Rychlý a jednoduchý perník, který mám moc ráda, protože jen stačí všechno smíchat v míse, nalít do formy a upéct. Jeho příprava vám zabere jen chvilku.

Můj favorit je perník slepený marmeládou nebo politý čokoládou. Tento recept je nejen veganský, ale neobsahuje ani laktózu a rafinovaný cukr. Na jeho přípravu bude potřebovat jen šest surovin ze kterých upečete výborný nadýchaný perník.

 

SUROVINY

  • 300g hladké mouky nebo bílé špaldové mouky
  • 300ml mandlového mléka (recept)
  • 200g třtinového cukru
  • 60ml slunečnicového oleje
  • 1 kypřicí prášek do perníku
  • 2 lžíce hořkého kakaa

*mandlové mléko si doma můžete jednoduše vyrobit (recept),  jako náhradu můžete použít i sójové, kešu nebo konopné mléko

Poleva: hořká čokoláda nebo perník jen posypte moučkovým cukrem

 

Postup:
  1. Všechny suroviny smíchejte metličkou a vytvořte hladké těsto bez hrudek. Nalijte na plech a rozlijte do stran. Pro vysoký perník budete potřebovat pekáč o velikosti A4 papíru nebo pro nízký perník velký plech. Nebo zdvojnásobte dávku, pak nebude na velkém plechu tak nízký.
  2. Pečte v předehřáté troubě na 175 stupňů po dobu 15 minut, ve středu trouby. Perník je hotový až bude špejle po vytažení čistá
  3. Perník nechte vychladnout a pak ho nakrájejte na kousky.

 

Perník podávejte posypaný moučkovým cukrem, politý hořkou čokoládou nebo slepený marmeládou. Skvělá je například malinová chia marmeláda, která se dělá jen z ovoce a chia semínek. 

 

Dobrou chuť