Co uvařit k večeři? To je věčná otázka. Uvařte třeba kuře na paprice, tím se zavděčíte celé rodině. K tomu udělejte domácí kynutý knedlík a máte skvělou večeři. Kuře na paprice u nás doma děláme trochu jinak. Většina lidí ho dělá s masem vcelku, včetně kůže a kostí. Mě ale vždycky vadilo že z omáčky musím vybírat maso a taky kůži (na tu se nemůžu ani podívat). Proto jsem začala kuře na paprice vařit z kuřecích prsíček bez kůže i kostí. Je to krásné maso, které můžete rovnou jíst. Dříve jsem kuře paprice neměla ráda a vyhýbala se mu. Teď ho miluju! Stačila drobná úprava a hned je to něco jiného.

Kdo máte rád klasiku, udělejte to, jak máte rádi. Omáčka je stejná, jen použijete jiné maso. Recepty jsou od toho, abychom si je přizpůsobili. Jeden recept dělám třeba i desetkrát, než ho vychytám. Všechno si zapisuji a díky tomu nezačínám pokaždé od nuly. Výsledkem je dokonalý recept, který se vždycky chutná, tak jak to máme rádi. Takže upravujte, přizpůsobujte, a hlavně si to nezapomeňte zapsat. Jídlo nám mám chutnat.

V restauraci se člověk musí smířit s tím, co je. Doma si ale můžeme vytvořit ten pravý recept pro nás nebo naši rodinu😊.

 

Suroviny:

  • 500g kuřecích prsou
  • 400ml vody
  • 250ml plnotučného mléka (pokojové teploty)
  • 250ml smetany ke šlehání
  • 22g sladké mleté papriky
  • 20g cukru
  • 2 velké cibule
  • 40g hladké mouky
  • 2 lžíce másla
  • 1 a 1/2 lžičky soli
  • ¼ lžičky mletého černého pepře

 

Postup:

Kuřecí prsa očistěte a nakrájejte na malé kostky. Cibuli nakrájejte na kostičky.

Protože cibuli krájím nerada, používám na krájení sekáček. Mám ruční sekáček od Tescomy. Jen párkrát zatáhnu a cibule je krásně nakrájená:-).

 

Na pánvi zahřejte lžíci oleje. Přidejte cibuli a upečte dozlatova. Dále přidejte maso a krátce orestujte.

Vše zasypte mletou paprikou a promíchejte. Zalijte horkou vodou a přiveďte k varu.

Omáčku zakryjte pokličkou a vařte 60 minut nebo dokud maso nezměkne.

Nyní v mléce rozmíchejte hladkou mouku, promíchejte metličkou. Vlijte do omáčky a míchejte. Dále přidejte smetanu ke šlehání, cukr, sůl, pepř a máslo.

Vařte 5 minut. Podle chuti osolte nebo oslaďte.

Podávejte s kynutým knedlíkem.

 

 

Kynutý knedlík

Recept na kynutý knedlík. Z této dávky uděláte 2 velké šišky chleba. Nakonec jsem ještě musela přidělat. Celkem jsme na 1 hrnec guláše spotřebovali 4 šišky knedlíku.

 

Množství: 2 velké šišky knedlíku

  • 600g hrubé mouky
  • 315g vlažného mléka (300ml)
  • 15g soli (2 lžičky)
  • 11g sušeného droždí (3 lžičky)
  • 1 lžička cukru
  • 2 vejce vel. M

 

Postup:

  1. Nejdříve si připravte kvásek. Smíchejte vlažné mléko se sušeným droždím a cukrem. Promíchejte a nechte 10 minut stát (nezakryté).
  2. Poté přidejte zbytek: hrubou mouku, sůl a vajíčka. Promíchejte.
  3. Knedlík nechte kynout 60 minut. Někdy ho nechávám kynou i dvě hodiny.
  4. Těsto znovu propracujte a pak z něj vytvarujte 4 šišky. Pokud je povrch hodně popraskaný, můžete si namočit ruce a knedlík uhladit. Hladký povrch bez prasklin, zabrání popraskání knedlíku při vaření. Šišky obalte v hrubé mouce, aby nelepily.
  5. Knedlíky nechte dalších 10 minut kynout. Mezitím si přiveďte k varu velký hrnec s vodou a trochou soli.
  6. Knedlíky vařte po jedné šišce nebo maximálně po dvou. Při vaření zdvojnásobí svůj objem.
  7. Vařte 20 minut. Zkuste, jestli je knedlík hotový, případně ještě chvilku dovařte.
  8. Postupně uvařte i zbytek knedlíků.