Matcha je velice kvalitní zelený čaj namletý na jemný prášek. Pochází z Japonska. I já jsem mu propadla😊.

 

Jaké má účinky na náš organismus?

Zlepšuje paměť a koncentraci

Dodává energii

Pomáhá spalovat kalorie – prokazatelné účinky na hubnutí

Detoxikuje – pomáhá odplavit škodlivé látky

Má antioxidační účinky

 

Způsoby, jak zařadit matchu do jídelníčku je mnoho. Dají se z něj udělat smoothie, kaše, koláče, přidat ho do polev anebo si z něj připravit nějaký nápoj.

Připravila jsem si pro vás 5 zajímavých nápojů, které si z matchy můžete připravit – matcha laté nebo třeba s levandulovým sirupem.

 

Příprava mléčné pěny

Na přípravu mléčné pěny můžete použít kravské mléko anebo různé druhy rostlinných mlék. Myslím, že firma Alpro dokonce prodává mandlové mléko barista na přípravu mléčné pěny.

Já jsem si v poslední době oblíbila vanilkového sójové mléko, které nově prodává Billa. Stojí okolo 30 korun, je vynikající, chutná po vanilce a jde napěnit stejně dobře jako mléko kravské.

Mléčnou pěnu si lze připravit hned několika způsoby:

  1. Pomocí parní trysky u kávovaru – studené mléko dejte do kovové konvičky na mléko, ponořte trysku těsně pod hladinu a jak začne pěna stoupat, posouvejte konvičku směre domů. Tryska by měla být vždy těsně pod hladinou, aby pěna stále stoupala výše. Sklon a další věci si během pár použití vychytáte.
  2. Přístroj na přípravu mléčné pěny – viděla jsem, že se prodávají i samostatné přístroje na výrobu mléčné pěny. Nevím, jak to přesně funguje, ale asi tam jen nalijeme mléko a vyteče vám rovnou hotová pěna.
  3. Na sporáku – Mléko nalijte do rendlíku, zahřejte na 80 stupňů, přelijte do misky a našlehejte pomocí metličky. Mléko bych nepřiváděla k varu, protože z moc horkého mléka se pěna tvoří hůře.

 

Příprava matchy

Na přípravu matcha čaje by se neměla používat moc horká voda. Ideální je 70 stupňů. Pro slabší chuť použijte ½ lžičky prášku, pro výraznější 1 lžičku. Prášek zalijte horkou vodou a pomocí metličky dobře rozmíchejte.

Na rozmíchání matcha čaje se dá koupit speciální metlička. Já jsem si jí nekupovala, protože mi přijde, že to klasickou metličkou jde stejně dobře.

 

 

Matcha laté s levandulovým sirupem

Zelený čaj a levandule, to je jedna z nejlepších kombinací, kterou jsem za ty roky ochutnala. Levandule má navíc uklidňující účinky a skvěle se po ní spí.

Na přípravu jsem použila domácí levandulový sirup. Jestli vám na zahrádce roste levandule, koukněte se, jak si ho snadno vyrobit: recept na levandulový sirup.

Na přípravu 1 laté budete potřebovat: 120ml vanilkového sójového mléka, 50ml vody o teplotě 70 stupňů, ½ lžičky matcha čaje, 2 lžíce levandulového sirupu (recept).

 

Příprava: Matcha prášek zalijte horkou vodou a rozmíchejte. Dále si připravte mléčnou pěnu.

Do vysoké sklenice nalijte připravenou matchu, zalijte mléčnou pěnu, a nakonec dochuťte levandulovým sirupem. Sirup již cukr obsahuje, proto nápoj už není nutné sladit.

Poznámka: Použila jsem doma vyrobený levandulový sirup. Při použití kupovaného sirupu se dávkování může lišit.

 

Matcha laté se sušenou levandulí

Levandule navozuje pocit pohody, uklidňuje, a hlavně celé laté ovoní svojí nádhernou květinovou vůni. Chuť matcha čaje je velice jemná stejně jako chuť levandule. Nápoj je perfektní náhradou za kávu protože i matcha je vynikající zdroj energie která vydrží dlouhé hodiny.

