Připravte si vynikající letní salát s kamutem, kuřecím masem a zeleninou. Pokud se chystáte grilovat můžete použít i maso grilované. Tento salát jsem vymyslela když jsem se poprvé setkala s kamutem. Dříve jsem ho dělala z bulguru, ale s kamutem dostal úplně novou podobu. Hned jsme si ho zamilovali a proto je u nás na jídelníčku dost často. Po některých salátech má člověk ještě hlad nebo ho brzy dostane. To se vám ale u kamutového salátu nestane. Já si ho nosím s sebou do práce jako oběd. Nemusím se zdržovat ohříváním a můžu se hned pustit do jídla. Kamut má vysoké množství vlákniny a je dost sytý na to, aby mohl být podávaný jako hlavní jídlo k obědu nebo večeři. Když ho ještě na závěr postrouháte sýrem typu parmezán bude to naprosto dokonalé.

 

Co je to kamut?

Pro ty kdo se s kamutem ještě nesetkal kamut trochu představím. Jedná se o druh pšenice, který neprošel žádnými genetickými úpravami a zachoval si tak své původní vlastnosti. Na talíři ho měli už ve starověkém Egyptu a díky tomu, že se opět objevil na pultech obchodů si ho můžete vychutnat i vy. Oproti běžné pšenici obsahuje více bílkovin, vitaminů i minerálů. Také má nízký glykemický index takže je vhodný i pro diabetiky

Suroviny

2 porce:

    • 250g cherry rajčat
    • 250g kamutu (sušeného)
    • 250g kuřecích prsou
    • 1 cibule
    • 2 lžíce olivového oleje
    • 2 lžičky koření Adžika
    • 1 lžička cukru
    • 1/2 lžičky soli
    • 1/8 lžičky černého pepře

    Marináda:

    • 1 lžíce oliv. Oleje
    • 1 lžička koření Adžika
    • špetka soli
    • Na ozdobu:
    • Sýr parmezán nebo grana padano
    • Jarní cibulka

Příprava

  1. První věcí kterou budete muset udělat je namočit kamut. Trvá to minimálně 8 hodin, já ho většinou dávám přes noc a druhý den k obědu nebo večeři teprve zpracuji. Zalijte do vodou (minimálně 2 krát tolik) a dejte do lednice
  2. Druhý den vodu vylijte a kamut propláchněte pod studenou vodou.
  3. Podle návodu na obalu uvařte. Kamut se vaří o něco déle a proto je to první věc kterou dejte dělat. Během vaření si připravíte zbytek a pak už jen vše smícháte. Vaří se 1,5 hodiny nebo v tlakovém hrnci 45 minut.
  4. Kuřecí maso očistěte od tvrdých částí a nakrájejte na kostky. Záleží jen na vás jak velké kusy v salátu chcete. Já většinou dělám kostky tak 2 cm protože mám ráda když je tam více malých než pár velkých.
  5. Vše na marinádu smíchejte a promíchejte s nakrájeným masem. Uložte do lednice a nechte minimálně 30 minut marinovat, ale klidně i přes noc.
  6. Na suché pánvi maso i s marinádou opečte. Přidejte i cibulku nakrájenou na tenké měsíčky aby se upekla pekně dozlatova. Maso je marinovaná a tudíž by měla být kratší i doba smažení. Pokud nemáte nepřilnavou pánev můžete přidat ještě trochu olivového oleje.
  7. Mraženou kukuřici povařte 5 minut ve vroucí vodě nebo zalijte a nechte 5-10 minut odstát.
  8. Cherry rajčata nakrájejte na půlky.
  9. Olivový olej smíchejte se solí, pepřem, kořením a cukrem. Kamut má mírně nahořkou chuť a cukr mu dodá výbornou nasládlou chuť.
  10. Teď už jen zbývá smíchat studený kamut, upečené maso, rajčátka, kukuřici a koření s olivovým olejem.. Kamut musí být studený, jinak by rajčátka změkla a už by nebyla křupavá.
  11. Kamutový salát podávejte postrouhaný sýrem.

 

Skladování: v lednici

Trvanlivost: 3 dny