Stále mě nepřestává udivovat kolik je druhů rostlinných mlék. Když jsem konečně myslela, že už jsem vyzkoušela recept na všechna rostlinná mléka tak se objevilo další. Nedávno jsme jela podruhé v životě do tržnice Sappa. Naposledy jsem tam byla před osmnáctými narozeninami a zajímalo mě jen oblečení. Tentokrát jsem tam ale jela jen kvůli jídlu. Opravdu jsem netušila kolik neznámých potravin se tu skrývá. Je tu tedy pár věcí, které bych do pusy nikdy nedala ale také mnoho dalších, které jsou na mém seznamu. Připadala jsem si tu jako v jiném světě. Výborné bylo kafe se slazeným kondenzovaným mlékem, trh s neznámým ovocem i výlohy plné chuťovek (vše se brzy dočtete v článku věnovaného jenom Sappě).

 

Mezi potravinami, které jsem si domů odvezla byl i černý sezam. Neříkám, že jinde nejde sehnat, ale cena byla mnohem příjemnější než ta, za kterou ho běžně kupuji. Sezamové mléko si doma vyrábím už dlouho, ale až po tak dlouhé době mě napadlo udělat mléko z toho černého. Bílý sezam nenamáčím, a tak jsem semínka rovnou nasypala do mixéru. Po rozmixování jsem ještě mléko naředila vodou, protože bylo hodně husté. Stejně jako k jeho světlejšímu bráškovi se i k černému sezamu hodí med. Mléko bylo dobré i samotné, ale s medem získalo ještě jemnější chuť.

 

Chuť mléka z černého sezamu mě mile překvapila. Je velice krémové a ani trochu hořké. Má příjemnou oříškovou chuť a úplně jinou barvu než jsem u rostlinných mlék zvyklá. Mě se ale líbí. Už se těším až ho použiju do dalších receptů a určitě ho využiju i na Halloween. Zatím jsem ho vyzkoušela do musli, koktejlů a zbytek jsem dopila samotný. Těším na další recepty z černého sezamu: zmrzlinu, knedlíčky plněné sezamovou pastou nebo sezamovou polévku, které budou brzy následovat.

Výhody černého sezamu:

Díky vysokému obsahu vlákniny podporuje trávení. Má vysoký obsah vápníku, který je důležitý pro kosti a také vysoký obsah hořčíku.

SurovinY

  • 1000ml vody
  • 80g černého sezamu*
  • 1 lžíce medu nebo pár datlí

*neloupaný černý sezam. Seženete v asijských potravinách

Volitelně:

  • Špetka skořice

 

Příprava

Semínka sezamu propláchněte studenou vodou. Zalijte je vodou a nechte přes noc v lednici. Mléko vyrobíte i bez namáčení, ale dělá to semínka stravitelnější a tělo z nich vstřebá více živin.

  1. Druhý den semínka i vodou nalijte do mixéru a mixujte několik minut. Mléko přeceďte přes plátýnko nebo velice jemné síto.
  2. Pro sladké mléko přidejte do mixéru med nebo pár vyloupaných datlí.

 

Poznámka: semínkovou drť použijte na posypání musli. Jsou moc dobré a plné vlákniny.

 

Skladování: v lednici

Trvanlivost: 3 dny