Gulab Jamun, co to je? To je asi první, co vás určitě napadlo při přečtení tohoto neznámého názvu. Gulab Jamun je velice oblíbený indický dezert ze sušeného mléka. Jsou to smažené kuličky ze sušeného mléka a mouky, které se po usmažení naloží do cukrového sirupu. Je hned několik druhů, a to kuličky z hladké mouky, semoliny nebo krupičky. Postupně je vyzkouším všechny a uvidíme, který recept bude ten nejlepší. Když jsem tyto smažené indické kuličky dělala poprvé a donesla Jardovi ochutnávku řekl mi, že mu vůbec nechutnají. Za chvilku si ale přišel pro přídavek, a tak stále dokola než bylo po nich. Dospěla jsem k názoru, že jsou návykové (to bude asi tím cukrem). Jardovi přišel název dlouhý, takže je přejmenoval na džamunky a od té doby jim jinak neřekneme.

 Zajímavé je, jak se jejich chuť postupem času mění: zcela odlišně chutnají samotné bez sirupu, pak chvilku po namočení, první den namočené v sirupu a druhý den jsou také jiné. Mám velice dlouhý seznam jídel, dezertů z celého světa, které chci ochutnat. Takže Gulab Jamun:  vyzkoušeno, odškrnuto 😊.

Surovin

Sirup:

  • 600ml vody
  • 500g cukru krupice

 

Kuličky:

  • 185g sušeného plnotučného mléka
  • 125ml plnotučného mléka
  • 50g hladké mouky
  • 20g rozpuštěného másla
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • ½ lžičky mletého kardamomu

 

Na osmažení:

  • 250g másla nebo ghí (záleží na velikosti pánve, kuličky se nesmí opékat nasuchu)

 

Příprava

  1. Vodu s cukrem přiveďte k varu a vařte 2 minuty, aby se cukr rozpustil. Získáte tak sirup, ve kterém se budou kuličky namáčet. Sirup dejte stranou a pusťte se do přípravy kuliček.
  2. Sušené mléko smíchejte s práškem do pečiva, kardamomem a hladkou moukou.
  3. K suchým přísadám přidejte rozpuštěné, ale vlažné máslo a plnotučné mléko.
  4. Z těsta tvarujte kuličky o průměru cca 2 centimetry. Důležité je těsto dobře propracovat a udělat kuličky tak, aby na nich nebyla žádná trhlina. Pokud se to nedaří přidejte do těsta lžíci mléka. Těsto je docela tuhé, ale vláčné. Rozhodně nesmí být drobivé.
  5. V pánvi zahřejte ghí nebo máslo na nejnižší teplotu. Jen tak se kuličky upečou, ale nepřipálí. Všechny kuličky vložte do pánve a stále je obracejte. Díky otáčení budou kuličky kulaté a ne deformované. Po pěti minutách už stačí když kuličky budete otáček asi tak po půl minutě. Nejdřív budou na dně pánve, ale po chvilce vyplavou nahoru. Po pěti minutách můžete lehce zvýšit teplotu. U mě na sklokeramice to bylo z jedničky na trojku. Rozhodně to nesmí být vysoká teplota jinak budou na povrchu spálené a uvnitř syrové.
  6. Kdy kuličky vyndat? Jednu kuličku vyndejte a nechte jí lehce zchladnout ať se nespálíte. Zmáčkněte jí a pokud se vrátí do tvaru je hotová. Další možnost je dát kuličky do připraveného sirupu a pokud se do 3 minut nerozpadnou jsou hotové. Jak vidíte na obrázku budou pěkně zlaté.
  7. Kuličky vyndejte děrovanou lžící, nechte okapat a dejte je do sirup. Do sirupu se dávají ještě teplé. Za 60 minut už můžete kuličky Gulab Jamun podávat. Takto naložené, ale vydrží v lednici klidně i týden

 

Skladování: v lednici v sirupu

Trvanlivost: asi tak týden