Marokánky bych mohla jíst od rána do večera. Už jsem pekla klasické marokánky, pak dýňové a teď jsem zkusila něco úplně nového. Tyto marokánky jsou z tsampy-tibetského pokrmu z praženého ječmene. Vše o tsampě najdete v tomto článku: O tsampě.

Tsampa má oříškovou chuť a vůni, kterou ječmen získal pražením. Tak jsem si řekla, že by z ní byly skvělé marokánky. Jsou vynikající. Do těsta jsem zamíchala sušené brusinky a arašídy. Místo nich můžete použít i rozinky nebo jiné sušené či kandované ovoce.Místo ořechů lze použít mandle či kešu ořechy. Na polití jsem sáhla po hořké čokoládě, ale skvělé jsou i s mléčnou nebo bílou čokoládou.

Upéct doma skvělé marokánky není žádná věda. Proto si je namísto kupovaní raději upečte. Místo jedné marokánky budete mít hned celý plech a to je mnohem lepší😊.

 

Těsto na marokánky:

  • 145g mléka
  • 40g medu
  • 25g tsampy
  • 10g másla nebo ghíčka (České ghíčko)
  • ¼ lžičky mletého kardamomu

 

Dále budete potřebovat:

  • 100g arašídů nebo jiných ořechů
  • 60g sušených brusinek
  • +100g hořké čokolády na polití

Chcete tsampu vyzkoušet?

Zadejte na https://shop.protibet.cz/vareni/tsampa-2/ kód VERONIKA15 a získáte 15% slevu na každé balení tsampy. Z tsampy můžete připravit vynikající bramboráčky, kaši, polévku, knedlíčky a jiné sladké i slané recepty. Také s ní zahustit polévku. Je skoro bez lepku a díky tomu je velice dobře stravitelné. Věřím, že vám bude moc chutnat. Já jsem si ji zamilovala a tsampa se stala každodenní součástí jídelníčku:-).

Vypadá takto:

Příprava:

Mléko, med, tsampu, máslo a kardamom dejte do malého hrnce. Za stálého míchání přiveďte k varu. Vařte 2 minuty a odstavte.

Arašídy a brusinky pokrájejte na menší kousky. Vše přidejte do těsta hned po odstavení z plotny. Když necháte těsto hodně vychladnout, bude se s ním hůře pracovat.

Připravte si plech a vyložte ho pečícím papírem. Lžící vytvořte 9 hromádek. Pomocí potravinové fólie nebo druhého pečícího papíru těsto vyválejte na sílu přibližně 0,5cm.

Pečte v předehřáté troubě na středním roštu na 175 stupňů 20 minut. Oproti kupovaným jsou domácí marokánky měkčí (o to je mám radši).

Nechte je vychladnout, poté je teprve sundejte z plechu. Otočte je a polijte rozpuštěnou čokoládou. Vždy se potírá ta strana, která se dotýkala pečícího papíru-tedy ta spodní. Je krásně rovná a vypadá to lépe.

Až čokoláda ztuhne jsou marokánky hotové. Pro urychlení dejte marokánky do lednice nebo mrazáku.

TIP: Arašídy nejraději krájím v chopperu. Je to ruční chopper od Tescomy, jen párkrát zatáhnu a jsou nakrájené, jak potřebuji.

Jogurtová kaše s tsampou

Datle plněnou arašídy a tsampou

Jogurtové kuličky z tsampy