Velikonoce bez beránka prostě nejsou Velikonoce. Každý rok se těším až se probudím na Velikonoční pondělí a beránek na mě bude čekat na stole. Pro jistotu dělám dva, protože jeden nikdy nestačí. Jako děti jsme se s bráchou vždycky poprali o uši beránka, protože je tam nejvíc čokolády😊.
Tento beránek je plný rozinek a kandovaného ovoce a taky bohatě politý čokoládou. Aby byl beránek pořádně vyfešákovaný, můžete mu dát na krk stužku s rolničkou a namalovat cukrovou polevou obličej.
Pěkné Velikonoce a ať se beránek podaří.
SUROVINY
- 300g moučkového cukru
- 250g polohrubé mouky
- 250ml slunečnicového oleje
- 250ml mléka
- 100g hladké mouky
- 100g kandované citrusové kůry (používám mix pomeranče a citrónu)
- 100g rozinek
- 4 vejce
- 1/2 balení prášku do pečiva
- Na polití: 200g čokolády nebo polevy
PŘÍPRAVA
Pomůcky: forma na beránka – používám silikonovou
- Žloutky utřete s cukrem.
- Přidejte olej a mléko a metličkou vyšlehejte.
- Hladkou i polohrubou mouku smíchejte s práškem do pečiva a přidejte do mísy k ostatním surovinám.
- Přisypte kandované ovoce a rozinky.
- Bílky vyšlehejte dotuha a opatrně vmíchejte do těsta. Míchejte jen co je nutné, aby vše bylo správně propojené. Beránek tak zůstane nadýchaný.
- Formu vymažte tukem a vysypte moukou. U silikonové formy to sice není třeba, ale vymazávám jí také. Beránek má hodně malých detailů a často se mi stávalo že se mi utrhly uši, protože tam byly přilepené. U silikonové formy na beránka bez kovové konstrukce dejte formu na plech a pečte na něm. Po upečení plech vytáhněte a nechte vychladnout. Plech zabrání tomu, aby se při přenášení beránek potrhal.
- Pečte na 180 stupňů 45-60 minut. špejle po vytáhnutí musí být čistá.
- Před vyklopením nechte chvilku vychladnout, aby se beránek ještě trochu zpevnil. Ideálně 10-15 minut.
- Čokoládu rozpusťte ve vodní lázni nebo v mikrovlnce po 15 sekundových intervalech (celkem asi 30 sekund). Rovnoměrně beránka potřete a nechte čokoládu ztuhnout.
- Pokud chcete, můžete ze stužky kousek ustřihnout a zavázat ji beránkovi kolem krku. Jestli máte doma malou rolničku, můžete ji přidat na stužku.
TIP: Připravte si asi 2 kostičky bílé čokolády. Rozpusťte ji v mikrovlnce v malé mističce. Trvá to asi 20 sekund. Promíchejte, aby v ní nebyli hrudky a lžící jí přendejte do sáčku. Ustřihněte malý kousek rohu (potřebujeme tenkou čáru). Beránkovi namalujte oči, nos a pusu. Bude tak ještě hezčí. Obličej beránkovi můžete nechat nakreslit děti anebo rozpusťte čokolády víc a nechte je ať vám vytvoří jedinečného beránka.
Příprava
Pomůcky: forma na beránka.
- Žloutky utřete s cukrem
- Přidejte olej a mléko a metličkou vyšlehejte
- Hladkou i polohrubou mouku smíchejte s práškem do pečiva a přidejte do mísy k ostatním surovinám.
- Přisypte kandované ovoce a rozinky.
- Bílky vyšlehejte dotuha a opatrně vmíchejte do těsta. Míchejte jen co je nutné, aby vše bylo správně propojené. Beránek tak zůstane nadýchaný.
- Formu vymažte tukem a vysypte moukou. U silikonové formy to sice není třeba, ale vymazávám jí také. Beránek má hodně malých detailů a často se mi stávalo že se mi utrhly uši protože tam byly přilepené. U silikonové formy na beránka bez kovové konstrukce dát formu an plech a péct na něm. po upečení plech vytáhněte a nechte vychladnout. Plech zabrání tomu, aby se při manipulaci s ještě horkým beránkem těsto potrhalo.
- Pečte na 180 stupňů 45-60 minut. špejle po vytáhnutí musí být čistá
- Před vyklopením nechte chvilku vychladnout aby se beránek ještě trochu zpevnil. Ideálně 10-15 minut.
- Čokoládu rozpusťte ve vodní lázni nebo v mikrovlnce po 15 sekundových intervalech (celkem asi 30 sekund). Rovnoměrně beránka potřete a nechte čokoládu ztuhnout.
- Pokud chcete, můžete ze stužky kousek ustřihnout a zavázat ji beránkovi kolem krku. Jestli máte doma malou rolničku, můžete ji přidat na stužku.
TIP: Připravte si asi 2 kostičky bílé čokolády. Rozpusťte ji v mikrovlnce v malé mističce. Trvá to asi 20 sekund. Promíchejte aby v ní nebyli hrudky a lžící jí přendejte do sáčku. Ustřihněte malý kousek rohu (potřebujeme tenkou čáru). Beránkovi namalujte oči, nos a pusu. Bude tak ještě hezčí. Obličej beránkovi můžete nechat nakreslit děti anebo rozpusťte čokolády víc a nechte je ať vám vytvoří jedinečného beránka.