Je leden a já musím dohnat resty za minulý rok. V listopadu jsem vám totiž psala, že prosinec bude ve znamení horkých čokolád – každý den pro vás budu mít recept na jinou čokoládu. Za prosinec jsem opravdu vyzkoušela více než 30 druhů horkých čokolád, akorát jsem už nestihla nahrát recepty na stránky. O Vánocích vždy vypínám počítač, protože bych to jinak určitě nevydržela a pracovala i na Štědrý den, takhle mě to alespoň neláká.

Vánoce jsou už za námi, takže jsem opět u počítače. Brzy vám sem všechny recepty, které jsem nestihla přidat nahraju. Na horkou čokoládu není nikdy pozdě😊. Dneska akorát nasněžilo (konečně) a tak se vám hrnek dobré horké čokolády bude určitě hodit. Mimochodem nebylo by chytré přesunout Vánoce na leden, když každý rok sněží v lednu, ale v prosinci nikdy?

Dnes mám pro vás recept na horkou čokoládu s vaječným koňakem. Letos jsem si stejně jako loni vyráběla domácí vaječný konak. Je tak dobrý, že musím co pár dnů dělat novou lahev:-D. Napadlo mě ho přidat i do horké čokolády a ono je to neskutečně dobré😊.

 

Suroviny:

  • 180g plnotučného mléka
  • 120g hořké čokolády s 30% obsahem kakaa*
  • 60g smetany ke šlehání 33%
  • 2 lžičky krupicového cukru (15 gramů)
  • ¼ lžičky instantní kávy
  • + 60ml vaječného koňaku**

*čokoládu s vyšším obsahem kakaa jsem neměla po ruce, takže nevím, jak moc chuť a hustotu nápoje ovlivní. Kdyby čokoláda byla moc hustá nebo hořká, přidejte trochu smetany nebo mléka.

**použila jsem domácí vaječný koňak, a proto se při použití jiného koňaku může výsledek lišit. Začněte na polovičním množství a uvidíte, jestli ještě přidáte.

 

Čokoláda

Čokolády nejraději nakupuji v Lidlu. Prodávají tam levné čokolády – mléčnou, hořkou i bílou. Jsou za skvělou cenu, a přitom chutnají skvěle. Protože používám čokoládu skoro denně, většinou kupuji ty levnější. Ze všech, které jsem kde ochutnala má za tyhle peníze Lidl nejlepší čokolády.

 

Vaječný koňak

Konečně jsem se letos odhodlala udělat vaječný koňak a zjistila jsem, že je luxusní! O Vánocích zmizeli asi 4 lahve nebo možná i víc. Z části jsem udělala vosí hnízda a taky tuhle vynikající horkou čokoládu.

 

Postup

Čokoládu nakrájejte nadrobno.

V malém rendlíku přiveďte k varu mléko, smetanu, kávu a cukr.

Nakrájenou čokoládu nasypte do misky a zalijte vroucí směsí. Minutku počkejte a poté míchejte metličkou do rozpuštění čokolády.

Nakonec přidejte vaječný koňak podle chuti. Já jsem použila domácí koňak a byla jsem spokojená u 60ml. Každý máme jiné chutě, přidávejte ho postupně a uvidíte😊.

Čokoládu rozlijte do 2 skleniček, ozdobte šlehačkou ve spreji a podávejte.

 

TIP

Čokoládu ozdobte pořádným kopečkem šlehačky a ten polijte 1 lžící vaječného koňaku a posypte nastrouhanou čokoládou. To je neskutečná dobrota!

Poznámky:

  • Po přidání vaječného koňaku už čokoládu nevařte.
  • Na ozdobu doporučuji šlehačku ve spreji (tu ze smetany ne z tuku). Čokoláda mi s tou čerstvě našlehanou moc nechutnala. Je hodně sytá a protože je čokoláda docela hustá, přišlo už mi to moc.