Nejlepší chleba, který znám. Pekla jsem ho už tolikrát, že to ani nespočítám. Za svou výtečnou chuť vděčí osmažené cibulce, která se vmíchá do těsta. Díky němu bude mít chléb jedinečnou chuť. Tenhle chleba si musíte zamilovat hned po prvním kousnutí. Při pečení vám byt provoní vůně pečené cibule. To je jedna z nejkrásnějších vůní, které znám.

Chleba se peče v troubě, není nutné mít pekárnu na chleba. Stačí jen opéct cibuli, udělat kvásek a vše smíchat dohromady. Je výborný i když ho jen krátce propracujete. Žádné dlouhé hnětání. V situaci, která nás poslední týdny provází je lepší chodit do obchodu co nejméně. Domácí pečivo je jednoduchá záležitost. Nechoďte každý den do obchodu pro pečivo. Raději si upečte skvělý domácí chléb. Po prvním soustu už žádný jiný chtít nebudete:-).

Suroviny:

  • 800g hladké mouky
  • 500ml vlažné vody
  • 1 sáček sušeného droždí ( 7 gramů)
  • 2 lžičky cukru
  • 2 lžičky soli
  • 1 lžička drceného nebo mletého kmínu

Smažená cibulka:

  • 3 velké cibule
  • 1 lžíce oleje na osmažení 

PŘÍPRAVA

Z vlažné vody, droždí a cukru vypracujte kvásek. Promíchejte a nechte 10 minut stát.

Cibuli nakrájejte na menší kousky, ale zase ne nadrobno. Kousky cibule jsou v chlebu to nejlepší.

 

Na rozpáleném oleji cibuli osmažte dozlatova. Trvá to asi tak 5 minut. Po celou dobu cibuli míchejte. Nakonec vlijte 4 lžíce vody. Míchejte, dokud se voda nevypaří (1 minutu). Díky vodě přichycenou cibuli uvolníte a taky po ní bude pěkně šťavnatá. Nechceme tvrdou smaženou cibuli. Zároveň se uvolní vše, co se připeklo na dno pánve a dodá to cibuli výraznější chuť. Před přidáním do těsta nechte cibuli trochu vychladnout.

Do velké mísy nasypte mouku, sůl, cukr a k tomu přidejte vychladlou cibuli. Poté do ní vlijte i kvásek. Míchejte ručně nebo v robotu do spojení všech surovin.

 

Velký plech vyložte pečícím papírem nebo vymažte a vysypejte moukou.

Těsto vyklopte na pomoučněnou plochu. Udělejte z něj bochník a dejte doprostřed plechu. Bochník můžete uhladit namočenýma rukama.

 

Chléb nechte kynout 60 minut. Nejlépe chutná, když kyne přesně 60 minut. Když je to ještě o 30-60 minut déle, je rozlitý do stran a už nevypadá tak hezky. Na chuti se ale nic nemění, i když ho necháte trochu překynout. Pro krásný bochník chleba nastavte minutku na 60 minut.

Vykynutý chléb vložte do předehřáté trouby na 210 stupňů na střední rošt. Pečte 5 minut, poté stáhněte teplotu na 180 stupňů a 25-30 minut dopečte. Špejle po vytáhnutí musí být čistá. Ke konci můžete zapnout větráček nebo horní ohřev. Chleba bude pěkně dozlatova upečený. Dělám to, pokud chleba nemá takovou barvu, jakou bych si představovala.

 

Užijte si chleba. Je skvělý samotný, ještě teplý (vím, že by se to nemělo). Také ke guláši nebo polévce.

Chleba je vynikající i se šunkou a sýrem:-).

Tyto krásná prkénka vyrábí firma Benoble www.benoble.cz . Pokud se vám líbí a chtěli byste pro vás nebo někoho z rodiny nechat vyrobit prkénko, zadejte při objednávce kód: zijemehomemade a dostanete 15%. Platí to i na všechny dřevěné dárky, tedy na celý sortiment:-).

 

Skladování: při pokojové teplotě

Trvanlivost: nejlépe chutná první dva dny. Nejsou v něm žádné konzervanty, proto je ho lepší sníst do dvou dnů. Věřím ale, že to nebude žádný problém. Pokud chleba moc nesníte, udělejte poloviční množství. Teplý chleba dejte na prodyšnou podložku a nechte vychladnout.

Když ho necháte na kovovém plechu, může se zapařit a druhý den může být zespoda trochu mokrý.

V čem pečivo skladovat?

Často se mě ptáte, co máte dělat, aby vám chleba nebo jiné pečivo dlouho vydrželo. Jestli vám mohu něco z vlastní zkušenosti doporučit, tak je to funkční pytlík na chleba Wrap up. Je vyrobený tak, že pečivo dýchá a netvrdne. Také má protiplísňovou úpravu. Prodává se v různých velikostech i vzorech. Dá se použít na chléb, bagety, housky i jiné pečivo. Nebo si ho můžete vzít s sebou na bezobalový nákup pečiva.

Podívejte se na test pytlíku a jeho výsledky: Funkční pytlík na chleba Wrap up . Já jsem s ním maximálně spokojená. Nemusím díky němu péct obden nové pečivo. Teď už mi vydrží mnohem déle:-).