Určitě to znáte. Pustíte se do pečení a zjistíte, že vám něco chybí. Co teď dělat? Můžete se vydat na nákup do obchodu anebo použít tohoto průvodce náhradami. Postupem času ho budu stále doplňovat, aby jste si mohli vybrat hned z několika náhrad. Tento šikovný pomocník by neměl chybět žádné kuchařce.

Momentálně se snažím obchodům co nejvíce vyhýbat. Nerada bych nakazila sebe nebo své blízké. Nákup mi přivezou až za týdne, tak zatím peču a vařím z toho, co máme. Moc toho není. Proto náhrady používám snad v každém receptu. Nejčastěji teď asi nahrazuji vejce nebo mléko.

Některé suroviny jsou méně známé, některé více. Dnes se dohromady mísí mnoho druhů stravování jako vegan, paleo, vegetariánské atd. Mezi námi jsou i alergici, kteří nesmí mléko nebo lepek a chtějí vědět, čím je nahradit…Postupně budu seznam dodělávat, aby si každý mohl vybrat a našel si to své. Chápu, že pro některé lidi to mohou být neznámé věci. Proto bude u každé suroviny na výběr více možností. Zvolte to co znáte a hlavně to, co máte ve špajzu. Já v něm samozřejmě také nemám všechno:-D. Jen si najdu v seznamu chybějící surovinu a s papírem v ruce (mám to vytisknuté) se dívám do spíže, jestli v ní najde, co mohu použít. Někdo by si možná mohl myslet, že mám doma všechny náhrady najednou. To opravdu nemám:-). Podle mě je totiž velice důležité, aby byl výběr náhrad za každou surovinu co nejrozsáhlejší. Máte tak větší šanci, že doma něco z toho najdete.

Věřím, že se vám tento seznam náhrad bude hodit. Mě už tyto náhrady mnohokrát zachránily. Nezapomeňte si přečíst, jestli se používá stejné množství anebo jiné. U každé suroviny je to různé.

 

 

Velký seznam náhrad: Když vám něco chybí

Arašídové máslo: Místo něj se dá použít například máslo mandlové nebo slunečnicové. Anebo máte doma arašídy? Dají se použít pražené solené, jen je prosijete v sítu, aby opadala sůl anebo loupané nesolené. Přesný postup, jak si během 5 minut vyrobit arašídové máslo najdete na: Recept na arašídové máslo

 

Bílý jogurt: Zakysaná smetana, podmáslí, řecký jogurt (použijte ho o něco méně a dořeďte vodou, nutné to ale není), kokosový jogurt (veganský).

Za 1 hrnek jogurtu lze použít i 3/4 hrnku mléka smíchaného se lžičkou citrónu nebo octa (tedy o něco méně než jogurtu).

 

Hořká čokoláda: Za každých 25 gramů čokolády přidejte do těsta: 3 lžíce hořkého kakaa smíchaného s 1 lžící tuku nebo oleje. Dále můžete použít mléčná čokoláda a přidat trošku hořkého kakaa.

Na polití i do těsta lze použít čokoládovou polevu v pecičkách. Pokud potřebujete čokoládu na polití, udělejte si domácí polevu. Zkuste tento recept: Čokoládová poleva.

Když mi zbyde troška čokolády, dělám ráda polevu s chutí ledové čokolády. Je to vlastně recept na ledovou čokoládu, ale jako poleva je výborná. Výhoda je, že jí použijete méně, protože je tekutější. Pokud máte jen trochu čokolády, je to ideální způsob, jak jí naředit: Poleva s chutí ledové čokolády. Když vám něco zbyde, nalijte ji do formiček na led a dejte do mrazáku. Po ztuhnutí máte vynikající ledovou čokoládu.

 

Citrónová šťáva 1 lžičku citrónové šťávy nahraďte 1/4 lžičky jablečného octa. Někdy používám i citrónek do čaje. Záleží do čeho to je, ale limetkou většinou nic nezkazíte.

Tip, aby vám citrónová šťáva nedošla: až budou citróny za dobrou cenu, nakupte jich více. Vymačkejte a nalijte do formy na led. Po zmražení přesypte do sáčku nebo dózy. Takto budete mít připravenou šťávu na delší dobu a už vám jen tak nedojte. Stačí ji nechat rozmrazit nebo jí trochu pomoci na sporáku či v mikrovlnce.

