Máslový čaj je tradiční nápoj tibetské kuchyně. V Tibetu se mu říká Po cha. Popíjí se zde celý den, stejně jako u nás se pije káva. Tibetská kuchyně mě vždycky zajímala a jsem moc ráda, že vám mohu představit další recept.

Tradiční tibetský máslový čaj se připravuje z čajových lístků, jačího másla, soli a vody. Recept jsem musela trochu upravit, protože v obchodě zrovna jačí máslo vyprodali:-D. Dost by mě zajímalo, jak jačí máslo a mléko chutná. Škoda, že ho u nás asi nikdy neseženu. Nesehnala jsem ani tibetský čaj, ale zkusím se po něm podívat.

Výsledkem je vynikající čaj, který vám určitě bude chutnat. Máslo mu dodá jedinečnou chuť a zároveň ho zahustí. Nejčastěji se k máslovému čaji podává tsampa-tibetský pokrm z ječmene. Já jsem si řekla, že to spojím a tsampu přidala do čaje. Nápoj je tak ještě o něco hustější, než byl původní máslový čaj. Je velice chutný a díky tsampě má oříškové aroma.

Čaj se podává v miskách, ne v hrnku. Vezmete si ji do ruky a čaj z něj upíjíte. Ještě nikdy jsem takto čaj nepila😊. Právě to mě na světové kuchyni baví. Je s tím spojeno mnoho tradic a to z jídla nebo pití udělá zážitek. Jíst na zemi, pomocí hůlek, jíst rukama anebo pít čaj z misek. To všechno mě neuvěřitelně baví. Doporučuji tuto tradici ponechat a vyzkoušet si to. Uvidíte, že čaj bude chutnat úplně jinak.

Odkaz na článek o tsampě najdete pod receptem.

 

Suroviny:

  • 500ml vody
  • 60g smetany ke šlehání (nebo více másla)
  • 30g másla
  • 40g tsampy(6 lžiček)
  • 1 lžíce černého čaje-5 gramů (Použila jsem sáčkový English breakfast tea-3 sáčky. Jiný jsem bohužel neměla. Stačí jakýkoliv černý čaj bez příchuti anebo pokud seženete nějaký tibetský, tím lépe😊)
  • 1/8 lžičky himalájské soli
  • Cukr podle chuti. Dala jsem 25-50 gramů (můžete použít i třtinový cukr)
  • Misky na podávání

Chcete tsampu vyzkoušet?

Zadejte na https://shop.protibet.cz/vareni/tsampa-2/ kód VERONIKA15 a získáte 15% slevu na každé balení tsampy. Z tsampy můžete připravit vynikající bramboráčky, kaši, polévku, knedlíčky a jiné sladké i slané recepty. Také s ní zahustit polévku. Je skoro bez lepku a díky tomu je velice dobře stravitelné. Věřím, že vám bude moc chutnat. Já jsem si ji zamilovala a tsampa se stala každodenní součástí jídelníčku:-).

 

Takto vypadá tsampa:

Příprava:

  1. Vodu přiveďte k varu.
  2. Čaj vysypte ze sáčků a nasypte do hrnce. Vařte 3 minuty.
  3. Poté čaj přeceďte (i několikrát).
  4. Přidejte máslo, sůl a smetanu. Čaj oslaďte podle chuti.
  5. Nyní použijte tyčový nebo klasický mixér a čaj rozmixujte po dobu 2-3 minut. Vytvoří to hustou pěnu a hlavně propojí všechny chutě. Pokud nemáte mixér, můžete čaj několikrát přelít z hrnku do hrnku.
  6. Čaj podávejte v miskách. Nejlépe chutná horký.

 

Tsampa-tradiční indický pokrm

Další recepty: