Kukuřičné placky jsou jednoduchá rychlovka, která se u nás zabydlela. Používám je jako přílohu anebo je dělám samostatně jako oběd, večeři či svačinku k televizi. Uvnitř placek je rozteklý sýr a proto chutnají nejlépe ještě teplé. Už od dětství jsem dost ujetá na kukuřici. Klidně bych jí mohla jíst od rána do večera. Možná jste si toho už všimli v mých receptech. Například toho, že na každé pizze nechybí kukuřice. V tomhle případě jsou placky samá kukuřice a tam jsem maximálně spokojená.

Taky tak máte rádi kukuřici? Já ji můžu na všechny způsoby: Mraženou, grilovanou, v kelímku s máslem, v konzervě…dejte mi ji a já jí sním:-D

 

Suroviny:

  • 150g mražené kukuřice
  • 60g hladké mouky
  • 20-50g strouhaného parmazánu nebo sýra grana padano/gran moravia (můžete i eidam, co máte doma😊. Minule jsem použila sýr Brockelaer od Sýry domů (článek: https://www.zijemehomemade.cz/syrova-degustace-z-pohodli-domova-box-od-syry-domu/)
  • 2 vejce vel. M (při použití vajec vel. L použijte 80 gramů mouky)
  • 1 lžíce petrželky
  • ½ lžičky soli
  • Špetka mletého černého pepře

*voda dle potřeby

 

Příprava:

Kukuřici nasypte do misky. Není nutné ji vařit. Stačí, když jí necháte vyndanou, než si připravíte těsto.

Připravte si mísu. Dejte do ní hladkou mouku, najemno nastrouhaný sýr, vajíčka, pokrájenou petrželku, sůl a pepř. Míchejte, dokud nezmizí hrudky. Přidejte kukuřici a znovu promíchejte. Kdyby těsto bylo hodně husté můžete přidat trošku vody, mě to takhle vyšlo krásně.

Když je těsto hotové, můžete dát rozpálit pánev. Používám nepřilnavé pánve (keramika/granit) nebo palačinkovač. Placky peču nasucho, protože chci, aby byly bez oleje. Pokud se ale věci na vaši pánev přichytávají, použijte raději trošku olivového oleje.

Naběračkou nalijte těsto na rozpálenou pánev. Placky dělám menší a tak se mi na pánev vejdou 3-4. Udělat jde i jedna velká placka.

Pečte dozlatova, otočte a pečte z druhé strany, dokud trochu nezhnědnou.

Podávejte teplé nebo studené, jako přílohu nebo samostatně. Ozdobte čerstvou petrželkou a kdo chce může ještě postrouhat sýrem. Minule jsem použila Brockelaer. Je to sýr s hodně výraznou chutí. Použila jsem ho jen na postrouhání placek a bylo to vynikající.

 

Brockelaer mi přišel v boxu od firmy Sýry domů. Takže kdo jste taky nadšenec do ochutnávání nových druhů sýrů jako já, určitě se na to podívejte. Mají obrovský výběr sýrů. O většině z nich jsem nikdy neslyšela😊.

 

Skladování: v lednici

Trvanlivost: 3 dny