 

Hořká čokoláda – Když nemám hořkou čokoládu a mám doma mléčnou nebo bílou, použiju tu a do receptu přidám hořké kakao (1 vrchovatou lžičku u mléčné nebo 2 lžičky v případě mléčné). Nejčastěji to používám u horké čokolády a podobných nápojů, do krémů a náplní.

 

Čokoládový instantní puding 1 sáček: 37g kukuřičného škrobu a 1 lžička hořkého kakaa. Smíchejte a používejte jako běžný puding (do náplní, přípravu pudingu…). Klasický puding v prášku je pouze kukuřičný škrob s kakaem nebo aromatem. Pytlík škrobu je tak vlastně puding v prášku. Uvaříte z něj vynikající puding, zahustíte s ním náplň anebo omáčku.

 

Čokoládová poleva: Zapomněli jste koupit čokoládovou polevu? Je hned několik druhů polev, které můžete použít.

  •  Křupavá čokoládová poleva50g mléčné nebo hořké čokolády, 50g kokosového oleje. Čokoládu rozpustit ve vodní lázni, přidat kokosový olej a hřát, dokud se obě složky nespojí. Poleva je hodně tekutá a proto vám stejné množství vystačí na polití větší plochy, než kdybyste použili čokoládu. Nebo polijte dort/zákusek, dejte na chvilku do mrazáku a opět polijte. Takto můžete udělat silnější vrstvu.
  •  Poleva od mé maminky – 80g krupicového cukru, 50g másla, 30ml mléka nebo dle potřeby, 2 lžíce hořkého kakaa. Máslo dejte rozpustit do malého kastrůlku. Po rozpuštění přidejte cukr a kakao. Mléko zatím nepřidávejte. Míchejte a přiveďte k varu. Až bude směs hodně bublat, přidejte mléko a rychle míchejte. Díky mléku přidaného do vroucí směsi se poleva vyhladí. Cukr se rozpustí a zůstane krásně hladká poleva. Krátce povařte (pozor na připálení) a sundejte z plotny. Používám jí ještě teplou, ale pokud by se vám to co poléváte rozteklo, počkejte, až bude vlažná. Po polití dejte do lednice a nechte ztuhnout. Skvěle chutná na perníku, tvarohových buchtách i dortech. Není křupavá jako čokoláda, ale je vynikající.
  • Avokádová poleva – 1 avokádo (moje vážilo 105g- váženo bez pecky i slupky), 50g změklého rostlinného másla, 40g datlového sirupu (lze nahradit třtinovým cukrem), 25g hořkého kakaa, ¼ lžičky instantní kávy, špetka mořské soli (zvýrazní chuť kakaa).  Polevu rozmixujte, dejte ztuhnout do lednice a poté natřete na zákusek/dort. Pro ozdobné zdobení použijte cukrářský sáček s libovolnou zdobící špičkou. Je to jako máslová poleva, akorát z avokáda:-).

Cukr krupicový nebo krystal- 1 hrnek: 3/4 hrnku medu, 3/4 hrnku javorového sirupu, 2/3 hrnku agávového sirupu. Za 1 hrnek krupicového cukru použijte 1 a 1/4 hrnku moučkového cukru, nebo použijte 1 hrnek  hnědého cukru, třtinového anebo kokosového.

 

Dortová mouka: Smíchejte 1 hrnek hladké mouky s 2 lžícemi kukuřičného škrobu. Mouku nejdříve prosijte.

 

Ghí: Pokud dáváte přednost ghí a chcete ho použít do vašeho receptu, koukněte se, jestli máte doma máslo. Z něho si totiž můžete ghí vyrobit. Recept je podrobně popsaný v tomto článku: Jak si vyrobit ghí  . Ve zkratce: dáte 1-2 kostky másla nakrájené na kostky do formy. Vložíte do trouby na 120 stupňů a zahříváte, 60-90 minut, dokud nezůstane krásné zlaté, čisté ghí. Mléčná složka se při pečení oddělí, stačí ghí přecedit a je to. Zbytek ghí si přelijte do sklenice a po vychladnutí uložte do lednice.

 

Granko kakao (slazené kakao): na pití i do pečení: 20 gramů hořkého kakaa smíchejte s 80 gramy moučkového cukru. Pokud nemáte moučkový cukru, stačí rozmixovat krupicový. Na přípravu nápoje stačí smíchat jen kakao a krupicový cukr…cukr se v mléce rozpustí snadno, takže můžete mixování vynechat. Kakao použijte na pečení anebo pro přípravu studeného i teplého nápoje. U studeného nápoje rozmíchejte trošku mléka s kakaem, poté dolijte mlékem. V mléce se rozpouští o něco hůře než originál Granko, ale jinak je to to samé.

