Lívance k snídani nejsou jen pro děti. Mě je třicet a mohla bych je jíst pořád😊. Většinou to vyjde jen o víkendu, protože v týdnu sotva stíhám přijet do práce v čas. O to si pak ale více užívám, že je mám.

Taky se vám stává, že nevíte, s čím si lívance dát? Mě pořád. Upekla jsem si lívance z tvarohového těsta a pak se nemohla rozhodnout, co si k nim dám. Mám je raději s něčím a ne samotné. Nakonec jsem si na každý lívanec dala něco jiného. Proč ne? Použila jsem melasu s datlemi, med z granátového jablka, fíkový džem (vše z obchodu Shams) a ještě zakysanou smetanu s čekankovým sirupem.

Nebudu vybírat, co bylo nejlepší, protože dobré bylo všechno:-). Škoda, že už nejsou, už bych si je zase dala:-D

Když se nemůžete rozhodnout:-)

Suroviny:

  • 250g polotučného tvarohu ve vaničce
  • 70g hladké mouky
  • 30g čekankového sirupu
  • 1 vejce vel. M (50 gramů)
  • 1 lžička kypřicího prášku do pečiva

Bezfosfátový kypřicí prášek s vinným kamenem seženete na www.biosfera.cz

 

 

Postup:

Všechny suroviny smíchejte v misce a dobře promíchejte. Použijte metličku, ať ve směsi nejsou hrudky.

Rozehřejte pánev na střední teplotu a tvořte malé lívance. Důležitá je nízká nebo střední teplota. Při vyšší se lívance připálí dříve než budou dost pevné na to, aby šly otočit.

Opékejte z obou stran.

 

Lívance jsou hotové, teď ještě zbývá otázka, co si na ně dáte?

Sladká zakysaná smetana: 100g zakysané smetany smíchejte s 15g čekankového sirupu. Místo čekankového sirupu můžete použít i třtinový cukr.

 

Lívanečky s ovesnou vlákninou:

Více než měsíc používám ovesnou vlákninu Cardio well z www.pangamin.cz. Lívanečky jsem dělala znovu a tentokrát jsem přidala i vlákninu. Vláknina by neměla projít tepelnou úpravou, proto jsem ji přidala do zakysané smetany. Použila jsem 100g zakysané smetany, 15g čekankového sirupu a 1 odměrku ovesné vlákniny (10 gramů). Lívance byly pouze pro mě, tedy celkem 1 porce:-).

Tuto vlákninu jsem si vybrala, protože obsahuje pouze ovesné otruby, nic jiného. Je to tedy 100% přírodní produkt. Výhoda je, že vláknina nemá chuť a nijak tedy neovlivní chuť jídla či nápoje, do kterého ji přidáte. A proč ji tedy do jídla přidávat? Jídlo vás zasytí na delší dobu, + beta glukan obsažený ve vláknině funguje i jako prebiotikum.

Ze stránky má i pivovarské kvasnice a jsem s nimi také moc spokojená.

 

Med z granátového jablka

Lívance potřete nebo polijte tímto vynikajícím medem. Med z granátového jablka seženete na www.shams.cz.

 

Melasa a datle:

Lívance polijte melasou a posypte nadrobno nakrájenými datlemi. Melasu stejně jako med z granátového jablka, datle i fíkový džem mám z www.shams.cz. Všechno je to tak dobré, že jsem se nemohla rozhodnout a nakonec na lívance použila všechno:-).

 

 

Fíkový džem:

Skvělý džem z fíků. Hodí se na lívance, pečivo i jako náplň do koláčů. Líbí se mi, že jsou v něm velké kusy fíků a hned tak vidíte, že je opravdu z ovoce.

Líbí se vám tohle prkénko? Prkénka s vaším motivem nebo jménem vyrábí firma Benoble (www.benoble.cz). Mám do nich 2 prkénka – jedno s logem mé stránky a druhé s mým jménem a nápisem Masterchef. Byli tak hodní a dali mi pro vás kód ZIJEMEHOMEMADE. Když ho napíšete do objednávky, dostanete 15% slevu na všechny produkty. V nabídce různé osobní dřevěné dárky. Nevím, jak dlouho bude platit, tak raději moc dlouho neotálejte:-).