Letošní Velikonoce byly takové jiné, ale i tak se povedly. Trochu jsem na ně zapomněla vzhledem k aktuální situaci, a tak jsem na ně neměla nakoupeno. Nádivku jsem tedy nakonec nepekla a synovcům, kteří bydlí s námi v baráku jsem koledu upekla. Bydlíme společně, jsem ráda, že k nám mohli přijít na koledu jako každý rok.

Naštěstí jsem dala dohromady suroviny i na beránka a mohla jsem ho u péct. Bez něj by to nebyly Velikonoce😊. Beránek prostě musí být. Ještě jsem pekla jidáše, ale upekla jsem je už v pátek, takže logicky nezbyl ani jeden. Beránka s ghí jsem dělala poprvé a moc mi chutnal. Díky ghí má krásně žlutou barvu a jedinečnou chuť. Normálně používám olej, jenže ten jsem spotřebovala na vajíčkách pro synovce. Ve finále to ale bylo jedno, protože ghí beránek byl opravdu vynikající😊.

Beránka jsem polila čokoládou, ale příští rok ho nechám bez ní. Chutná dobře i samotný a hlavně vynikne jeho krásná barva. Už mu chybí jen mašlička.

 

Suroviny:

  • 300g moučkového cukru
  • 250g polohrubé mouky
  • 250g ghíčka České ghíčko
  • 250g mléka
  • 100g hladké mouky
  • 4 vejce (žloutky a bílky oddělte)
  • ½ kypřicího prášku do pečiva (7,5 gramu)

Používám bezfosfátový kypřicí prášek z Biosféry www.biosfera.cz

 

Postup:

  1. Nejdříve si utřete žloutky s cukrem. Poté k ní přidejte změklé ghí a promíchejte.
  2. Dále přidejte mouku smíchanou s kypřicím práškem do pečiva.
  3. Nakonec vmíchejte tuhý sníh z bílků.
  4. Těsto přelijte do formy na vymazané formy na beránka. Používám velkou silikonovou formu. Líbí se mi, že má kovovou konstrukci, takže se forma při naplnění nerozjede do stran, jako ta předtím. Je docela velká.
  5. Pečte v předehřáté troubě na 180 stupňů 45-60 minut (spíše těch 60, někdy i déle). Až bude špejle po vytáhnutí čistá, vyndejte. Beránka peču na středním rošt, na tom nižším byla vždy spodní část nedopečená.
  6. Vytáhněte ho z trouby a nechte alespoň 15 minut vychladnout. Je velice křehký. Poté opatrně vyklopte. Já vždycky ještě nakouknu, jestli je opravdu upečený. Pak ho teprve vyklopím.

 

Poznámka: Pokud máte malou formu, udělejte poloviční dávku anebo malého beránka a srnčí hřbet k tomu. Taky můžete udělat pečená vajíčka pro koledníky. Stačí těsto rozlít do silikonových forem s motivy zajíčků, vajíček nebo jiných motivů. Po vychladnutí je polijte čokoládovou polevou a koleda je hotová.

 

Beránka si posypte moučkovým cukrem nebo polijte čokoládou. Vychutnejte si ho samotného, s ghítelou, marmeládou anebo arašídovým máslem.

 

Beránka jsem polila čokoládou. Bohužel se mi při rozpouštění čokolády ve vodní lázni dostala voda do čokolády a tak se srazila. Naštěstí mě napadlo dát do čokolády kokosový olej. Kupodivu jí to zachránilo a neskončila jako beton. Akorát byla poleva hodně tekutá a tak skrz ní žlutá barva beránka hodně prosvítala. Tuhle polevu občas dělám, chutná jako ledová čokoláda. Jen je třeba dát několik vrstev, aby byl beránek pořádně politý:-).

 

Beránka skladujte v lednici. Ghí v lednici ztuhne a poté je třeba beránka nechat povolit. Je pak zase krásně měkký, jako právě upečený.