125ml rostlinného mléka, 50ml teplé vody, 1/2 lžičky matcha čaje, 1/2 lžičky sušené levandule, cukr třtinový, kokosový nebo jiné sladidlo podle chuti

 

Příprava: Matcha prášek zalijte horkou vodou a rozmíchejte. Mléko a sušenou levanduli 5 minut povařte, přeceďte přes jemné síto a metličkou našlehejte. Pokud používáte parní trysku, nechte mléko po scezení mléko vychladit a poté vyšlehejte parní tryskou.

 

Trojbarevné matcha laté

  • Budete potřebovat: 120ml rostlinného mléka, 50ml teplé vody, 1/2 lžičky matcha čaje, 7g mleté kávy, 2 lžičky kokosového cukru

Příprava: Matcha čaj zalijte horkou vodou a dobře rozmíchejte. Z mleté kávy připravte espresso. Dále si připravte mléčnou pěnu.

Do sklenice nalijte matchu, na to nalijte mléčnou pěnu a pak i espresso. Měly by vám vzniknout 3 barvy – zelené mléko, vrstva kávy a nahoře bílá mléčná pěna.

Máte jen instantní kávu? Zalijte ji malým množstvím vroucí vody a přidejte po lžičkách stejně jako espresso.

 

Tip

Vynikající je kokosový nápoj, prodává ho Billa nebo např. Globus (je to litrové balení).

 

Vanilkové sójové laté

Budete potřebovat: 150ml vanilkového sójového mléka, 50ml horké vody, ½ lžičky matcha čaje

Příprava: Mléko dobře našlehejte. Matchu nalijte do sklenice a zalijte mléčnou pěnou.

 

Matcha laté

Připravte si laté z jemně mletého zeleného čaje matcha. Na rozdíl od kávy vám energie získaná z matcha čaje vydrží až 6 hodin. Nápoj nejen krásně vypadá, ale také skvěle chutná.

Chuť matcha čaje je velice jemná a na rozdíl od většiny zelených čajů bez hořkého ocasu. Velkou výhodou rostlinných mlék je jejich rozmanitost. Na rozdíl od mléka kravského máte na výběr desítky druhů, a proto může mít nápoj pokaždé jinou chuť. Můžete experimentovat a uvidíte, jestli si oblíbíte různé příchutě anebo budete mít jednoho favorita. Já to ráda střídám, ale vanilkové sójové mléko momentálně vede na celé čáře😊

 

Na přípravu 1 laté budete potřebovat: 120ml rostlinného mléka, 50ml vody o teplotě 70 stupňů, ½ lžičky matcha čaje

Příprava: Matcha prášek zalijte horkou vodou a rozmíchejte. Dále si připravte mléčnou pěnu.

Do vysoké sklenice nalijte připravenou matchu a zalijte mléčnou pěnou.

Pro prodloužení energizujícího účinku přidejte do mléčné pěny 1 lžíci extra panenského kokosového oleje. Účinek matchy vám tak vydrží ještě déle. Promíchejte a nalijte do sklenice.

 

 

Bullerproof matcha laté

Laté z jemně mletého zeleného čaje (matcha), kokosového oleje a kávy je krémové a moc dobré. Káva vás okamžitě nakopne, kokosový olej posílí energizující účinky kávy i matchy a vy tak dostanete pořádnou dávku energie. Ale ne krátkodobou, díky kokosovému oleji vám energie vydrží celý den.

Na přípravu 1 laté budete potřebovat: 120ml rostlinného mléka, 50ml vody o teplotě 70 stupňů, ½ lžičky matcha čaje, 1 lžíce extra panenského kokosového oleje, 1 espresso (7 gramů mleté kávy), cukr podle chuti

Příprava: Matcha prášek zalijte horkou vodou a rozmíchejte. Dále si připravte mléčnou pěnu a také 1 espresso. Do mléčné pěny ještě přidejte 1 lžíci kokosového oleje (můžete i méně, pokud nechcete tolik) a dobře rozmíchejte.

Do vysoké sklenice nalijte připravenou matchu, a zalijte mléčnou pěnou smíchanou s olejem. Nakonec pomalu přidejte espresso. Další možnost je použít instantní kávu – 1-2 lžičky instantní kávy zalijte 30ml vroucí vody.