 

Hera: máslo, kokosový olej…

 

Hladká mouka: Hladká špaldová mouka (má stejné vlastnosti). Pokud je to na chleba nebo pizzu, můžete použít stejné množství chlebové mouky.

  • Na zahuštění omáčky – je skvělou náhradou kukuřičný škrob. Množství mouky a sody se bude lišit, proto si pro začátek rozmíchejte 1 lžíci škrobu v 3 lžících studené vody (rovnou škrob nikdy nepřidávejte). Promíchejte a přidejte trošku do vroucí omáčky. Během pár sekund škrob omáčku zahustí. Podle toho hned uvidíte, jestli je třeba ještě přidat. Poslední dobou používám jen škrob, protože mi přijde, že je s ním omáčka taková lehčí:-). Nebo místo přidání škrobu omáčku zredukujte delším vařením či zahustěte strouhanou bramborou.

 

Hnědý cukr: 1 hrnek bílého cukru (200g) smíchejte s 1 lžící melasy. Metličkou dobře promíchejte. Pro pozdější použití nechte uschnout na tácu nebo plechu. Poté rozdrobte a uložte do sklenice.

Dále lze použít javorový sirup, toho použijte tak o třetinu méně. Velmi podobnou chuť má i třtinový cukr, ten můžete také použít.

 

Jedlá soda: Za 1/2 lžičky jedlé sody použijte 2 lžičky kypřicího prášku do pečiva.

 

Jogurt: Namísto jogurtu použijte kysané podmáslí nebo zakysanou smetanu smíchanou s troškou citrónové šťávy.

 

Kečup: Máte doma plechovku pasírovaných rajčat? V tom případě jí dejte na sporák. Na 1 plechovku (400 gramů) přidejte 50 gramů cukru a 1 lžičku soli. Když se rajčata vaří, vmíchejte 60ml studené vody smíchané s 1 lžící kukuřičného škrobu. Minutu nebo dvě povařte. Takto si vyrobíte vynikající domácí kečup a to během pár minut. Kečup pak použijte na pizzu, do taštiček anebo jiných receptů.

 

Kokos strouhaný: Protože je kokos ořech, jsou nejlepší náhradou ořechy. Chuťově jsou mu nejpodobnější pekanové ořechy. Nebo použijte třeba mandle. Ořechů použijte stejně jako je v receptu kokosu. Aby konzistence byla podobná, ořechy namelu na ručním mlýnku anebo nastrouhám na struhadle najemno.

 

Kukuřičný škrob: Za 1 lžíci škrobu použijte 1 a 1/2 lžíce hladké mouky nebo stejné množství tapioka škrobu či rýžový škrobu.

Další možnost je použít vanilkový puding, ale jen když škrob potřebujete do pečení nebo do nějakého sladkého receptu. Puding je kukuřičný škrob smíchaný s vanilkovým aroma, to se do sladkých receptů hodí, ale třeba v kungpao kuřeti byste vanilku asi nechtěli:-D. Třeba do horké čokolády (pro zahuštění) nebo krémů je jedno jestli použijete škrob nebo pudingový prášek. Výsledek bude stejný:-).

Tip: Kukuřičný škrob už nějaký ten rok kupuji na kutilov.cz. 2kg stojí 149Kč a to se vyplatí, když normálně stojí 200g okolo korun (odkaz na škrob). V obchodě by stejné množství stálo asi 500Kč. Používám ho na zahušťování omáček, horkých nápojů a také na přípravu čokoládového pudingu (škrob, kakao, mléko a cukr a je z toho puding lepší jak kupovaný).

 

Kypřicí prášek do pečiva: Pro domácí kypřicí prášek smíchejte 30g vinného kamene, 20g jedlé sody a 9g kukuřičného škrobu. Takto si vyrobíte domácí kypřicí prášek. Přesný recept na a tipy, jak ho používat: Kypřicí prášek. Běžný kypřicí prášek váží 12 gramů/1 sáček. U domácího je třeba použít 16 gramů, abyste dosáhli stejného účinku. U řídkých těst je třeba po přidání prášku pracovat rychle, protože se prášek hned aktivuje.

