Velikonoční beránek patří k Velikonocům stejně jako cukroví k Vánocům. Možná si ale říkáte, co je zač ten beránek na fotce a já vám na to hned odpovím. Mám ráda originální jídlo všeho druhu hlavně to, co nikde nekoupíte. Tak jsem si o Velikonocích upekla velikonočního chlebánka, tedy chleba ve formě beránka. V návodu najdete recept na celozrnné těsto, ale stejně dobře budou fungovat i jiná chlebová těsta nebo kupované směsi na přípravu chleba. O Velikonocích tak můžete mít na stole beránky hned dva.

 Z chlebánka můžete udělat toasty, sendviče nebo si ho dát ke snídani s marmeládou. Domácí chleba je vynikající a vzhled beránka mu dodá jedinečnost. Dětem se taky určitě bude líbit.

 

SUROVINY

  • 365g pšeničné celozrnné mouky
  • 350ml vlažné vody
  • 100g hladké mouky
  • 35g žitné celozrnné mouky
  • 8g soli
  • 1 sáček sušeného droždí
  • Formy na beránka: silikonová nebo jakákoliv jiná

 

PŘÍPRAVA

  • Vlažnou vodu o teplotě asi 45 stupňů smíchejte se sušeným droždí. Nechte 5 minut stát
  • Přidejte všechny mouky a sůl.
  • Ručně nebo v kuchyňském robotu vypracujte pružné těsto. Trvá to asi 5 minut, než bude těsto dobře propracované.
  • Těsto namačkejte do formy tak, aby pokrylo dno celého beránka a poté nechte 60 minut vykynout.
  • Pečte v předehřáté troubě na 175 stupňů po dobu 25-30 minut ve spodní části trouby. Špejle má být po vytažení čistá.
  • Chlebánka nechte krátce vychladnout a poté vyklopte.