete plátkovým čedarem.
  6. Sýr zakryjte spodní částí housek. Potřete jí omáčkou.
  7. Dále opět maso, plátek čedaru a pokrájená okurka.
  8. Hamburger přiklopte a doprostřed píchněte špejli aby se nerozjížděl do stran.

Nebylo to tak těžké že? Big mac je hotový. Poprvé to možná bude vypadat jako složitý recept, hodně čtení atd. Příště už to půjde samo 🙂

 

Tady ho máme, fešáka

Přeji vám dobrou chuť a doufám, že jste si pochutnali tak jako já😊

 

TIP: z pečícího papíru ustřihněte čtverec, ze kterého si složíte kapsu na hamburger (ve tvaru trojúhelníku). Při jídle vám tak nebude z hamburgeru padat.

 

Dobrou chuť přeje Verča