Připravte si vynikající letní salát s kamutem, kuřecím masem a zeleninou. Pokud se chystáte grilovat můžete použít i maso grilované. Tento salát jsem vymyslela když jsem se poprvé setkala s kamutem. Dříve jsem ho dělala z bulguru, ale s kamutem dostal úplně novou podobu. Hned jsme si ho zamilovali a proto je u nás na jídelníčku dost často. Po některých salátech má člověk ještě hlad nebo ho brzy dostane. To se vám ale u kamutového salátu nestane. Já si ho nosím s sebou do práce jako oběd. Nemusím se zdržovat ohříváním a můžu se hned pustit do jídla. Kamut má vysoké množství vlákniny a je dost sytý na to, aby mohl být podávaný jako hlavní jídlo k obědu nebo večeři. Když ho ještě na závěr posypete strouhaným sýrem typu parmezán bude to naprosto dokonalé.
Co je to kamut?
Pro ty kdo se s kamutem ještě nesetkali kamut trochu představím. Jedná se o druh pšenice, který neprošel žádnými genetickými úpravami a zachoval si tak své původní vlastnosti. Na talíři ho měli už ve starověkém Egyptu a díky tomu, že se opět objevil na pultech obchodů si ho můžete vychutnat i vy. Oproti běžné pšenici obsahuje více bílkovin, vitaminů i minerálů. Také má nízký glykemický index takže je vhodný i pro diabetiky
Suroviny
2 porce:
-
- 250g cherry rajčat
- 250g kamutu (sušeného)
- 250g kuřecích prsou
- 1 cibule
- 2 lžíce olivového oleje
- 2 lžičky koření Adžika
- 1 lžička cukru
- 1/2 lžičky soli
- 1/8 lžičky černého pepře
Marináda:
- 1 lžíce olivového oleje
- 1 lžička koření Adžika
- špetka soli
- Na ozdobu:
- Sýr parmezán nebo grana padano
- Jarní cibulka
Příprava
- První věcí kterou budete muset udělat je namočit kamut. Trvá to minimálně 8 hodin, já ho většinou dávám přes noc a druhý den k obědu nebo večeři teprve zpracuji. Zalijte do vodou (minimálně 2 krát tolik) a dejte do lednice
- Druhý den vodu vylijte a kamut propláchněte pod studenou vodou.
- Podle návodu na obalu uvařte. Kamut se vaří o něco déle a proto je to první věc kterou dejte dělat. Během vaření si připravíte zbytek a pak už jen vše smícháte. Vaří se 1,5 hodiny nebo v tlakovém hrnci 45 minut.
- Kuřecí maso očistěte od tvrdých částí a nakrájejte na kostky. Záleží jen na vás jak velké kusy v salátu chcete. Já většinou dělám kostky tak 2 cm protože mám ráda když je tam více malých než pár velkých.
- Vše na marinádu smíchejte a promíchejte s nakrájeným masem. Uložte do lednice a nechte minimálně 30 minut marinovat, ale klidně i přes noc.
- Na suché pánvi maso i s marinádou opečte. Přidejte i cibulku nakrájenou na tenké měsíčky aby se upekla pěkně dozlatova. Maso je marinovaná a tudíž by měla být kratší i doba smažení. Pokud nemáte nepřilnavou pánev můžete přidat ještě trochu olivového oleje.
- Mraženou kukuřici povařte 5 minut ve vroucí vodě nebo zalijte a nechte 5-10 minut odstát.
- Cherry rajčata nakrájejte na půlky.
- Olivový olej smíchejte se solí, pepřem, kořením a cukrem. Kamut má mírně nahořkou chuť a cukr mu dodá výbornou nasládlou chuť.
- Teď už jen zbývá smíchat studený kamut, upečené maso, rajčátka, kukuřici a koření s olivovým olejem. Kamut musí být studený, jinak by rajčátka změkla a už by nebyla křupavá.
- Kamutový salát podávejte postrouhaný sýrem.
Skladování: v lednici
Trvanlivost: 3 dny