Vinný kámen se dá koupit na www.kutilov.cz. Dělám to tak, že si vyrobím skleničku tohoto prášku. Doma mám suroviny na další prášek, takže když mi dojde, akorát dojdu pro škrob, sodu a vinný kámen a během 1 minuty vyrobím novou sklenici prášku:-).

Nebo ho nahraďte jedlou sodou. Za 3 lžičky kypřicího prášku použijte 1 lžičku jedlé sody.

 

Máslo 1 hrnek: =1 hrnek hery nebo jiného tuku, rostlinného másla. Tuku použijte stejné množství, oleje o něco méně: 3/4 hrnku kokosového, slunečnicového nebo olivového oleje. Pozor na chuť olivového oleje ve sladkých receptech. Hodí se spíše do slaných.

Další možnost je máslo si vyrobit. Zaberete to přibližně 5 minut. Máte doma smetanu ke šlehání? Dejte ji do misky a šlehejte elektrickým šlehačem. Až bude krásně vyšlehaná, pokračujte. Za chvilku se smetana srazí a na metličce vám zůstane hromádka másla. Ještě chvilku šlehejte a je to. Tekutinu slijte, jako bonus máte vynikající podmáslí. To si můžete vypít a nebo použít do jiného receptu namísto mléka. Máslo použijte na pečení nebo jiného receptu. Zbytek dejte do lednice. Další možnost je dát šlehačku do sklenice s víkem a třepat, dokud se neoddělí. Více se dozvíte v tomto receptu: Domácí máslo

 

Mléko: Jako náhradu používám nejčastěji rostlinné mléko. Koukněte se, jestli máte doma nějaké ořechy nebo semínka. Když spěcháte, můžete přeskočit i namáčení. Jen smícháte semínka nebo ořechy s vodou, rozmixujete a přecedíte. Na pečení je skvělé kešu, sójové, slunečnicové, mandlové. Tady je odkaz na všechna mléka: Rostlinná mléka. Podle toho, co máte doma, vyberte.

V mnoha receptech není mléko až tak důležité. Místo něj použijte klidně jen hrnek vody namísto hrnku mléka a k tomu přidejte 1 lžičku másla, nebo použijte jen samotnou vodu. Další možnosti jsou naředit smetanu vodou, použít sušené mléko (rozmícháte ho ve vodě podle návodu) nebo použít mléko kondenzované (neslazené). Do zásoby si také můžete koupit rostlinné mléko v prášku. Stačí ho smíchat s vodou a máte náhradu za mléko.

V případě mléka je možností ještě více: Na 1 hrnek mléka použijte 1/2 hrnku jogurtu smíchaného s 1/2 hrnkem vody, stejné množství kefíru nebo kokosového mléka. Dále lze naředit neslazené kondenzované mléko půl na půl s vodou.

 

Moučkový cukr: Rozmixujte 1 hrnek krupicového nebo krystal cukru s 2 lžičkami kukuřičného škrobu na prášek (pokud nemáte škrob, vynechte). Je to otázka 2-3 minut. Občas zastavte a promíchejte. Nakonec cukr přesijte. Pokud vám něco zbyde v sítu, vraťte to do mixéru a zase rozmixujte. Když nemám krupicový cukr, rozmixuju třtinový cukr.

 

Plnotučné mléko 1 hrnek: jako náhradu použijte 1 hrnek nízkotučného nebo polotučného mléka a 2 lžíce změklého másla nebo tuku a přidejte do těsta.

 

Med: agáve sirup, javorový sirup, čekankový sirup, také lze použít cukr: za 1 hrnek medu použijte 1 a 1/4 hrnku cukru smíchaného s 1/4 hrnkem vody.

 

Olej 1 hrnek: I u oleje je hned několik možností, jak ho nahradit. 1 hrnek jablečného pyré (neslazené), 3/4 hrnky jogurtu s vyšším obsahem tuku nebo řeckého jogurtu. Olej můžete takto nahradit ve většině receptů na pečení jako jsou koláče, chleba nebo sušenky.

 

Ovesná mouka: Rozmixujte ovesné vločky (používám jemné) a ovesná mouka je hotová.

