Už vás nudí sladké cukroví? Upečte si slané vánoční stromečky se sýrem. Jsou vyrobené pouze ze 3 surovin – čedaru, mouky a másla. Musím říct, že nás cukroví nadchlo tolik, že budu péct minimálně trojitou dávku a udělám je i na Silvestra jako občerstvení. Na co kupovat chipsy nebo křupky, kdy nám můžu upéct něco tak dobrého?

Sladké cukroví mám ráda, ale přiznám se, že po těch letech sladkého cukroví jsem ráda, že to můžu střídat. Ono toho sladkého taky nemůže být tolik, pak je člověk totálně přeslazený a to není dobře😊.

 

Suroviny

100g jemně nastrouhaného čedaru

100g hladké mouky

100g tuku – hera nebo máslo

Pomůcky: Lis na těsto

 

Pomůcky na pečení a sušenky:

Silikonová mašlovačka: Na potírání nepoužívám nic jiného. Měla jsem jen velkou, teď jsem si dokoupila i menší. Pamatuju si tu mastnou starou mašlovačku, co měli rodiče, která při potírání pouštěla peříčka. Dodneška to mám v paměti, takže používám jen tu silikonovou. Přijde mi to takové hygieničtější, protože jde po každém použití snadno a kompletně umýt a případně jí můžete namočit i do vroucí vody nebo octa a tím ji zbavit případných bakterií.

 

Postup

Sýr nastrouhejte najemno.

Mouku a tuk dejte do mísy, přidejte nastrouhaný čedar a promíchejte. Těsto zbytečně nepřemíchejte, protože čím více tuk roztajte, bude těsto měkčí a bude se vám s ním hůře pracovat. Těsto nedávejte ztuhnout do lednice, neprošlo by lisem, rovnou ho tedy použijte.

Připravené těsto uválejte do válečku širokého tak, aby se vešel do lisu na těsto.

Naplňte lis na těsto, vyberte si libovolný vzor sušenek – zvolila jsem stromečky, když to má být vánoční cukroví. Já jsem nastavila dávkovač těsta na maximum, takže 1 zmáčknutí rukojeti stačilo akorát na 1 sušenku.

Lis přiložte na plech, zmáčkněte a sundejte. Pokračujte, dokud nezaplníte celý plech. Tvary můžete měnit, jestli jich chcete více.

Nakonec sušenky potřete rozšlehaným vajíčkem (přidávám do něj lžičku mléka, aby bylo tekutější).

Pečte v předehřáté troubě na 160 stupňů 15-20 minut. Sušenky pečené 15 minut byly měkké, moc dobré, ale osobně nám více chutnaly ty pečené 20 minut, možná i o něco déle (zapomněla jsem na ně). Měly tmavší barvu a byly křupavé jako sýrové krekry z obchodu (taky měly výraznější sýrovou chuť). Dobou pečení tedy můžete upravit to, jestli budou sušenky měkké anebo křupavé.

 

Skladování: po vychladnutí uložte do uzavřeného obalu