Bagety s česnekovým máslem jsou skvělá svačinka, oběd do práce nebo rychlá večeře. Když nakupuji v Lidlu a dají do regálu čerstvě upečené bagety poznám to už z dálky (tedy čerstvě rozpečené). Voní to tak úžasně, že se mi sbíhají sliny. Ostatní na to mají asi stejný názor, protože chvilku po upečení jsou všechny bagety pryč a mohou začít nanovo. Já ale mezi ty, kdo si bagetu koupí nepatřím, jdu a upeču si ji doma sama. Pečení mě baví tak prč se o tu příležitost připravit. Nebylo těžké na recept přijít, protože recept na bagety jsem už měla a česnekové máslo stačilo namíchat podle chuti.

Když bagety nakrájíte na kolečka, můžete je vyskládat na talíř a podávat na různých oslavách jako občerstvení. Tenhle rok jsem je podávala na Silvestra místo chlebíčků a zmizely opravdu rychle. Máte rádi bagety s česnekovým máslem? Tak neváhejte a s chutí do toho!

Tento recept je upravený pro každého, kdo nemůže mléko. Neobsahuje laktózu, mléko ani nic živočišného původu. Je tedy vhodný i pro vegany:-).

Na 4 česnekové bagety budete potřebovat:

Bagety:

  • 460g hladké mouky
  • 320ml vlažné vody
  • 2 balíčky sušeného droždí 
  • 2 lžičky cukru
  • 2 lžičky soli

 

Česnekové máslo:

  • 240g rostlinného másla (používám značku Alsan)
  • 12-20 stroužků česneku
  • 2 lžičky čerstvé petrželky
  • 4 lžičky soli
  • 1/2 lžičky mletého černého pepře

*pokud chcete použít méně másla, použijte poloviční množství. Bageta sice nebude máslem úplně nasáklá, ale stále bude vynikající.

 

Bagety:

  1. Teplou vodu o teplotě cca 45 stupňů (abyste v ní udržely prst) smíchejte se sušeným droždím a cukrem. Dobře promíchejte.
  2. Kvásek nechte 10 minut stát nezakrytý na teplém místě.
  3. Přidejte mouku a sůl.
  4. Vypracujte těsto. Nejnadýchanějšího těsta dosáhnete pěti-minutovým hnětáním v kuchyňském robotu, ale klidně těsto můžete ručně prohnětat na vále. Podsypávejte jen trochu, aby se do těsta nedostalo moc mouky. Bylo by pak dost tuhé.
  5. Těsto rozdělte na 4 kusy a vyválejte z nich bagety. Těsto neuplácávejte, jen z něj vyválejte váleček a dejte na plech. Díky tomu zůstanou bagety vysoké.
  6. Bagety dejte na plech vyložený pečícím papírem a zakryjte utěrkou.
  7. Nechte 30 minut kynout.
  8. Po uplynutí doby vložte plech do rozehřáté trouby na 210 stupňů a pečte cca 12- 15 minut (dozlatova).

 

Česnekové máslo:

  1. Máslo rozpusťte v mikrovlnné troubě nebo na sporáku.
  2. Česnek oloupejte a utřete. Začněte menším množstvím česneku a podle chuti přidávejte více. Českého česneku použijte méně, je o dost silnější.
  3. Čerstvou petrželku pokrájejte na drobno. Petrželku můžete nahradit jinými bylinkami. Například pažitkou.
  4. Do rozpuštěného másla přidejte utřený česnek, petrželku, sůl i pepř a promíchejte.
  5. Bagety po 2-3 cm nařízněte, udělejte hlubokými zářezy až skoro do konce. Česnekové máslo rozdělte do všech zářezů. Poté bagety zabalte do alobalu.
  6. Vložte na plech a pečte v předehřáté troubě na 210 stupňů po dobu 5 minut. Poté alobal opatrně rozbalte (ať se nespálíte) a odkryté bagety pečte dalších 3-5 minut dozlatova. Pro křupavou bagetu zapněte větráček s horním ohřevem. Bagetu bedlivě hlídejte, ať se nepřipálí. Pokud se vám bagety nevejdou na plech, pečte je postupně.

Česneková bageta chutná nejlépe horká.

 

Skladování a trvanlivost: Uvidíte, že až se při pečení rozvoní po celém bytě ani vás nenapadne bagetu schovávat do druhého dne:-). Určitě by to ale šlo. Dejte ji do uzavřeného obalu a druhý den rozpečte v troubě nebo mikrovlnné troubě.