Boloňské špagety jsou sázka na jistotu. Nikdy nezklamou a není na nic co zkazit (teda všechno jde zkazit, ale zatím se mi to nestalo). Dělám je asi po sté a proto mám recept vypiplaný, jak jen to jde. Vše jsem si zapsala a tak vám mohu předat recept, kde je vše přesně popsané a odvážené. Pokaždé tak dosáhnete stejného výsledku. Oproti tradičním boloňským špagetám se liší tím, že neobsahují červené víno. Za to se velice omlouvám. Doma víno nepijeme a je mi líto kupovat víno jen do špaget a zbytek vylít. Věřte ale, že je omáčka vynikající i když víno neobsahuje.

Doufám, že vám budou chutnat stejně tak, jako chutnají nám. Ještě jsem chtěla zmínit, že je recept bezlepkový. Když použijete bezlepkové špagety, je vhodný i při bezlepkové dietě. Doporučuji kukuřičné špagety, jsou výborné. Vlastně je kupuji docela často, protože se nelepí a jsou takové lehčí.

Pojďme se podívat na suroviny, které budete na přípravu omáčky potřebovat:

 

Omáčka:

  • 700g pasírovaných rajčat (sehnala jsem je ve skle, byla to přesně jedna lahev)
  • 600g mletého hovězího masa (nebo pokud neseženete, stačí i mix hovězího s vepřovým)
  • 200g žluté cibule (2 velké)
  • 150g mrkve (2 střední mrkve)
  • 40g krupicového cukru
  • 25g mořské soli (3-4 lžičky)
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 2 stroužky česneku
  • 1 lžička sušené bazalky
  • 1 lžička sušeného oregana
  • ½ lžičky sušeného rozmarýnu
  • ¼ lžičky mletého černého pepře

Tato omáčka vám vystačí na 2 balení špaget po 500 gramech.

  • Sýr na ozdobu (parmezán, eidam…)

Postup:

Cibuli a mrkev oloupejte a nakrájejte na kostičky. Tedy já jsem si práci trochu ušetřila, použitím sekáčku.  Cibuli jsem rozkrojila na čtvrtky a nakrájela. Poté jsem si vzala mrkev, rozkrojila ji na 4 kousky a také nakrájela. Možná by to šlo i najednou, ale já jsem to dělala postupně. Je to rychlejší, než kdybych zeleninu krájela ručně a hlavně si ušetřím slzení.

Strunový sekáček: Tescoma

 

Ve velké pánvi (používám WOK) anebo hrnci zahřejte olej. Dejte na něj nakrájenou cibuli a mrkev. Za stálého míchání opečte až zelenina zezlátne. Trvalo to asi 5 minut.

Přidejte mleté maso a utřený česnek. Míchejte po dobu 5 minut, nebo dokud maso nezhnědne.

Nyní přidejte vše ostatní: pasírovaná rajčata, koření a cukr. Sůl si vždycky nechávám nakonec, až bude omáčka zredukovaná. Omáčka se bude ještě redukovat. Mohlo by se stát, že omáčka bude ve výsledku přesolená.

Omáčku zakryjte pokličkou a na vařte na střední teplotu 60 minut. Poté ochutnejte a případně ještě dochuťte. Sůl přidávejte postupně, dokud nebudete s chutí spokojení.

Podávejte se špagetami nebo jinými těstovinami a ozdobte nastrouhaným sýrem.

Boloňské špagety bez lepku: Použijte bezlepkové špagety. Výborné jsou kukuřičné těstoviny.

 

Mrkvový salát s hořčičným dresinkem

Zahradní salát s medovým dresinkem

Jablečný salát se skořicí