Lívance k snídani nejsou jen pro děti. Mě je třicet a mohla bych je jíst pořád😊. Většinou to vyjde jen o víkendu, protože v týdnu sotva stíhám přijet do práce v čas. O to si pak ale více užívám, že je mám.
Taky se vám stává, že nevíte, s čím si lívance dát? Mě pořád. Upekla jsem si lívance z tvarohového těsta a pak se nemohla rozhodnout, co si k nim dám. Mám je raději s něčím a ne samotné. Nakonec jsem si na každý lívanec dala něco jiného. Proč ne? Použila jsem melasu s datlemi, med z granátového jablka, fíkový džem (vše z obchodu Shams) a ještě zakysanou smetanu s čekankovým sirupem.
Nebudu vybírat, co bylo nejlepší, protože dobré bylo všechno:-). Škoda, že už nejsou, už bych si je zase dala:-D
Když se nemůžete rozhodnout:-)
Suroviny:
- 250g polotučného tvarohu ve vaničce
- 70g hladké mouky
- 30g čekankového sirupu
- 1 vejce vel. M (50 gramů)
- 1 lžička kypřicího prášku do pečiva
Bezfosfátový kypřicí prášek s vinným kamenem seženete na www.biosfera.cz
Postup:
Všechny suroviny smíchejte v misce a dobře promíchejte. Použijte metličku, ať ve směsi nejsou hrudky.
Rozehřejte pánev na střední teplotu a tvořte malé lívance. Důležitá je nízká nebo střední teplota. Při vyšší se lívance připálí dříve než budou dost pevné na to, aby šly otočit.
Opékejte z obou stran.
Lívance jsou hotové, teď ještě zbývá otázka, co si na ně dáte?
Sladká zakysaná smetana: 100g zakysané smetany smíchejte s 15g čekankového sirupu. Místo čekankového sirupu můžete použít i třtinový cukr.
Lívanečky s ovesnou vlákninou:
Více než měsíc používám ovesnou vlákninu Cardio well z www.pangamin.cz. Lívanečky jsem dělala znovu a tentokrát jsem přidala i vlákninu. Vláknina by neměla projít tepelnou úpravou, proto jsem ji přidala do zakysané smetany. Použila jsem 100g zakysané smetany, 15g čekankového sirupu a 1 odměrku ovesné vlákniny (10 gramů). Lívance byly pouze pro mě, tedy celkem 1 porce:-).
Tuto vlákninu jsem si vybrala, protože obsahuje pouze ovesné otruby, nic jiného. Je to tedy 100% přírodní produkt. Výhoda je, že vláknina nemá chuť a nijak tedy neovlivní chuť jídla či nápoje, do kterého ji přidáte. A proč ji tedy do jídla přidávat? Jídlo vás zasytí na delší dobu, + beta glukan obsažený ve vláknině funguje i jako prebiotikum.
Ze stránky má i pivovarské kvasnice a jsem s nimi také moc spokojená.
Med z granátového jablka
Lívance potřete nebo polijte tímto vynikajícím medem. Med z granátového jablka seženete na www.shams.cz.
Melasa a datle:
Lívance polijte melasou a posypte nadrobno nakrájenými datlemi. Melasu stejně jako med z granátového jablka, datle i fíkový džem mám z www.shams.cz. Všechno je to tak dobré, že jsem se nemohla rozhodnout a nakonec na lívance použila všechno:-).
Fíkový džem:
Skvělý džem z fíků. Hodí se na lívance, pečivo i jako náplň do koláčů. Líbí se mi, že jsou v něm velké kusy fíků a hned tak vidíte, že je opravdu z ovoce.
Líbí se vám tohle prkénko? Prkénka s vaším motivem nebo jménem vyrábí firma Benoble (www.benoble.cz). Mám do nich 2 prkénka – jedno s logem mé stránky a druhé s mým jménem a nápisem Masterchef. Byli tak hodní a dali mi pro vás kód ZIJEMEHOMEMADE. Když ho napíšete do objednávky, dostanete 15% slevu na všechny produkty. V nabídce různé osobní dřevěné dárky. Nevím, jak dlouho bude platit, tak raději moc dlouho neotálejte:-).