Při projíždění mých receptů jsem zjistila, že jsem na stránky ještě nenahrála mandlové mléko. Přitom je to nejznámější a nejpoužívanější mléko. Proto jsem to hned musela napravit.

Mandlové mléko dělám jedině domácí. Chuťově mi přijde hodně odlišné od toho kupovaného. Možná jsou tam nějaká aromata, sladidla nebo nevím co, ale domácí zkrátka chutná jinak. Dobré je i kupované a chápu, že si ho někdo koupí, když nemá čas si ho vyrobit.

Snažím se vyrábět co nejvíce domácích produktů a tak si mléko budu vyrábět. Používám ho na zalití granoly, přípravu kaší, na pečení…prostě jako mléko kravské. Někdy do něj přidám vanilkový extrakt, jindy zase skořici. Každý si už může mléko osladit nebo dochutit podle chuti.

Kdo chce také ochutnat domácí mléko vyrobené pouze z mandlí a vody, tady má recept😊:

 

Budete potřebovat:

  • 1 litr vody
  • 100g mandlí*

*používám mandle neloupané, mají výraznější mandlovou chuť. Mléko ale můžete vyrobit i z mandlí loupaných, jen bude mít jemnější chuť.

Příprava:

Mandle zalijte studenou vodou a dejte na 8 hodin do lednice. Díky namočení budou mandle stravitelnější a také půjdou snáze rozmixovat. Ořechy nebo semínka na přípravu mléka dávám do lednice před spaním a ráno si z nich udělám mléko.

Druhý den slijte vodu z mandlí a dejte je do mixéru. Přidejte litr studené vody a mixujte 2-3 minuty. Záleží na tom, jak je mixér silný, může to trvat méně nebo více.

Mléko přeceďte přes velice jemné síto nebo ještě lépe přes látkový sáček na mléko.

Lžící vymačkejte co nejvíce mléka z mandlí anebo v případě sáčku vymačkejte postupným utahováním sáčku.

Mléko je hotové. Mleté mandle ze sítka lze přidat do moučníku, tyčinek, kaše nebo do sušenek.

 

Použití mléka: samostatně, do smoothies, smoothie bowl, na přípravu kaší, do moučníků, pečení, vaření…

 

Skladování: v lednici

Trvanlivost: 3 dny