Velikonoce bez beránka prostě nejsou Velikonoce. Každý rok se těším až se probudím na Velikonoční pondělí a beránek na mě bude čekat na stole. Pro jistotu dělám dva, protože jeden nikdy nestačí:-) Vzpomínám si, jak jsme se jako děti s bráchou skoro poprali o uši beránka, protože je tam nejvíc čokolády😊.

Biskupský beránek je můj nejoblíbenější. Je plný rozinek a kandovaného ovoce a taky bohatě politý čokoládou. Aby byl beránek pořádně vyfešákovaný, můžete mu dát na krk stužku s rolničkou a namalovat cukrovou polevou obličej.

Pěkné Velikonoce a ať se beránek podaří.

 

SUROVINY

  • 300g moučkového cukru
  • 250g polohrubé mouky
  • 250ml slunečnicového oleje
  • 250ml mléka
  • 100g hladké mouky
  • 100g kandované citrusové kůry (používám mix pomeranče a citrónu)
  • 100g rozinek
  • 4 vejce
  • 1/2 balení prášku do pečiva
  • Na polití: 200g čokolády nebo polevy

 

PŘÍPRAVA

Pomůcky: forma na beránka – používám silikonovou

 

  1. Žloutky utřete s cukrem.
  2. Přidejte olej a mléko a metličkou vyšlehejte.
  3. Hladkou i polohrubou mouku smíchejte s práškem do pečiva a přidejte do mísy k ostatním surovinám.
  4. Přisypte kandované ovoce a rozinky.
  5. Bílky vyšlehejte dotuha a opatrně vmíchejte do těsta. Míchejte jen co je nutné, aby vše bylo správně propojené. Beránek tak zůstane nadýchaný.
  6. Formu vymažte tukem a vysypte hrubou moukou. U silikonové formy to sice není třeba, ale vymazávám jí také (jen trošku oleje a hrubá mouka). Beránek má hodně malých detailů a často se mi stávalo že se mi utrhly uši, protože tam byly přilepené.
  7. Těsto plním asi 2 cm pod okraj formy. Poznámka:Těsta je ale více, proto dělám bud 2 beránky z tohoto těsta anebo beránka a k tomu zajíčka, vajíčka (mám různé velikonoční formy ze silikonu). Kdy to jde, dám péct beránka i ten zbytek najednou. Když ne, počkám až se beránek dopeče, promíchám těsto (kvůli rozinkám a ovoci) a teprve poté naplním formy a dám péct. U různých velikostí se bude lišit doba pečení. Menší vajíčka jsem pekla asi 20 minut do zezlátnutí.
  8. Pečte na 180 stupňů 45-60 minut. špejle po vytáhnutí musí být čistá. Já dávám formu na plech, druhý rošt od spoda. Uprostřed se často připálila horní část. Kdybyste během pečení viděli, že vršek už moc tmavne, zakryjte ho alobalem.
  9. Před vyklopením nechte vychladnout. U silikonu čekám raději 30 minut i déle. Někdy se těsto přilepí na formu a když jsem ho vyndala brzy, zůstaly kousky těsta na formě. Vychladlý beránek ale drží pěkně pohromadě a jde krásně vyklopit.

 

 

FORMA:

Mám silikonovou formu s kovovou konstrukcí.  Dříve jsem měla bez konstrukce a už bych jí nikdy nechtěla. Při pečení se těsto často vylilo ven anebo se tvar beránka zdeformoval.

Formu dávám ne tenký plech.

 

Čokoládu rozpusťte ve vodní lázni nebo v mikrovlnce po 15 sekundových intervalech (celkem asi 30 sekund). Rovnoměrně beránka potřete a nechte čokoládu ztuhnout. Někdy používám čokoládu, jindy zase dávám mléčnou polevu. Kupuji tu v úzkém pytlíku, jak se dá rozehřát do horké vody. Nejraději mám mléčnou. Jelikož čokoládu neumím natemperovat, je při pokojové teplotě měkká. Zato poleva ztuhne.

 

Pokud chcete, můžete ze stužky kousek ustřihnout a zavázat ji beránkovi kolem krku. Jestli máte doma malou rolničku, můžete ji přidat na stužku.

 

TIP: Připravte si asi 2 kostičky bílé čokolády. Rozpusťte ji v mikrovlnce v malé mističce. Trvá to asi 20 sekund. Promíchejte, aby v ní nebyli hrudky a lžící jí přendejte do sáčku. Ustřihněte malý kousek rohu (potřebujeme tenkou čáru). Beránkovi namalujte oči, nos a pusu. Bude tak ještě hezčí. Obličej beránkovi můžete nechat nakreslit děti anebo rozpusťte čokolády víc a nechte je ať vám vytvoří jedinečného beránka.