Jednoduchý recept chléb z celozrnné špaldové mouky. Není třeba vlastnit domácí pekárnu ani kuchyňského robota. Ruce a trouba na přípravu dobrého chleba úplně stačí.

SUROVINY

  • 500g špaldové celozrnné mouky
  • 380ml vlažné vody
  • 1 sáček sušeného droždí
  • 1 lžíce slunečnicového oleje
  • 1 lžička krupicového cukru
  • 1/2 lžíce chia semínek (chléb bude vláčnější, ale lze vynechat)
  • 1 a 1/4 lžičky soli

PŘÍPRAVA

  1. Z vlažné(ne vařící) vody, sušeného droždí a cukru udělejte kvásek. Smíchejte tyto suroviny a nechte 10 minut stát.
  2. Mezitím ve velké míse promíchejte špaldovou mouku, cukr, chia semínka a sůl.
  3. Když je kvásek hotový můžete ho nalít do mísy s moukou a přidat i olej.
  4. Ručně nebo v kuchyňském robotu vypracujte těsto. Trvá to asi 5 minut než bude dobře propracované.
  5. Z těsta udělejte bochánek, dejte do mísy a nechte 45 minut kynout pod utěrkou.
  6. Těsto propracujte a udělejte z něj kouli, položte na plech vyložený pečícím papírem, trochu zmáčkněte a vytvarujte bochník. Nechte kynout dalších 30 minut.
  7. Pečte v předehřáté troubě na 180 stupňů po dobu 25-30 minut. K pečení používám spodní část trouby. Když jsem chleba dávala výše vršek byl připálený.
  8. Chlebík po upečení dejte na děrovanou podložku. Když ho necháte chladnout na plechu, zespoda bude zapařený a může pak snadno zplesnivět.

 

TIP: chleba můžete před pečením potřít vodou a posypat semínky (len, sezam, slunečnice, oříšky..).

                               V ČEM PEČIVO SKLADOVAT?

Často se mě ptáte, co máte dělat, aby vám chleba nebo jiné pečivo dlouho vydrželo. Jestli vám mohu něco z vlastní zkušenosti doporučit, tak je to funkční pytlík na chleba Wrap up. Používám je už více než rok a jsem s nimi spokojená. Obal je vyrobený tak, že pečivo dýchá a netvrdne. Také má protiplísňovou úpravu. Prodává se v různých velikostech i vzorech, takže si můžete vybrat vzor, který se vám bude hodit do kuchyně. Dá se použít na chléb, bagety, housky i jiné pečivo. Nebo si ho můžete vzít s sebou na bezobalový nákup pečiva.

Chleba musí být několik hodit vychladlý a pak ho teprve dát do obalu. Pokud je obal moc velký, je třeba okraje ohnout a chleba tak co nejtěsněji zabalit. Takto zabalený vám vydrží až 1 týden.

Chleba tedy nedávám do trouby, sáčku ani chlebníku. Místo toho používám tento obal.

Podívejte se na test pytlíku a jeho výsledky: Funkční pytlík na chleba Wrap up . Já jsem s ním maximálně spokojená. Nemusím díky němu péct obden nové pečivo. Teď už mi vydrží mnohem déle:-).

 

 

DALŠÍ RECEPTY NA DOMÁCÍ CHLÉB:

Tento recept se stal nejoblíbenějším receptem roku 2020, vyzkoušejte ho také. Recept na cibulový chléb:

https://www.zijemehomemade.cz/cibulovy-chleb-2/

 

HTTPS://WWW.ZIJEMEHOMEMADE.CZ/DOMACI-CHLEB-PECENY-V-TROUBE/

Domácí chléb pečený v troubě

HTTPS://WWW.ZIJEMEHOMEMADE.CZ/ZAMOTANY-SPALDOVY-CHLEB-Z-CELOZRNNE-MOUKY/

Zamotaný špaldový chléb z celozrnné mouky

HTTPS://WWW.ZIJEMEHOMEMADE.CZ/VELIKONOCNI-CHLEBANEK/

Velikonoční chlebánek

 

 https://www.zijemehomemade.cz/toasty-s-dijonskou-horcici/

Toasty s dijonskou hořčicí

https://www.zijemehomemade.cz/jednohubky-s-grilovanym-syrem/

Jednohubky s grilovaným sýrem