Dnes si upečeme tibetský banánový chléb s datlemi. Tsampa-prášek z praženého ječmene se v Tibetu používá na přípravu různých jídel, například kaší nebo polévek. Je v ní plno vitaminů, minerálů a vlákniny, a proto jsem ji také zařadila do svého jídelníčku.

Tibetský banánový chléb se připravuje s tsampou i bez tsampy. Je možné udělat chlebíček jen s použitím celozrnné žitné mouky. Stačí tsampu vynechat a nahradit ji moukou celozrnnou.

Máte doma přezrále banány a nevíte, co s nimi? Upečte z nich tento výtečný banánový chléb. Na jeho přípravu jsou zralejší banány nejlepší, protože jsou velmi sladké a nemusíte už přidávat ani trošku cukru😊.

 

Suroviny:

  • 140g zralých banánů (2 menší)
  • 100g celozrnné žitné mouky
  • 80-100g datlí bez pecky
  • 80g tsampy
  • 35g slunečnicového oleje
  • 20g mandlí nebo jiných ořechů
  • ¼ lžičky kypřicího prášku do pečiva
  • ¼ lžičky jedlé sody

 

Datle:

Vynikající datle seženete na www.shams.cz. Pro mě je to ta nejlepší bonboniéra na světě:-D!

Tsampa:

Když nyní zadáte při objednávce kód VERONIKA15, dostanete nyní slevu 15%.

A na co dalšího tsampu použít? Další recepty najdete tady: Recepty z tsampy. Mrkněte na to a uvidíte, že se dá použít opravdu do všeho. Tsampa je velice zdravá a proto se zařazením tsampy do jídelníčku chybu rozhodně neuděláte:-).

 

Kypřicí prášek

Kypřicí prášek s pravým vinným kamenem. Bezfosfátový a bez lepku! Seženete na www.biosfera.cz

 

Postup:

Celozrnnou mouku smíchejte s tsampou, kypřicím práškem a jedlou sodou.

Banány rozmačkejte vidličkou na kaši a přidejte do mísy k mouce. Dále přidejte nadrobno pokrájené ořechy a datle, pak také olej. Nejdřív ale datle vypeckujte a pak nakrájejte nadrobno.

Promíchejte, získáte docela husté těsto. Těsto přelijte do formy na srnčí hřbet nebo jiné podobné formy. Používám silikonovou, takže jsem formu nevymazávala. U kovové nebo jiné formy tuk a mouku na vymazání použijte.

Poznámka: Pekla jsem dva banánové chleby. Těsto jsem tedy rozdělila na dva díly. Jeden chleba jsem dala rodičům, protože jim podobný chlebík minule moc chutnal a stěžovali si, že je ho málo:-D. Proto mi těsto vyšlo pouze do půlky formy. Pokud budete péct jeden velký, bude doba pečení kolem asi 50-60 minut. 

Chlebík můžete posypat nakrájenými oříšky.

Pečte v předehřáté troubě 40-60 minut. Až bude špejle čistá, vyndejte.

 

Banánový chlebík můžete podávat například s Tibetským máslovým čajem. Je vynikající, určitě doporučuji vyzkoušet (Recept)

Máslový čaj

Tato krásná prkénka na zakázku vyrábí firma Benoble, www.benoble.cz. Můžete si vybrat vlastní, co na něj budete chtít a nejen na prkénko, ale i na dřevěné hodiny, obraz nebo jiné dárky ze dřeva. Dárky do kuchyně mám nejradši, proto jsem z tohohle prkénka nadšená:-)

Při zadání kódu ZIJEMEHOMEMADE nyní dostanete 15% slevu.

Další možnost je chleba natřít arašídovým máslem nebo čokoládovou pomazánkou. Asi to není moc tibetské, ale polovinu chlebíku jsem snědla s arašídovým máslem. Na část jsem ještě dala kolečka banánu a zbytek posypala strouhanou čokoládou. Druhou půlku jsme si s Jardou dali jen tak s máslovým čajem😊.

 

Náhrady:

Olej je možné vyměnit za jablečnou omáčku (neslazenou)

Tsampu lze nahradit celozrnnou žitnou moukou. Celkem tedy použijete 180g celozrnné žitné mouky.

Mandle– použít lze vlašské ořechy nebo jiné ořechy, které zrovna máte doma😊