Dnes jsem si pro vás připravila jednoduchý recept na datlový chléb. Tentokrát jsem úplně vynechala cukr a zkusila to i bez něj. Říkala jsem si, že jsou datle sami o sobě dost sladké, takže by to mělo stačit. Navíc si podobné chlebíky vždycky ještě něčím namažu, například džemem nebo medem.

Datlový chléb mi chutnal politý medem, datlovým sirupem i samotný. Nejvíc mi ale chutnal s fíkovým džemem, který mi přišel ze stejného obchodu jako datle (www.shams.cz). Možností, jak si tento chléb chutnat je mnoho, jen si vybrat. To rozhodování je na tom vždycky to nejtěžší. S čím si dát tenhle chléb? Co si dám na lívance nebo vafle?…a tak stále dokola. Taky to tak máte? Většinou to dopadne tak, že si každý chlebík nebo lívanec ozdobím něčím jiným😊.

Stejně to bylo i u těchto lívanců:

 Lívance s džemem, melasou a zakysanou smetanou.

 

Takže až se příště zase nebudete moci rozhodnout, nerozhodujte se a dejte si všechno:-D. Alespoň ten talíř bude veselejší a barevnější a vaše chuťově buňky si užijí pořádný ohňostroj chutí!

 

Suroviny:

  • 100g hladké mouky
  • 60g datlí
  • 60g mléka
  • 45g rozpuštěného másla
  • 15g vlašských ořechů
  • 2 lžičky instantního kafe + 1 lžíce vroucí vody
  • ½ lžičky jedlé sody
  • ¼ lžičky kypřicího prášku do pečiva

 

Datle:

Výborné datle seženete na www.shams.cz

 

Kypřicí prášek do pečiva

Bezfosfátový kypřicí prášek s vinným kamenem seženete na www.biosfera.cz. Prášek je je také bez lepku. 

 

Postup:

Kafe zalijte lžící vroucí vody a promíchejte.

Datle zalijte hrnkem vroucí vody (250ml) a nechte 30 minut odstát. Sceďte, nechte okapat a poté nakrájejte na malé kousky.

Ořechy také nakrájejte nadrobno. Pozor na skořápky, ořechy, hlavně ty vlašské vždy ještě pořádně zkontroluju. Sbírám je a suším sama, tak se tam občas nějaká skořápka dostane.

Když jsou datle nakrájené, dejte všechny suroviny do misky a promíchejte.

Těsto nalijte do formy na srnčí hřbet. Pokud není silikonová, nezapomeňte ji vymazat anebo použít podložku na pečení.

Pečte v předehřáté troubě na 180 stupňů 40-50 minut. Až bude špejle po vytažení čistá, vytáhněte.

Po vychladnutí vyklopte a nakrájejte.

 

Datlový chléb můžete po vychladnutí polít rozpuštěnou hořkou čokoládou.

 

Podávejte s fíkovým džemem, melasou, medem nebo čímkoliv co máte rádi.

Fíkový džem s kousky fíků ze www.shams.cz