Recept na domácí ledovou kávu. Osvěžení, které vám dobije baterky. Ledová káva je skvělá a připravit si ji doma není nic složitého. Balené ledové kávy většinou obsahují něco navíc, tedy přesně to, co byste si doma do kávy sami nedali. Raději si připravte tu poctivou, domácí ledovou kávu. Uvidíte, že to zvládnete a že to za to rozhodně stojí😊.

 

Suroviny

  • 16g mleté kávy (použila jsem kávu Costa Rica Black diamonds)
  • 100ml vody
  • 2 lžičky třtinového cukru
  • 100ml studeného mléka
  • 50g kostek ledu

Pomůcky: ideální je shaker, ale nemusí být

 

Káva:

Do tohoto receptu jsem použila kávu Costa Rica Black diamonds z www.kopiluwak.eu. Káva má ovocné tóny, je taková svěží, tak jsem si řekla, že se bude do tohoto receptu hodit. Jinak kdybyste dávali přednost karamelu, sáhněte po Indian Mysorre, též ze stejného obchodu.

 

Příprava kávy:

Kávu jsem připravila v Aeropressu. Je to cestovní kávovar, který umí připravit během chvilky vynikající kávu. Použila jsem čerstvě namletou kávu – střední hrubou. Zalila jsem ji 80 stupňovou vodu, promíchala a poté přefiltrovala stlačením pístu.

Kávu můžete připravit i jinak. Pokud máte elektrický kávovar, bude stačit 1 silné espresso (30ml) připravené ze 7 gramů kávy. Protože espresso má menší objem, dolijte

ho studenou vodou do 100ml, ať dosáhnete stejného výsledku. Použít lze i Cafflano Kompresso, opět vodu dolijte do 100ml.

 

Vychladlou kávu dejte do šejkru. Přidejte led, mléko a cukr. Dobře protřepejte. Získáte hustou pěnu. Pokud šejkr nemáte, jen vše smíchejte ve skleničce a podávejte.

 

Video návod na přípravu kávy v Aeropressu