Tradiční tibetský nápoj je máslový čaj a právě dnes si z něj připravíme vynikající kaši. V Tibetu se nejčastěji k máslovému čaji (v tibetštině Po Cha), podává nejčastěji tsampa. Tsampa je tibetský pokrm z ječmene. Před pár týdny se mi tsampu povedlo sehnat a tak jsem si řekla, že je spojím dohromady.

Kaše z tsampy se nejčastěji připravuje z vody, mléka anebo čaje. Já jsem použila tibetský máslový čaj. Recept sice není stejný jako je originál, ale je dost podobný. V originálu se totiž používá jačí máslo a tibetský čaj. Ani jedno jsem zatím nesehnala. Nic to ale nemění na tom, že je výsledek vynikající.

Nejdřív jsem si uvařila máslový čaj. Pak už do něj jen stačí zamíchat tsampu a je hotovo. Tsampa se nemusí vařit, protože je již tepelně upravená. To přípravu kaše dost urychlí. Spojení máslového čaje a tsampy je vynikající. Kaše má smetanovou chuť a do toho chutná po oříšcích, kterou má tsampa.

Kaši si můžete připravit ke snídani, obědu, večeři…tedy v kteroukoliv denní hodinu. Je dostatečně sytá a výživná na to, aby nahradila hlavní jídlo. Hlad po ní určitě mít nebudete, protože obsahuje dost vlákniny.

Více o tsampě najdete v tomto článku: https://www.zijemehomemade.cz/tsampa-tradicni-indicky-pokrm/

Pojďme se tedy podívat jak na to:

 

Suroviny na máslový čaj:

  • 500ml vody
  • 60g smetany ke šlehání (nebo použijte mléko a přidejte o 20 gramů více másla)
  • 30g másla
  • 1 lžíce černého čaje-5 gramů (Použila jsem sáčkový English breakfast tea-3 sáčky. Jiný jsem bohužel neměla. Stačí jakýkoliv černý čaj bez příchuti anebo pokud seženete nějaký tibetský, tím lépe😊)
  • 1/8 lžičky himalájské soli

Kaše:

Na každých 200g máslového čaje přidejte:

  • 75 gramů tsampy
  • 20g medu

Volitelně: máslo na ozdobu. Přidala jsem ještě 20 gramů másla, aby byla kaše ještě máslovější.

 

Chcete tsampu vyzkoušet?

Zadejte na https://shop.protibet.cz/vareni/tsampa-2/ kód VERONIKA15 a získáte 15% slevu na každé balení tsampy. Z tsampy můžete připravit vynikající bramboráčky, kaši, polévku, knedlíčky a jiné sladké i slané recepty. Také s ní zahustit polévku. Je skoro bez lepku a díky tomu je velice dobře stravitelné. Věřím, že vám bude moc chutnat. Já jsem si ji zamilovala a tsampa se stala každodenní součástí jídelníčku:-).

 

Příprava máslového čaje:

  1. Vodu přiveďte k varu.
  2. Čaj vysypte ze sáčků a nasypte do hrnce. Vařte 3 minuty.
  3. Poté čaj přeceďte (i několikrát).
  4. Přidejte máslo, sůl a smetanu. Čaj oslaďte podle chuti.
  5. Nyní použijte tyčový nebo klasický mixér a čaj rozmixujte po dobu 2-3 minut. Vytvoří to hustou pěnu a hlavně propojí všechny chutě. Pokud nemáte mixér, můžete čaj několikrát přelít z hrnku do hrnku.

 

Příprava kaše:

  1. Celkem získáte okolo 600ml máslového čaje. Záleží na vás, kolik kaše chcete připravit. Kaše je docela sytá, na jednu porci bude stačit 100-200 gramů čaje.
  2. Na 200g čaje přidejte 75g tsampy a 20g medu k oslazení. Do kaše jsem ještě přidala 20g másla. Nebo můžete kaši máslem ozdobit, stejně jako je to u krupicové kaši. Vlastně je vynikající posypaná kakaem nebo skořicovým cukrem.
  3. Tsampu nasypte do teplého či studeného čaje a dobře promíchejte. Ideální je metlička, která rozmíchá všechny hrudky. Tsampa se nemusí tepelně upravovat, proto kaši můžete připravit studenou či teplou.

Poznámka: Pro tekutější kaši přidejte pouze 50 gramů tsampy.

Podávejte v miskách.

 

Dobrou chuť😊

 

Další recepty:

Tsampa-tradiční indický pokrm