 

Piškoty: U piškotů vám mohu jedině poradit recept na skvělé domácí piškoty. Od originálu nepoznáte rozdíl. Jediné co, je třeba nechat piškoty přes noc ztvrdnout, protože po upečení jsou ještě měkké. Chutnají mi více, než Opavie, které jsme kupovali dříve a jejich příprava je opravdu velice jednoduchá

Suroviny- 55g hladké mouky, 45g krupicového cukru, 2 vejce vel, M, cukrářský sáček. Recept a tipy, jak upéct piškoty lepší než z obchodu najdete tady: Domácí piškoty

Podmáslí kysané 1 hrnek: První možností je udělat si domácí podmáslí. 1 hrnek mléka smíchejte s 1 lžící citrónové šťávy a nechte 5 minut stát. Nebo místo citrónu smíchejte mléko s 1 lžící octa.

Další možnost je smíchat 1 díl jogurtu s 1 dílem mléka. Také můžete použít stejné množství bílého jogurtu jako je mléka. Pokud máte jogurtu méně, smíchejte 1/4 hrnku mléka s 3/4 hrnku jogurtu.

Jiné možnosti? Smíchejte 1/4 hrnku mléka se 3/4 hrnkem zakysané smetany (za 1 hrnek podmáslí). Opět je tu více možností.

 

Polohrubá mouka: smíchejte 1 díl hrubé mouky s 1 díl hladké mouky.

 

Pohanková mouka: Jestli doma máte pohanku lámanku nebo loupanou pohanku, máte vyhráno. Stačí dát pohanku do mixéru, robota anebo v případě menšího množství do elektrického mlýnku na kávu a rozmixovat na prášek. Prosijte a pohanková mouka je hotová:-).

Rýžová mouka: Pokud máte čas, můžete si vyrobit domácí. Bílou rýži namočte na 1 hodinu do studené vody. Poté sceďte a rozložte na utěrku. Nechte 35 minut schnout. Poté dejte do mixéru a rozmixujte. Nyní je třeba mouku dosušit. Dejte ji na pánev rozehřátou na nízkou teplotu (nasucho). Stálé míchejte. Až přestane jít z mouky pára, nezůstala v ní už žádná voda. Mouku nechte vychladit a přesypte do sklenice. Takto si vyrobíte domácí mouku, která má úplně stejné vlastnosti.

 

Smetana ke šlehání 1 hrnek: Použijte 2/3 hrnku mléka a  1/3 hrnku změklého másla- Mléko i máslo přidejte do těsta. Do těst a náplní použijte stejné množství kokosového mléka jako bylo v receptu smetany.

Na ozdobu a do krémů lze jako náhradu šlehačky použít kokosové mléko. Nesmí ale být light. Nechte ho v lednici několik hodin. Po otevření vyndejte lžící do misky pouze vrchní část, která je tuhá. Poté vyšlehejte a šlehačka je hotová.

 

Strouhanka: Na obalování řízků apod. kukuřičná strouhanka. Vše obalené v kukuřičné strouhance je vynikající. Chutná to jako KFC. Teta používala i nadrcené cornflakes, budu to taky muset vyzkoušet.

Rozhlédněte se, jestli doma nemáte čerstvé či tvrdé pečivo jako housky nebo rohlíky. Máte jen čerstvé pečivo? Dejte ho na chvilku do rozehřáté trouby, ať ztvrdne. Měkké pečivo by se vám moc dobře nemixovalo. Vyrobíte si tak domácí strouhanku.

 

Tvaroh: 1 tofu natural (bez příchuti) rozmixujte s 3 lžícemi mléka. Přidejte kapku citrónové šťávy. Skvělé do náplní, cheesecaku i do těsta. Tento tofu tvaroh se dá jíst i samotný anebo použít do nepečených receptů. Ochutit a osladit ho můžete podle chuti. Je vynikající.

 

Vejce: Do palačinek, lívanců, koláčů používám nejčastěji chia vejce (tak tomu doma říkáme): 1 lžíci chia semínek smíchejte se 3 lžícemi vody. Nechte 5 minut odstát a vmíchejte do těsta. Dále lze použít 1/4 hrnku jablečného pyré (neslazené), 3 lžíce majonézy. Skvělou náhradou za vejce je také lněná náhrada: 1 lžíci mletého lněného semínka smíchejte s 3 lžícemi vody a nechte 15 minut stát (na každé další vejce přidělejte), poté vmíchejte do těsta.

