Tento koláč mě naučil můj děda. Tedy není to přesně ten samý recept, ale je to skoro to samé. Recept jsem poskládala po paměti. Myslím, že ani děda taky recept nepoužíval a dělám to z hlavy.

Koláč je plný borůvek. Nic proti americkým borůvkám nemám, jsou moc dobré. Ale ty naše malé, co barví mi chutnají více. Navíc se ty velké na pečení nehodí, protože nemají tak výraznou chuť.

Předem říkám, že na koláč budete potřebovat hodně borůvek. Zase to ale stojí za to😊. Vše je posypané drobenkou, ta nemůže chybět. Těsto na tento koláč používám často do různých receptů (šátečky, koláčky apod.). Je sice kynuté, ale vykynout se nenechává. Stačí všechno smíchat a ono nakyne až v troubě při pečení, což je super, protože je příprava koláče o to rychlejší.

 

Těsto:

  • 125g hladké mouky
  • 65g změklé hery
  • 60g vlažného mléka
  • 20g krupicového cukru
  • 1 lžička sušeného droždí (2-3 gramy)

Náplň:

  • 250g borůvek
  • 20g krupicového cukru

 

Drobenka:

  • 40g polohrubé mouky
  • 40g krupicového cukru
  • 20g změklého másla

 

Postup:

  1. Droždí rozmíchejte v mléce s cukrem. Přidejte mouku, heru a vše dobře propracujte.
  2. Těsto vyklopte na pomoučněný vál a vyválejte do kruhu. Poté těsto přeneste na plech vyložený pečícím papírem. Po přenesení ještě udělejte okraje stočením krajů dovnitř.
  3. Borůvky promíchejte s cukrem a nasypte do koláč.
  4. Mouku, cukr a máslo na drobenku dejte do misky a rozdrolte. Koláč posypte drobenkou. Okraje můžete potřít rozšlehaným vejcem. Pokud je vajíčkem potírat nebudete, nezapomeňte, že moc nezezlátnout. Já jsem na to zapomněla a proto jsem čekala až zhnědnou a trochu je připálila.
  5. Pečte v předehřáté troubě na 175 stupňů 25-30 minut. Až okraje zezlátnou, vyndejte. Každá trouba peče jinak. Po  minutách koláč zkontrolujte a začněte hlídat.

 

Poznámky k receptu:

  • Koláč je nekynutý, nakyne až v troubě.
  • Borůvky použijte malé, české. Z amerických by se koláč moc nepovedl.
  • Místo velkého koláče můžete udělat plno menších. Stačí z těsta vyválet kuličky a zmáčknou je dnem skleničky. Tím zároveň uděláte důlek pro náplň a také okraje.
  • Pro koláč bez laktózy použijte máslo, mléko i tuk bez laktózy. Nabízí je například Billa nebo Globus.
  • Když se koláč bude péct moc dlouho, nebude tak měkký.
  • Borůvky můžete použít mražené i čerstvé.