Zjistila jsem, že mám v lednici pár batát a přemýšlela, co z nich udělám. Nakonec jsem z nich udělala teplý batátový salát. K tomu jsem udělala jednoduchý dresink ze zakysané smetany. Aby byl salát sytější, ještě jsem přidělala volské oko. Nakonec jsem salát posypala jarní cibulkou, která mi tam hrozně moc chutnala.

Je to jednoduché jídlo, nenáročné na přípravu. Salát je skvělý teplý i za studena.

 

Suroviny:

  • 500g sladké brambory (batáty)
  • 300g mražené kukuřice*
  • 1 plechovka červených nebo černých fazolí ve slaném nálevu
  • 1 velká cibule
  • 2 lžičky mleté sladké papriky
  • 1 lžička soli
  • 1/2 lžičky mletého kmínu
  • 1/4 lžičky mletého černého pepře
  • Na ozdobu: jarní cibulka
  • +4 volská oka

*Kukuřici můžete předem zalít vroucí vodou a nechat 5 minut odstát.

 

Postup:

Batáty oloupejte a nakrájejte na menší kostičky.

Fazole slijte, propláchněte vodou a nechte okapat.

Cibuli nakrájejte na kostičky.

Cibuli krájím v ručním sekáčku od Tescomy. Za poslední půl rok, co ho mám, mi ušetřil hodně slz:-). 

 

Nyní všechny suroviny smíchejte ve velké míse a poté nasypte do velkého plechu vyloženého pečícím papírem. Nebo ho stačí vymazat troškou olivového nebo slunečnicového oleje. Trochu plechem zaklepte, ať je vrstva rovnoměrná.

Pečte v předehřáté troubě na 200 stupňů, 30 minut (nebo dokud batáty nebudou měkké). Ke konci můžete na pár minut zapnout horní ohřev nebo větráček, aby se směs pěkně zapekla.

K salátu udělejte volská oka, na ozdobu nakrájejte jarní cibulku a ještě si připravte dresink .

Na dresink jsem smíchala 1 zakysanou smetanu s troškou soli a pepře. Můžete přidat i trochu cukru pro sladší chuť. Do půlky zakysanky jsem přidala prášek z chipotle papriček (mají uzenou chuť). Skvělé by bylo i jalapeňo. Kdo má rád pálivé, může udělat tento pálivý dresink.

Podávejte teplé nebo studené.

Obměny:

Studený batátový salát: Pečené brambory po vychladnutí smíchejte se zakysanou smetanou a jarní cibulkou. Použila bych 1 zakysanou smetanu anebo 2, pokud chcete, aby bylo v salátu více dresinku.

Zapečené batáty: Až vše dáte na plech, ještě před pečením zalijte batáty rozšlehanými vajíčky. Na tuhle dávku použijte 3-4 vajíčka.