Extrakt z vanilky má ze všech extraktů v kuchyni největší využití. Můžete ho použít snad úplně všude: vanilkové rohlíčky, náplně, krémy, moučníky, polevy, dorty nebo zákusky. Vše kam ho přidáte získá úžasnou vanilkovou chuť. Vanilka je při pečení jednou z nejpoužívanějších příchutí. Domácí extrakt se s kupovaným aroma nedá vůbec srovnat, protože vanilkové aroma chutná úplně jinak než vanilka správně chutnat má. Extrakt z obchodu chutnají sice dobře, ale buď jsou dost slabé nebo dost drahé. Pojďme se tedy podívat na to jak si domácí extrakt vyrobit:

Suroviny

  • 60ml vodky
  • 1 vanilkový lusk

Příprava

  1. Nejdříve si připravte láhvičku ve které extrakt budete vyrábět. Umyjte jí a ještě vylijte vroucí vodou. Před použitím jí nechte úplně usušit.
  2. Lusk rozřízněte napůl nebo na menší kousky (tak aby se vešel do skleničky).
  3. Skleničku zavíčkujte a uložte na tmavé místo.
  4. Nechte 2 měsíce louhovat za občasného protřepání.
  5. Vanilkový lusk můžete po uplynutí doby vyndat a použít ještě do jiného receptu. Nebo ho v lusku můžete nechat. Když část extraktu spotřebujete stačí ho dolít znovu vodkou. Takto ho můžete doplňovat i několik let.

Použití: na pečení, do kávy nebo čaje, do všech receptů kde chcete docílit vanilkové příchutě, jako náhrada vanilkového cukru. Na 500g těsta dávám tak 1-2 lžičky extraktu.P

TIP: vanilkový lusk z extraktu můžete vyndat a nechat úplně vysušit. Poté ho namelte na prášek. Vanilkový prášek se skvěle hodí do různých receptů jako jsou například pudingy, zmrzliny nebo na pečení