Recept na tuhle luxusní boloňskou směs na špagety jsem objevila náhodou. Původně jsem chtěla dělat lasagne, ale nakonec jsem zjistila, že na ně nemám potřebné suroviny. Jardu napadlo, ať jen uvařím špagety.

Řeknu vám, že takhle dobré boloňské jsem už hodně let nejedla. Boloňskou omáčku dělám trochu jinak, takovou tekutější. Tohle je klasické boloňské ragů, tedy není tam tolik tekutiny jako v boloňské omáčce, kterou běžně dělám. Je opravdu strašně moc dobrá!

 

  • Suroviny:
  • 500g mletého hovězího masa*
  • 500g pasírovaných rajčat (koupila jsem ve skle v Bille, zbytek jsem použila do jiného receptu)
  • 100g mrkve
  • 20g cukru (3-4 lžičky) – použila jsem třtinový
  • 1 cibule
  • 1 menší petržel (60 gramů)
  • 2 stroužky česneku
  • 1 lžíce ghí nebo oleje
  • 2 lžičky soli (12 gramů)
  • ¼ lžičky mletého černého pepře
  • Špetka sušeného rozmarýnu
  • Špetka muškátového oříšku

*u řezníka jsem koupila hovězí z plece

+ špagety a strouhaný sýr na podávání (typu Parmezán, Grana Padano apod.)

 

Jediné, co v omáčce chybí je červené víno. Ani jeden červené víno nepijeme, takže bych ho musela vyhodit, což ale nechci, a tak ho raději vynechám.

 

Postup

Cibulku nakrájejte na kostičky a opečte dozlatova na oleji.

Přidejte utřený nebo nadrobno nakrájený česnek, mrkev a petržel nakrájenou na kostičky a míchejte 2 minuty.

Dále přidejte hovězí maso a vařte do vyvaření tekutiny – asi 3 minutky. Maso vařečkou rozmačkejte, ať nezůstane v jednom kuse.

Po vyvaření tekutiny z masa už můžete přidat zbytek surovin – sůl, pepř, rozmarýn, muškátový oříšek a pasírovaný rajčata.

Omáčku jsem vařila po dobu 25 minut na ¾ výkonu. Během té doby se omáčka hodně zredukuje.

 

Podávejte se špagetami a strouhaným sýrem.

 

Nesmíte lepek?

Použijte kukuřičné špagety. Občas si je koupím v Bille a jsou strašně dobré.