 

Náhrad za vajíčko je hodně, stačí si vybrat. Tady jsou další možnosti: půlka banánu (rozmačkat) a k tomu do těsta 1/2 lžičky kypřicího prášku, 2 lžičky kukuřičného škrobu, 1/4 hrnku dýňového pyré (dýni rozpulte-používám hokaido a upečte v troubě doměkka. Vydlabejte a rozmixujte na pyré. Lze zamrazit i do zásoby), 1/4 hrnku silken tofu-rozmačkejte, 1/4 hrnku rozmačkaného avokáda. 3 lžíce arašídového máslo, 1/4 hrnku mandlového másla, 1/4 hrnku jogurtu s vyšším obsahem tuku…je toho opravdu hodně.

 

Do sušenek také můžete použít 50ml jablečné šťávy za 1 vejce. Vše se dá použít do těsta na pečivo, koláče, buchty. Bílky tím ale nenahradíte. Mám v plánu vyzkoušet nálev z konzervované cizrny. Prý ho stačí vyšlehat a bílek je hotový. Pokud v receptu potřebuji pouze žloutek, používám poloviční množství.

 

Vanilkový lusk: vanilkový extrakt (1 lusk= 2 a 1/2 lžičky vanilkového extraktu), vanilkový cukr, vanilkový prášek. Nejčastěji používám vanilkový extrakt hlavně do pudingu, panacotty, zmrzliny a krémů.Vanilkový extrakt si doma můžete i vyrobit: Vanilkový extrakt

Použít lze i vanilkovou pastu.

 

Vanilkový puding-prášek 1 sáček: Vanilkový puding není nic jiného než kukuřičný škrob s vanilkovým aroma. Proto ho můžete ve všech vařených i pečených receptech nahradit za kukuřičný škrob. 1 sáček=37 gramů kukuřičného škrobu. Často ho používám do náplní koláčů, buchet i na uvaření skvělého pudingu. Pro vanilkovou chuť přidejte trochu vanilkového cukru nebo extraktu.

Pro kakaový puding přidejte lžičku nebo dvě kakaa.

 

Vinný kámen: 1 lžičku vinného kamene nahraďte 2 lžičkami octa nebo 2 lžičkami citrónové šťávy.

 

1 žloutek: Do palačinek, lívanců, koláčů, pečiva: 1/2 lžíce chia semínek smíchejte s  1 a 1/2 lžícemi vody a nechat 5 minut odstát. Vmíchejte do těsta.

 

Zakysaná smetana 1 hrnek: Použijte 1 hrnek bílého jogurtu, kysaného podmáslí, tedy stejné množství.

Nebo smíchejte 1 hrnkem mléka s 1 a 1/4 lžičkou octa a nechte 5 minut odstát.

Zakysanou smetanu také můžete vyrobit smícháním 1 hrnku smetanového jogurtu s 1/3 hrnku mléka a 2 lžičkami citrónové šťávy.

 

Zlatý sirup: použijte kukuřičný sirup.  V sušenkách ho nejčastěji nahrazuji medem. Zlatý sirup se dá doma i vyrobit, ale budete potřebovat teploměr.

 

Ztužovač šlehačky: Ztužovač je pouze směs škrobu a cukru. Smíchejte 1 lžíci bramborového škrobu a 1 lžíci moučkového cukru. Nasypte k vychlazenému kelímku smetany ke šlehání a vyšlehejte do tuha.

 

Postupně budu přidávat další tipy na náhrady. Tento článek jsem už chtěla dát dohromady hodně dlouho. Doma nám pořád něco chybí a já pak ve svých papírech nemohu dohledat, co mám použít. Jsem ráda, že už to mám všechno pěkně pohromadě. Určitě jsem na něco zapomněla anebo zase něco objevím. Kdybyste měli vyzkoušenou nějako náhradu, klidně napište:-).

Věřím, že se vám tento šikovní pomocník bude hodit. Každému se někdy stane, že mu něco dojde a obzvláště v situaci, ve které jsme teď. Obchodům se snažím co nejvíce vyhýbat, protože nechci nakazit mé blízké (a já se taky samozřejmě nechci nakazit). Když zjistím, že mi něco chybí, snažím se to nahradit.

Opravdu se raději obchodům vyhýbejte. Ať už je to zase brzy za námi a můžete se vrátit do normálního života.

 

Přeji vám všem hodně sil v těchto těžkých časech. Držte se, bude zase lépe:-).

 

Verča

 

Kdybyste měli nějaké dotazy k náhradám, pište a já co nejdříve odpovím.