Horké jablíčko je horký jablečný kořeněný nápoj. Připravuje se z jablečného džusu nebo moštu a také z několika druhů koření které nápoji dodají tu správnou příjemně kořeněnou chuť. Dnes se podíváme na výrobu sáčků s kořením. Ušetří vám to čas s navažováním kořením a také peníze za kupované sáčky s kořením (nejsou zrovna levné). Kdykoliv budete mít chuť na horké jablíčko stačí sáhnout do skříně pro jeden sáček a krátce ho povařit s jablečným džusem. Po uvaření sáček vyhodíte a nápoj je hotový. Lovení koření v hrnci nechte minulosti a vyrobte si vlastní sáčky s kořením na přípravu tohoto lahodného hřejivého nápoje. Já mám horké jablíčko spojené s lyžováním. Vždycky se těším až si při krátkém odpočinku před dalším lyžováním zahřeju tímto vynikajícím kořeněným nápojem. 

Suroviny

Na 4 sáčky (celkem 2 litry) horkého jablíčka budete potřebovat:

  • 4 celé skořice (10g)
  • 1/2 lžičky anýzu (2,5g)
  • 1lž. Celého hřebíčku (1g)
  • 5 kusů celého kardamomu (1,2g)
  • Čajové sáčky s provázkem*

*prázdné čajové sáčky koupíte na internetu 100kusů za 50-100Kč

Příprava

  1. Skořici v hmoždíři na malé kousky. Také můžete spolu s hřebíčkem dát do mixéru nebo choppera pár pulznutími rozdrťte (u mě to byly asi 4 pulzy- tedy zapnout a rychle vypnout). Dávejte ale pozor ať z toho neuděláte prášek.
  2. Lusky kardamomu otevřete a vyloupejte z nich semínka. Lusk potřebovat nebudeme. Semínka pokrájejte na menší kousky nebo rozdrolte prsty
  3. Semínka anýzu jsou malá takže je nechte tak jak jsou.
  4. Všechno koření smíchejte a rozdělte rovnoměrně do 4 sáčků. Vyberte si na kolik nápoje chcete sáček mít a podle toho vyberte množství směsi které do sáčku nasypete:

1 lžička (rovná) = sáček na 250ml horkého jablíčka

1/2 polévkové lžíce= sáček na 500ml horkého jablíčka

1 polévková lžíce= sáček na 1000ml horké jablíčka

 

Použití: sáček vhoďte do jablečného džusu a přiveďte k varu. Vařte po dobu 5 minut. Poté vyndejte sáček s kořením a podávejte. Výborně chutná i s džusem pomerančovým

 

Skladování: při pokojové teplotě v uzavřeném obalu

Trvanlivost: 1 rok