Hamburgery pro zamilované. Burgery jsou složené ze samých srdíček: srdcové housky, srdcové maso i srdcové vajíčko. To je srdíček co? Najdete v nich domácí housku, sladkou karamelizovanou cibulku, rajče, salát, volské oko a mleté maso. I když se to může zdát velice dlouhé na přípravu zdání klame. Než se housky upečou máte vše připravené. Pak už jen upečete maso, volské oko a zároveň uvaříte karamelizovanou cibulku.  Ještě jsem zapomněla, že je v nich domácí dresing z hořčice, majonézy, cibulky, kyselých okurek a hořčice. Jen jich nesnězte moc (já vím, těžko se přestává), jinak po romantické večeři bude následovat postel, ale jinak než byste chtěli:-)

Surovin

Na 8 velkých housek:

  • 580g hladké mouky
  • 250ml teplé vody
  • 80ml oleje
  • 50g cukru
  • 2 balení sušeného droždí
  • 1 vejce
  • 1 lžička soli
  • +vejce na potření

 

Karamelizovaná cibulka:

  • 200g cibule (1 velká nebo 2 menší)
  • 175ml vody
  • 60g cukru
  • 1/4 lžičky soli

 

Omáčka na hamburgery:

  • 250ml majonézy
  • 45g cibule
  • 15g kyselé okurky (1 malá)
  • 30g cukru
  • 30g plnotučné hořčice
  • 3/4 lžičky mletého pepře
  • 1/2 lžičky soli

 

Hamburgerové maso:

  • 1kg mletého masa: hovězí nebo mix
  • 2 lžičky soli
  • 1/4 lžičky černého pepře

 

Dále budete potřebovat:

  • 8 vajíček
  • 2 rajčata (velká)
  • ledový salát
  • plátkový sýr čedar- tavený* 8 plátků
  • pomůcky: vykrajovátko srdce – velké, forma na vajíčko ze silikonu ve tvaru srdce (volitelné)

*prodává se po 8-10 plátkách, které jsou v obalu jednotlivě zabalené (Lidl, Billa, Tesco…)

 

Příprava

Hamburgerové housky:

  1. Teplou, ale ne vařící vodu (40-45 stupňů) smíchejte s droždím a lžičkou cukru.
  2. Nechte 10 minut vzejít kvásek
  3. Do větší mísy dejte mouku, olej, cukr, vejce a přidejte i kvásek
  4. Ručně nebo v kuchyňském robotu vypracujte těsto. Stačí když jsou suroviny smíchané, není třeba několik minut těsto hnětat. 
  5. Těsto i rozdělte na 8 kousků. Připravte si velkou formu srdce a plech vyložený pečícím papírem. Formu položte na pečící papír a těsto do ní natlačte. Vytvaruje se podle formy a na rozdíl od vykrajování těsta nebudete mít žádné zbytky. Na jeden plech udělejte čtyři housky a na druhý další čtyři. Housky se ještě zvětší a tak by se slepily dohromady.

Nemáte vykrajovátka ve tvaru srdce? Těsto můžete vytvarovat do tvaru srdce jen pomocí rukou a nože. Další možnost je těst vyválet na vysokou placku a nožem z něj srdíčka vykrájet. Podle velikosti housek pak opravte velikost masa. Když uděláte 12 malých housek udělejte i 12 placek masa 😊

  1. Housky nechte 10 minut kynout. Poté je potřete rozšlehaným vajíčkem.
  2. Mezitím si předehřejte troubu na 190 stupňů a když jsou housky vykynuté vložte do trouby. K pečení používám střední rošt a zjistila jsem, že mi housky více naběhly a zhnědly když použiju horní i dolní ohřev s větráčkem Pokud ale tuto možnost nemáte můžete je upéct i na běžný program (možná bude doba pečení o pár minut delší).
  3. Housky pečte až zhnědnou 12-15 minut a špejle bude po vytažení čistá.

