Když jsem přemýšlela nad tím jakého beránka tento rok udělám bylo na výběr hodně možností. Každý rok dělám biskupského beránka s čokoládovou polevou a pak ještě jednoho. Když sem pekla jen jednoho bylo to málo, protože k nám o Velikonocích jezdí dost návštěv. Tenhle rok jsem zvolila mramorového beránka. Je to beránek z těsta na moji nejoblíbenější bábovku. akorát jsem beránka upekla moc brzy a teď pár dní před Velikonocemi zbývá z beránka jen hlavička. Večer si ho tedy budu muset zopakovat, aby bylo co ke kafi😊

SurovinY

  • 300g polohrubé mouky
  • 200g cukru moučka
  • 120g slunečnicového oleje
  • 100g mléka
  • 4 vejce (velikosti M nebo L)
  • 3 lžíce hořkého kakaa do kakaového těsta
  • 1 lžíce mléka do kakaového těsta
  • 1 vanilkový cukr
  • 1/2 sáčku kypřicího prášku do pečiva

Příprava

  1. Žloutky utřete s cukrem do pěny.
  2. Přidejte olej, mléko, mouku a vanilkový cukr.
  3. Z bílků ušlehejte pevný sníh a pomalu ho vmíchejte do těsta. Těsto nepřemíchejte, aby nespadlo.
  4. Polovinu těsta přelijte do druhé mísy a obarvěte ho kakaem. Přidejte lžíci oleje a promíchejte (bez oleje by těsto mohlo být sušší)
  5. Formu na beránka vymažte tukem a vysypte hrubou moukou. Nejdříve nalijte světlou vrstvu a pak kakaovou. Nebo je můžete nalévat střídavě😊
  6. Pečte v předehřáté troubě na středním roštu na 175 stupňů asi 60 minut. Až bude špejle čistá můžete beránka vytáhnout
  7. Před vyklopením nechte beránka 10 minut odpočinout.

 

Nejlépe chutná sypaný moučkovým cukrem.