Knedlíky plněné uzeným masem mám ráda už od dětství. Vždycky jsme s maminkou chodili o několik ulic dále, kde měl zastávku Family frost. Prodávali tam tašky plné nanuku anebo luxusní knedlíky plněné uzeným masem. Z okna bylo na auto vidět, tak mě jednou maminka pustila samotnou. Auto jsem nestihla, a tak jsem šla na další zastávku. Bylo to kousek, ale nebylo na mě vidět. Maminka si na chvilku odskočila a najednou jsem nikde nebyla. Asi si dovedete představit, jak moc jsem jí vystrašila. Ani nevím, jestli Family frost ještě jezdí. Každopádně i kdyby jezdil, já už ho ale potřebovat nebudu, protože udělat si bramborové knedlíky uzené doma, je strašně jednoduché.

Těsto je stejné jako na bramborový knedlík. Plním je směsí uzeného masa a karamelizované cibulku. Karamelizovaná cibulka je sladká a k uzenému se skvěle hodí. Dělám ji mnohem radši než cibuli smaženou v oleji. Nezapomeňte si trochu cibulky nechat i na ozdobu. Pokud se vám chce, doporučuji si k nim udělat ještě bílé zelí, se zelím je to ještě větší lahůdka!

 

Těsto na bramborové knedlíky:

  • 800g vařených brambor, ideálně typ C
  • 300g hrubé mouky
  • 1 vejce vel. M
  • ½ lžičky soli

 

Náplň s uzeným masem:

  • 350g uzené maso
  • Volitelně: 100g šunky

Karamelizovaná cibulka:

  • 175ml vody
  • 60g krupicového cukru
  • ¼ lžičky soli

 

Volitelně:

  • Dušené zelí z kysaného zelí

 

Postup:

 

Karamelizovaná cibulka:

Cibulku nakrájejte na drobno.

Na sekání používám ruční sekáček od Tescomy. Jen párkrát zatáhnu a je krásné nakrájená. Vlastně mě poprvé v životě baví krájení cibule:-D

 

Na pánev dejte cukr a zahřívejte, dokud nezhnědne.

Ideální je pánev nebo hrnec s nepřilnavým povrchem. Použila jsem wok.

Přidejte vodu, trochu promíchejte a přidejte i cibulku. Sice budou ve vodě ještě tvrdé kousky karamelu, ale ty se rozpustí.

Redukujte 10-15 minut, až zbyde jen cibulka.

 

Náplň:

Uzené maso nakrájejte na kostičky, přidejte karamelizovanou cibulku. Měla jsem málo masa, tak jsem ještě na sucho opekla šunku. Pekla jsem ji pěkně dokřupava, aby měla výraznější chuť. Vše jsem pak smíchala dohromady.

Brambory oloupejte, nakrájejte na kostky a uvažte do měkké. Můžete je uvařit i ve slupce, zvolila jsem tohle, protože je to rychlejší. Vodu slijte, nechte okapat a rozmačkejte.

Vychladlé brambory smíchejte s vejcem, hrubou moukou a solí. Vypracujte těsto, a to rozdělte na 35 dílů. Těsto bude možná ještě trochu lepit, ale budete ho ještě podsypávat moukou.

Z každého kousku vyválejte placku. Bude to chtít velkou plochu, kterou pomoučníte.

Až budete mít těsto rozválené, připravte si náplň. Doprostřed každého dílu dejte trochu náplň. Dřív jsem knedlíky válela a plnila postupně, ale pak mi náplň buď zbyla nebo naopak nevyšla.

Poté každý knedlík zabalte-spojte k sobě rohy, zmáčkněte a poválejte.

Knedlíky vhoďte do osolené vroucí vody a vařte 10-15 minut (záleží na velikosti, zkuste jeden a uvidíte).

 

Podávejte ozdobené karamelizovanou cibulkou a se zelím.