Bagety s česnekovým máslem jsou skvělá svačinka, oběd nebo rychlá večeře. Mohla bych je jíst v kteroukoliv denní hodinu. Když nakupuji v Lidlu a dají do regálu čerstvě upečené bagety poznám to už z dálky (tedy čerstvě rozpečené). Voní to tak úžasně, že se mi sbíhají sliny. Ostatní jsou na tom asi stejně, protože chvilku po upečení jsou všechny bagety pryč a mohou začít nanovo. Já ale mezi ty, kdo si bagetu koupí nepatřím. Místo toho jedu domů a tam si ji upeču (občas si jednu koupím na cestu, ale většinou to vydržím). Pečení mě baví tak proč se o tu příležitost připravit. Nebylo těžké na recept přijít, protože recept na bagety jsem už měla vychytaný a česnekové máslo jsem po pár zkouškách vychytala k naší spokojenosti.

Když bagety nakrájíte na kolečka, můžete je vyskládat na talíř a podávat na různých oslavách jako občerstvení. Tenhle rok jsem je podávala na Silvestra místo chlebíčků a zmizely opravdu rychle.

Máte rádi bagety s česnekovým máslem? Tak neváhejte a s chutí do toho! Počkejte, až vůně bagety a česnekového másla provoní byt, to se budou sbíhat sliny  celé rodině:-).

 

Na 4 česnekové bagety budete potřebovat:

Bagety:

  • 460g hladké mouky
  • 320ml vlažné vody
  • 2 balíčky sušeného droždí 
  • 2 lžičky cukru
  • 2 lžičky soli

 

Česnekové máslo:

  • 240g másla 
  • 12-20 stroužků česneku
  • 2 lžičky čerstvé petrželky
  • 4 lžičky soli
  • 1/2 lžičky mletého černého pepře

*pokud chcete použít méně másla, použijte poloviční množství. Na 1 bagetu používám normálně 60 gramů másla, tohle je na 4 bagety. I když ale použijete pouze polovinu, budou bagety stále vynikající:-).

 

Bagety:

  1. Teplou vodu o teplotě cca 45 stupňů (abyste v ní udržely prst) smíchejte se sušeným droždím a cukrem. Dobře promíchejte. Kvásek nechte vzejít 10 minut na teplém místě.
  2. Do mísy dejte mouku a sůl a smíchejte s kváskem.
  3. Vypracujte těsto. Nejnadýchanějšího těsta dosáhnete pěti-minutovým hnětáním v kuchyňském robotu, ale klidně těsto můžete ručně prohnětat na vále. Podsypávejte jen troškou mouky, aby se jí zbytečně moc nedostalo do těsta.
  4. Těsto rozdělte na 4 kusy a vyválejte z nich bagety. Těsto neuplácávejte, jen z něj vyválejte váleček a dejte na plech. Kdyby někde byly praskliny, stačí si namočit ruce, oklepat a pak rukou bagetu poválet. Povrch by pak měl být krásně hladký. Praskliny se totiž při pečení zvětší a bagety se rozjedou do stran. Takhle zůstanou bagety pěkně vysoké.
  5. Bagety dejte na plech vyložený pečícím papírem a nechte 30 minut kynout.
  6. Po 30 minutách vložte plech do rozehřáté trouby na 210 stupňů a pečte cca 12- 15 minut (dozlatova). Ke konci můžete zapnout větráček nebo jen horní ohřev. Právě ten dodá bagetám krásnou barvu. Stačí 3-5 minut a vypadají jako na obrázku. Nebojte se, že budou bagety suché, naopak, na povrchu budou krásně křupavé a uvnitř měkké a nadýchané. Přesně takové bagety mají být.

Někdy je bageta světlá a ne jako ta na hlavní fotce, na chuti to ale nic nemění. Navíc jí ještě po naplnění budete dopékat, takže ještě ztmavne.

 

Česnekové máslo:

  1. Máslo rozpusťte v mikrovlnné troubě nebo na sporáku.
  2. Česnek oloupejte a utřete/prolisujte. Začněte menším množstvím česneku a podle chuti přidávejte více. Českého česneku použijte méně, je o dost silnější. Chce si to vychytat, já mám třeba ráda česneku více. Na bagetu dávám 4-5 menších stroužků.
  3. Do rozpuštěného másla přidejte utřený česnek, petrželku pokrájenou nadrobno, sůl i pepř a promíchejte.
  4. Bagety po 2-3 cm nařízněte, udělejte hluboké zářezy až skoro na spodek bagety. Česnekové máslo rozdělte do všech zářezů. Při plnění si naberte trochu másla na lžičku nebo nůž, rozhrňte jeden záhyb a potřete ho česnekovým máslem. Pokračujte, dokud nenaplníte celou bagetu a pak se přesuňte k ostatním.
  5. Poté bagety zabalte do alobalu. Takto připravené bagety položte na plech a pečte v předehřáté troubě na 210 stupňů po dobu 5 minut. Poté alobal opatrně rozbalte (opatrně, ať se nespálíte) a odkryté bagety pečte dalších 3-5 minut. Pro křupavou bagetu zapněte větráček s horním ohřevem. Bagetu bedlivě hlídejte, ať se nepřipálí. Pokud se vám bagety nevejdou na plech, pečte je postupně.

Česneková bageta chutná nejlépe horká, právě vyndaná z trouby:-).

 

Skladování a trvanlivost: Uvidíte, že až se při pečení rozvoní po celém bytě ani vás nenapadne bagetu schovávat do druhého dne:-). Určitě by to ale šlo. Dejte ji do uzavřeného obalu nebo ji nechte v alobalu a druhý den rozpečte v troubě nebo mikrovlnné troubě.

 

TIP

Do česnekového másla přidejte kousky nakrájené šunky nebo bagetu posypte strouhaným sýrem. Sýr na ni dejte až po vyndání z alobalu. Bageta se ještě chvilku bude péct a během té doby se sýr pěkně zapeče. Nebo kousky sýra vložte do zářezů na bagetě ještě před tím, než jí dáte péct.

Mimochodem pokud rádi pečete domácí pečivo – chleba nebo bagety, určitě se vám bude hodit tento článek, kde se dozvíte, jak prodloužit trvanlivost domácí pečivu (a samozřejmě i tomu kupovanému).

Pytlík na chleba Wrap up