 

Volské oko:

Z vajíček udělejte 8 volských ok. Na vajíčka jsem použila silikonovou formu ve tvaru srdce. Na začátku je lepší formu trochu přidržet, protože vajíčko může okraji protéct (tedy alespoň mě jinak proteče). Dříve jsem měla kovovou a ta mi přišla lepší (měla i úchyt). Volské oko peču o něco déle aby žloutek nebyl tekutý, protože by pak mohl téct z hamburgeru. Kdo má rád tekutější udělá ho méně. Každé vajíčko lehce osolte.

 

Karamelizovaná cibulka:

  • Cibuli nakrájejte na měsíčky
  • Cukr nasypte na rozpálenou pánev a nechte zezlátnout
  • Přidejte vodu a míchejte, dokud se cukr nerozpustí
  • Přidejte cibuli a za občasného míchání vařte na střední teplotu 10-15 minut. Cibule změkne a zesklovatí. V případě vyvaření vody pár lžic přidejte.
  • Sundejte ze sporáku a nechte vychladnout. Pro tekutější konzistenci můžete přidat pár lžic teplé vody.

Omáčka na hamburgery:

  1. Cibuli pokrájejte na co nejjemněji to půjde, stejně tak nakrájejte i kyselou okurku.
  2. Majonézu smíchejte s cukrem, hořčicí, pepřem a solí. Dobře promíchejte a pak teprve přidejte okurku s cibulí.
  3. Omáčku nechte alespoň půl hodinky uležet v lednici, aby se chutě propojily.

 

Maso na hamburgery:

Maso, sůl a pepř dobře propracujte.

Rozdělte ho na 8 dílů. Opět si připravte velké srdcové vykrajovátko. Jako podložku můžete použít pečící papír od housek.  Nastříhala jsem si ho na 8 kusů o něco větších než je vykrajovátko. Není to nutné, ale maso se vám tak bude lépe přenášet. Vykrajovátko položte na papír a maso do něj namačkejte. Pak odstraňte vykrajovátko a opakujte se zbytkem masa.

Připravené maso přeneste na rozpálenou pánev. Nejlepší je ho přenést i s papírem a obrátit na pánev. Papír odstraníte a maso opečete.

Olej není nutný, protože mleté maso má v sobě tuku dostatek, ale pokud se vám vše na pánev dost přichytává trochu oleje přidejte.

Poznámka: Pokud se maso hodně srazilo a pánev je samý tuk (nebo dokonce při smažení dost kouří či nepříjemně voní) už ho v daném obchodě nekupujte. Mě se to stalo v Albertu když jsem nechtěně sáhla pro výrobku mletého typu nebo něčem podobném (bohužel jsem si nepřečetla složení ani název). Možná bylo levnější, ale z masa zbyla sotva třetina a ta se nedala jíst. Maso bylo jako žvýkačka, místy zase jak beton a o chuti se snad ani nebudu vyjadřovat. Zkrátka se mi těch 10 nebo 20 korun ušetření opravdu vyplatilo 😊 Nejraději kupuju maso u našeho řezníka, který ho mele čerstvé každý den nebo dokonce přímo před vámi. To je úplně něco jiného.

 

POSKLÁDÁNÍ HAMBURGERU:

  • Hamburgerovou housku rozřízněte. Pro lepší chuť můžete obě strany housky krátce opéct na sucho a pánvi (položte je řeznou plochou).
  • Rajčata nakrájejte na tenké plátky, salát pokrájejte na jemno.
  • Spodní housku potřete omáčkou.
  • Posypte pokrájeným salátem.
  • Další budou plátky rajčat na které přijde plátkový čedar. Hezky zeleninu spojí a nebude tolik vypadávat.
  • Nyní je na řadě volské oko, ale klidně to vyměňte s masem a dejte naopak.
  • Na maso dejte lžíci nebo dvě karamelizované cibulky a pokud chcete potřete troškou omáčky i vrchní housku.
  • Hamburger přiklopte a doprostřed píchněte špejli, aby se nerozjížděl do stran.

 

TIP: z pečícího papíru ustřihněte čtverec, ze kterého si složíte kapsu na hamburger (ve tvaru trojúhelníku). Při jídle vám tak nebude z hamburgeru padat.