Kávové Mojito? Ano, kávové Mojito. Další výsledek mých experimentů:-D. Osvěžující, lehký letní nápoj z citrónu, máty a kávy. Vím, že má v Mojitu tradičně být limeta, ale to kávové více mi chutnalo s citrónem. Přišlo mi, že limeta chuť kávy už moc přebíjí.

U Mojita dávám přednost nealko verzi, protože ho můžu vypít kolik chci a kdy chci. Kdybych vypila tolik Mojita, kolik jsem vypila za poslední měsíc, asi by mě spolubydlící považovali za alkoholika:-D. Na zahradě máme hodně máty, proto si chodím každý den natrhat, ať to trochu ubývá. Alespoň tak zjistím, na kolik druhů se Mojito dá udělat. Už znám citrónové, s limetkou, jahodové a kávové. Které to asi bude příště?

 

Budete potřebovat:

  • 1 esspresso

+

  • 100g kostek ledu
  • 100g studené vody
  • 6 lístků máty
  • 2 lžíce třtinového cukru
  • 3 kolečka citrónu (chemicky neošetřeného)
  • Vysoká sklenice
  • Pomůcky: hmoždíř

 

Káva:

Použila jsem kávu Costa Rica Black diamonds, protože chutná po ovoci a do tohoto receptu se skvěle hodí. Kávu mám z www.kopiluwak.eu

 

Příprava kávy:

Kávu jsem připravila v ručním kávovaru na přípravu espressa – Cafflano Kompresso. Je to skvělý vynález. Tahle malá věcička umí připravit stejně dobré espresso jako drahý kávovar. Mám ho stejně jako kávu z obchodu Kopi Luwak.

 

Postup:

Příprava kávy:

Kávu jsem připravila v Cafflano Kompresso – použila jsem 12g jemně mleté kávy a 50 ml vody.

Kávu připravte, jak jste zvyklí. Pro přípravu v kávovaru použijte 7 gramů kávy a připravte espresso 30ml.

Kávu nechte vychladnout.

Mátu s citrónem a cukrem dejte do hmoždíře a podrťte. Uvolní se tím silice z citrónu a máty.

Do vysoké sklenice dejte 100 gramů ledových kostek – tedy led až po okraj sklenice (nemusíte to vážit😊). Na led vylijte obsah z hmoždíře, přidejte espresso a nakonec zalijte studenou vodou.

Promíchejte a můžete podávat!

 

Pokud si chcete vychutnat nápoj brčkem, ale zároveň nechcete uškodit přírodě, mrkněte na www.slamky.com . Vyrábí slámky ze pšenice, které jsou šetrné k životními prostředí.