Extrakt z kávy najde v každé kuchyni využití. Káva zesiluje chuť čokolády a proto se přidává například do brownies. Použití ho můžete také do moučníků, dezertů, polev, náplní, koktejlů nebo zmrzlin (určitě přijdete na další využití). Narozdíl od kupovaného kávového aroma obsahuje pravou kávu, za to v obchodě pouze uměle vyrobené kávové aroma. Pravá kávové extrakty se prodávají po mini lahvičkách a i tak stojí o dost více než vás bude stát o dost větší množství extraktu doma vyrobeného.

Suroviny

  • 100ml vodky
  • 10g celých kávových zrn *

Pokud nemáte váhu je to přibližně čtvrt hrnku zrn a menší polovina hrnku vodky

Příprava

  1. Kávová zrnka paličkou nebo v hmoždíři trochu podrťte
  2. Nasypte do menší lahvičky a zalijte vodkou.
  3. Uložte na tmavé místo a nechte 1-2 měsíce louhovat. Občas můžete protřepat
  4. Po uplynutí doby extrakt přeceďte přes plátýnko nebo sítko. Je potřeba zbavit se všech kousků kávy.

Použití: na pečení, do krémů a polev, do koktejlů…všude kde chcete docílit kávové chuti

Skladování: v chladu a temnu (spíž)

Trvanlivost: 1 rok