Při projíždění mých receptů jsem zjistila, že jsem na stránky ještě nenahrála mandlové mléko. Přitom je to asi nejznámější a nejpoužívanější rostlinné mléko na světě😊. Dneska tu chybu konečně napravím.

Mandlové mléko si vyrábím už několik let. Chuťově mi přijde hodně odlišné od toho kupovaného. Možná jsou tam nějaká aromata, sladidla nebo nevím co, ale domácí zkrátka chutná jinak. Dobré je i kupované a chápu, že si ho někdo koupí, když nemá čas si ho vyrobit. Na druhou stranu jsem se několikrát dívala na složení mandlového mléka z obchodu a mandlí tam bylo opravdu pomálu, zato bílého cukru víc než dost.

Výroba rostlinného mléka je zároveň v souladu i s konceptem Zero waste, stačí si mandle nakoupit v bezobalovém obchodě (anebo alespoň v bezplastovém e-shopu jako je Pytlici.cz).

A k čemu toto mléko nemléko použít? Používám ho na zalití granoly, přípravu kaší, na pečení, do smoothie…prostě jako mléko kravské. Někdy do něj přidám vanilkový extrakt, jindy zase skořici, kakao… Jindy mléko sladím třtinovým cukrem nebo agáve. Většinou ho ale nesladím. Vždy záleží na tom, na co mléko budu používat a podle toho si recept přizpůsobím😊.

 

Recept na mandlové mléko:

 

Budete potřebovat:

  • 1 litr vody
  • 100-150g mandlí

*používám mandle neloupané, mají výraznější mandlovou chuť. Mléko ale můžete vyrobit i z mandlí loupaných, jen bude mít o něco méně výraznou chuť.

Poznámka: Na pečení a do kaší používám 100 gramů mandlí, na samotné pití pak 150 gramů (více mandlí = více chuti). Vyzkoušejte a uvidíte, množství si vždy můžete upravit podle vaší chuti.

 

Příprava:

Mandle zalijte studenou vodou a dejte na 8 hodin do lednice. Díky namočení budou mandle stravitelnější a také půjdou snáze rozmixovat. Ořechy nebo semínka na přípravu mléka dávám do lednice před spaním a ráno si z nich udělám mléko.

Druhý den slijte vodu z mandlí a dejte je do mixéru. Přidejte litr studené vody a mixujte 2-3 minuty. Záleží na tom, jak je mixér silný, může to trvat méně nebo více.

Mléko přeceďte přes velice jemné síto nebo ještě lépe přes látkový sáček na mléko.

Lžící vymačkejte co nejvíce mléka z mandlí anebo v případě sáčku vymačkejte postupným utahováním sáčku.

Mléko je hotové. Mleté mandle ze sítka lze přidat do moučníku, tyčinek, kaše nebo do sušenek.

Použití: samostatně, do smoothies, smoothie bowl, na přípravu kaší, do moučníků, pečení, vaření…

 

A co s mandlovou drtí? Přidejte jí do krekrů, těsta na chleba, do smoothie nebo kaše.

Skladování: v lednici

Trvanlivost: 3 dny