Recept na italský dezert tiramisu. Základem jsou dlouhé (cukrářské) piškoty namočené v kávě. Na krém budete potřebovat mascarpone, smetanu ke šlehání a cukr moučku. Do krému se ještě používají vajíčka, ale já používám vaječný likér. Vajíčka jsem nahradila likérem nejen proto, že syrová vajíčka nepoužívám ráda, ale proto, že mi tak tiramisu chutná mnohem víc. Likér dodá krému vaječnou chuť a lehký nádech alkoholu. Jako většina italské kuchyně je i tiramisu rychlý recept. Jen mě stojí velké úsilí vydržet těch pár hodin než tiramisu v lednici ztuhne.

Suroviny

  • 300ml vroucí vody
  • 250ml smetany ke šlehání
  • 200g mascarpone
  • 10 lžiček instantní kávy 
  • 4 lžíce cukru moučka
  • 6 lžic vaječného koňaku 
  • 24 cukrářských piškotů
  • Hořké kakao na posyp

 

Příprava

  1. Kafe zalijte vroucí vodou.
  2. Studenou šlehačku vyšlehejte do tuha
  3. Mascarpone smíchejte s cukrem a vaječným likérem.
  4. Nyní šlehačku pomalu vmíchejte do mascarpone směsi. Vytvořte hladký krém.
  5. Piškoty rychle namočte z obou stran do kávy. Jen se dotkněte, nenamáčejte. Rozložte do formy a potřete krémem. Mě vyšly celkem 2 vrstvy.
  6. Střídejte piškoty a krém. Na závěr posypte hořkým kakaem. Musíte končit krémem ne piškoty.
  7. Dezert dejte na několik hodin ztuhnout do lednice, ideálně na noc.

 

Skladování: v lednici

Trvanlivost: 3-4 dny