Velikonoční pečivo u nás doma nesmí o Velikonočním pondělí chybět na stole. Minulý rok to byl chlebánek (beránek z chlebového těsta) a tenhle rok to jsou cibulové houstičky. Do těsta přidávám opečenou cibuli zkaramelizovanou s troškou cukru. Díky ní těsto získá jedinečnou cibulovou chuť a není ani trochu suché. Houstičky si můžete dát se šunkou, sýrem, pomazánkou i paštikou. Nejlepší je ale hned po vytažení z trouby. Při pečení voní pečená cibulka celým bytem a tak už se vždycky nemůžu dočkat až ochutnám. Maminka mě učila, že teplé pečivo se jíst nemá, ale když ono to tak nádherně voní😊

SurovinY

  • 800g hladké mouky
  • 500ml teplé vody
  • 3 velké cibule
  • 1 sáček sušeného droždí
  • 1 lžíce oleje na osmažení cibule
  • 2 lžičky cukru
  • 2 lžičky soli
  • 1 lžičky drceného nebo mletého kmínu

Pomůcky: velký plech, pečící papír, pánev, vařečka, nůž

 

Příprava

  1. Z teplé (nikoliv vařící) vody, droždí a cukru vypracujte kvásek. Stačí vše promíchat a nechat 10 minut stát.
  2. Cibuli nakrájejte na malé kostičky. Na rozpáleném oleji cibuli osmažte dozlatova. Pokud se na pánvi přichytila vlijte do pánve lžíci nebo dvě vody a rychle promíchejte. Díky vodě přichycenou cibuli uvolníte a můžete pokračovat ve smažení. Já většinou vodu přidávám i když není třeba, protože je po ní cibulka pěkně šťavnatá. Po přidání vody jí ještě krátce opeču, než se přebytečná voda vypaří. Cibulka se peče dohněda, ale ne do křupava, to už by bylo zbytečně moc. Před přidáním do těsta nechte cibuli úplně vychladnout.
  3. Zbytek surovin promíchejte ve velké míse, přidejte vychladlou cibuli a poté do ní vlijte i kvásek. Propracujte až vznikne pěkné pružné těsto. Kdo nechce míchat může použít robota.
  4. Těsto rozdělte na stejné části. Velikost housek záleží jen na vás. Z kuliček vytvarujte vajíčka (jde to i jen pomocí rukou) asi 2-3 cm vysoké. Housky rozdělte mezi dva plechy vyložené pečícím papírem. Ještě nakynou a mohli by se k sobě přilepit.
  5. Nožem, brčkem nebo něčím co máte po ruce každé vajíčko ozdobte. Housky nechte 60 minut kynout. Raději je zakryjte utěrkou, aby neztvrdly.
  6. Po nakynutí vložte housky do předehřáté trouby na spodním roštu na 180 stupňů a 15-20 minut. Špejle po vytáhnutí musí být čistá. 

 

Podávejte jako chleba: se šunkou, sýrem….

 

Trvanlivost: 2-3 dny

 

Skladování: při pokojové teplotě

Trvanlivost: 3-4 dny